Hála Nektek olvasóknak, tovább bővült a Prezentációs BTK, újabb paragrafusokkal. 

Íme a jelenlegi verzió.

torvenykonyv1.§  Információ túladagolás: Aki egy a rövid távú memória számára befogadhatatlan mennyiségű információt (4-6 infó/dia) megkísérel rövid idő alatt a hallgatósága számára átadni, az az“információ túladagolás” bűncselekményét követi el. Súlyosabban minősül a cselekmény, ha az elkövető

 • 12-14 betűmérettel követi el a cselekményt
 • hosszú mondatok képernyőre helyezésével követi el a cselekményt
 • táblázatok és ábrák egy közös diára való zsúfolt helyezésével követi el a cselekményt

2. §. Hangos felolvasás kéretlenül: Aki a képernyőre írt hosszú szövegeket a hallgatóság számára maga olvassa fel hangosan, az a “felolvasás kéretlenül” bűncselekményét követi el. Súlyosabban minősül a cselekvés ha tettét:

 • visszaesőként, többször megismételve követi el.
 • helytelenül olvasva, rosszul hangsúlyozva követi el.

3. §. Vizuális (környezet)szennyezés: Aki az egyébként tiszta, világos üzeneteket képes irreleváns, oda nem illő vizuális elemekkel gyengíteni, eltakarni, “vizuális szennyezést” követ el, különösen súlyosan minősül, ha az alábbi cselekményekkel követik el:

 • Rossz színkontrasztok használata: kék-sárga, zöld-piros
 • Meglévő üzenetek (szövegek) takarása
 • Képek gyenge minőségben vagy apró méretben való megjelenítése
 • Nem megfelelő ábratípus használata

4. §. Untatás: Aki mások non-verbális (vagy verbális) jelzéseinek figyelembe vétele ellenére a prezentációját érdekes elemek nélkül, monoton adja el, az a “untatás” bűncselekményét valósítja meg. A cselekmény súlyosabban minősül, ha az elkövetés:

 • Monoton, kellemetlen hangon történik
 • Gyenge, oda nem illő történet vagy vicc elmesélésével valósul meg.

5.§. Túlanimálás: Aki zavaró, oda nem illő, túlmozgásos animációk megvalósításával ad elő, az a “túlanimálás” bűncselekményét követi el. A cselekmény súlyosabb, ha a túlanimálás hangeffektusokkal kísérve követik el.

6.§ Kapcsolatvesztés a hallgatósággal
Az előadó figyelme és tekintete kizárólag a prezentációjára összpontosul, fejjel vagy egész testtel is a kivetítés felé fordul, így elvesztve a kapcsolatot a hallgatósággal. (Elsősorban a szemkontaktus hiánya.) Súlyosbító körülmény, ha a terem elsötétül, és az előadónak csak az árnyéka látható.

7.§ A prezentáció kizárólag prezentáció
Az anyag bemutatását nem teszi könnyebben befogadhatóvá, változatossá és élvezhetőbbé rövid szóbeli kiegészítésekkel (pl. történetek, összefüggések) elkerülve a 6.§-t is, amely tagolások hiánya (akár a kivetítő kikapcsolásával is) megfosztja a hallgatóságot az előadói erényekből is táplálkozó teljesség élményéből.

8.§ A rossz ütemezés

Rossz ütemezés vétségét követi el, aki nem ismeri a prezentáció időzítési lehetőségeit, és nem igazítja azt mondandójához. Súlyosbító körülmény, ha az automatikus továbbítás miatt minden alkalommal vissza-vissza kell lépnie az előző diához, amíg a mondat végére ér.

9.§ Strukturálatlanság
A strukturálatlanság vétségét követi el, aki az előadás szerkezetének bemutatása (tartalomjegyzék, vázlat) nélkül adja elő mondanivalóját illetve a későbbiekben nem tartja ezt a felépítést.

Köszönet Nektek Olvasóknak 🙂

Dr.Z

 

0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.