Sokan rajonganak a TEDx előadásokért, de kevesen tudnak a színfalak mögé nézni. Felkészítőként lassan fél évtizede megadatik ez nekem. Ma két olyan tényezőről szeretnék írni, amit kevesen ismernek: ÖNKÉNTESSÉG, NON-PROFIT szervezés.

ÖNKÉNTESSÉG

Sajnálom, hogy kevesen tudják, a TEDx konferenciákban résztvevő szervezők közül mindenki önkéntesen és társadalmi munkában végzi, amit csinál. Legyen szó felkészítőről, licensz gazdáról, hostess-ről. Csupán lelkesedésből. Meggyőződésem, hogy a siker és hangulat egyik tényezője ez. Mindenki aki részt vesz a saját belső meggyőződéséből teszi, és hisz abban, hogy másokért tehet ezáltal. Küldetésük van.

Kiváncsi voltam a minap arra, hogy ez tényegesen mennyi munka. A saját részemet tudom. 10-12 ember felkészítése (én a TEDxNagyerdő előadóit szoktam)  kb. 50-60 óra önkéntes munka évente, vagyis másfél hétnyi munkaidő. A teljes konferencia megszervezése – két kisebb konferencia (TEDxBenedekhegy, TEDxDebrecen) szervezőinek megkérdezése alapján – 1000 munkaóra körül van. Ennyi fektetnek bele a szervezők. Ez átlagbéren 4-5 millió forint körül van.

Köszönet érte mindenkinek! 🙂

NON-PROFIT

Szerintem azt is sokan gondolják – látva  szervezés, az előadások színvonalát – hogy az előadók azért kapnak ezért valamit. Semmit. Sőt ők is komoly időt raknak bele a felkészítésbe. Az egyik legendás felkészítési idő Jim Bolte nevéhez fűződik. 200 óra. (az egy hónap felkészülés napi 8 órában).

Persze sokak példája mutatja, hogy megéri a felkészülést. HA csak a TOP3-as videóket nézzük meg, látható, hogy mindenki siker-könyvet írt az előadása után.

Amy Cuddy, Simon Simek, Brene Brown

Amit TI tehetttek, hogy jelentkeztek bármelyik konferencia előtt szervezőnek és segítitik a következő csoda létrejöttét.

DrPrezi

A TEDx sorozat eddigi cikkjei:

TEDx titkok III. A jó képlet

TEDx titkok II.: A számok tükrében

TEDx titkok I.: Mi ez az egész

0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.