“Az egyszerűség a kifinomultság legmagasabb foka” mondta Leonardo da Vinci és vallom én is! .

Az ikonok a vizuális egyszerűsítés legjobb példái. Évezredek óta velünk vannak, mégsem használjuk őket teljeskörűen.

toiletPersze ha nagyon kell pisilni, akkor akkor életmentő egy ikon, vagy amikor vonatra szállunk és nem mindegy, hogy a 2. osztályú jegyünkkel melyik kocsiba szállunk és akkor nem is beszélek a KRESZ-ről.

Az előadástechnikával ugyanez a helyzet. Sőt, amióta internet van, nagyon könnyen találunk bármilyen ikont. Na de ne rohanjunk előre. Nézzük meg az 5 legfontosabb érvet az ikonok használata mellett: 

  1. Időmegtakarítás: Aki keresett már egy megfelelő képet az tudja, hogy mennyi idő mehet el erre, néha idegtépő órákkal számolhatunk. Ikont gyorsabban találunk a megfelelő oldalakon. A másik pedig, hogy az előadás alatti ikonokkal egyben gyorsabban átmennek az üzeneteink is, mert a hallgatóink nem vesznek el a (kép)részletek tanulmányozásában.
  2. Az ikonok egyszerűsítik az előadásodat: Mivel az ikon egyszerű, ezért a kapcsolódó üzenetnek is annak kell lennie. Vagyis az ikonos megközelítés arra kényszerít, hogy azt a sok-sok információt amit el szeretnél mondani próbáld üzenetekké gyúrni, dolgozz rajta.
  3. Az ikonok globálisak és sztenderdek: Az ikonok nemzetköziek. Nem kell aggódnunk a nyelvi finomságok különbségei miatt, nem kell a kulturális eltéréseket megtalálnunk. Az ikonok az egyik legegyszerűbb közös nyelvet képviselik.
  4. Tonnaszámra elérhetőek: Az egyszerűség miatt egy-egy üzenetehez könnyebb ikont találni, ráaádásul az interneten ezres nagyságrendben vannak olyan honlapok, ahol jó minőségben találjuk meg őket.
  5. Az ikonok eltérő képernyőkön is működnek: Mivel eleve kicsi a méretük nem kell amiatt aggódnod, hogy túlzsúfolt lesz a dia. A másik érve pedig, hogy az eltérő képernyőfelbontások sem ölik meg őket. Egybként pedig a leggyakrabban vector grafikusak, ami szintén erősíti a minőséget.

De hol találok jó ikonokat?

Az én kedvencem: www.thenounproject.com, de sokan szeretik a www.flaticon.com-ot is. De egy egyszerű google keresés is sok ikonos oldalt dob fel.

Legalább egyszer mindenkinek ki kellene próbálni egy ikonos alapú előadást!

Jó munkát!

DrPrezi

 

 

0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.