3 nyilvános beszéd előtti bátorítás-csomag a retorikában

Talán nem szeretsz szerepelni, ezért nem is vállalsz semmilyen nyilvános tevékenységet. Pedig a retorikában óriási potenciál van, segít eredményesen átjutni az ÉLET megmérettetésein.

Az élőbeszéd előtti bátorítás-csomagok pedig segítenek, hogy a színpadra állva Forrest Gump helyett Supermannek érezd magad. Valamint megbirkózz a darázscsípésfájdalmú félelmeiddel. Hogyan lehet felpörögni egy prezentáció előtt (vagy megnyugodni)? Mutatok 3 bátorítás-csomagot, hogy felpumpáld magad, ha már a lámpaláztól teljesen leeresztettél.

Kívülről nem lehet megteremteni, ami belül nincs kidolgozva. Márpedig egy nyilvános beszéd kétirányú utca a bizalmat tekintve. Mi történik, ha nem bízik benned a közönséged, nem vagy elég hiteles, érdekes?

Nem kapsz figyelmet. Ha nem kapsz figyelmet, bizalmat, egyre inkább veszítesz az önbizalmadból. Ha nem érzed jól magad az emberek előtt, nem tudsz jól teljesíteni.

Ördögi kör.

Mivel erősítheted magad a nyilvános szereplések és nyilvános beszédek előtt?


A retorika belülről épít – nyilvános beszéd kapcsán is

A retorika olyan, mint egy gyógyhatású készítmény.

Megtanít gondolkodni.

Javítja a mindennapi érvényesülés eredményességét. Acélosítja a kifejezőkészséged, vele kimersz állni önmagadért és másokért. Megszelídíti benned a lámpalázat, sőt szövetségeseddé teszi. Átéled vele az önbizalom ugrásszerű fejlődését – egyre inkább bevállalsz helyzeteket. Versenyelőnyt ad. Zárt kapukat nyit meg előtted, mert megismered az erősségeid és sodródás helyett kontrollált nyomot hagysz másokban.

Jelenséggé tesz: „Egy érzés, amire emlékeznek.”

Ezt pedig egyre inkább élvezed. Minden nyilvános beszéd során.

Belülről épít.

előadó mikrofon előtt


De talán már elgondolkodtál azon, hogy miért veszik lazábban egyesek az akadályokat, miért sétálnak át légies kecsességgel a kemény helyzetek termén úgy, hogy egyszer sem esnek orra.

Miközben te (..)

te rendszerint inkább megbotlasz a padlón heverő kommunikációs szőnyegben és akkorát zakózol, hogy máris bukósisakban akarod tovább élni az életed.

Tehetsz ez ellen bármit is?


Retorikai mesterfogásokkal növelheted a bizalmad a nyilvános beszédben

A retorika a legemberibb, legépítőbb módszer a meggyőzésre, a kommunikációs kudarcok felszámolására és az önérvényesítésre – életkortól függetlenül. Ha retorikai polgárként éled az életed, akkor olyan nyelvi magatartást űzöl, amit a retorikai polgár személyével, eszményével lehet legjobban jellemezni.

A legemberibb, legépítőbb módszert használod a meggyőzésre, a kommunikációs kudarcok felszámolására, sőt az önérvényesítésre – méghozzá életkorodtól függetlenül. A retorika mesterfogásainak következetes alkalmazása a te társas létezésed egyik alapvetése is.

Ezek megismerésére ad lehetőséget a retorikai blogrovatom.

Most pedig nézzük meg a szóban forgó három bátorítás-csomagot, az energizáló rituálékat.


Nyilvános beszéd előtti energizáló rituálék

Mindenki más-más módon készül a nyilvános beszédre.

Hiszen a nyilvános beszéd különböző módon hat az emberekre. Vannak, akik idegesek és szoronganak, a lámpaláz súlyosabb változatát élik meg. Ezért mielőtt kiállnának, időre van szükségük, hogy lenyugodjanak.

Vannak, akiknek fel kell erősíteniük magukat, hogy „felspannolt állapotba kerülve” legyen bátorságuk.

mikrofon


Az alaphiedelmeink mellett ugyanis a gyermekkorunk óta cipelt kommunikációs berögződéseink – mivel korábbi életesemények és szereplők alakítják mai működésünk –, módosítják felnőttkorunkban a kommunikációs talpraesettségünket.

Az izzasztó helyzetek, nyilvános megmérettetések pedig befolyásolják magatartásunkat, reakcióinkat, érzelmi megnyilvánulásainkat.

Épp ezért a retorika nemcsak a szavak használatát jelenti, hanem magában foglalja az érvek felépítését, az információk bemutatásának módját is. Sőt, a testbeszéd, a beszédtechnika alapismereteit is. Léteznek ugyanis olyan nonverbális eszközök, jelzések, amik egyáltalán nem támogatják a hiteles előadói karakter megjelenítését.

Emellett beszédünk, elődásunk gyakran követhetetlen lehet, a hangunk remegő, monoton, erőtlen és „Ő”-zésekkel telizsúfolt. Írtam róla korábbam, hogyan kerülheted el, hogy megcsússz a beszédtechnikában.


Bátorítás-csomagokkal kiiktathatod az előadás-gyilkost

A szorongás különálló fizikai és mentális elemekből áll össze és mindegyik másképp befolyásolja a teljesítményed.

A túltolt lámpaláz egyfajta néma (karrier)gyilkos.

A lámapláz nem tüntethető el, de ellenségből szövetségest kreálhatsz belőle.

Ehhez ajánlom könyvemet, a Viszlát Lámpaláz c. könyvet, amelynek összetevőiből önfeledten kotyvaszthatod össze a hozzád leginkább illő lámpaláz csillapító-koktélt.

Készült egy „tapasztalati megfigyelésen alapuló kutatás”, amiben több mint 40 professzionális előadót kérdeztek meg, akiknek már van egy sokkal szélesebb körű nyilvános beszéd előtti rituáléja.

Ezekből emelek most ki hármat.


1.    Empátiarituálék – máris pillanatragasztóként ragadsz a közönségedre


Mi az, amit nem tud a mesterséges intelligencia sem helyettesíteni a kommunikációban?

Nem képes az intuícióra és az empátiára.

Az empátiarituálék segítenek abban, hogy kicsit jobban összekovácsolódj a közönséggel. Az idegtudományok professzora Pascal Molenberghs (2018 óta a Melbourne Egyetem Pszichológiai Tudományok Iskolájának vezető kutatója) szerint:

„Az empátia azért fontos, mert segít megérteni, hogy mások hogyan érzik magukat; így mi is megfelelően tudunk reagálni egy helyzetre.”


A empátiageneráló rituálé egyaránt segít emberibbé válni az adott személyek előtt, valamint kisebb lesz a távolság is közted és a közönséged között. A felkészülésnek a legfontosabb része a mentális és érzelmi felkészülés.

Az empátia az a készség, mellyel megértheted mások érzelmeit és képes leszel osztozni azokon. A társas folyamatok vitathatatlan kelléke.


A rétor győzelme a nyilvános beszédben

Mindig az a rétor fog a jövőben is győzni, aki az érzelmekre a leginkább tud hatni.
A döntéseink alapja mindig is az érzelem lesz.

Empátia során pl. az elülső cinguláris kéregben (anterior cingulate cortex; ACC), illetve a frontális kéregben kifejezetten az insulában tapasztalhatunk agyi aktivitást (utóbbi felel a fizikai fájdalmakért is).

Bizonyos empátia által vezérelt belső folyamataink automatikusan, tudatos irányítás nélkül jönnek létre.

Az elsöprő izgalomérzés jelentős részét a terem és az emberek újszerűsége szokta okozni. Ezért azt javaslom, távolítsd el a nyilvános beszéd képletéből a meglepetést és engedd el ezt érzelmi reakciót úgy, hogy előre megnézed őket magadnak. Így láthatod és érezheted majd a helyiséget, ami még inkább családiassá és kényelmessé teszi majd a színpadot.

üzletember


Az előadást úgy kezdd, hogy kizárólag egy személyre összpontosíts a közönségből. Lehet, hogy ez épp a házigazda, aki meghívott, vagy valaki, aki egy családtagra emlékeztet, de a trükk a „csőlátásban” van. 

A túltolt lámpaláz akkor is jelentkezhet, amikor azt hiszed, hogy a közönségben lévő embereknek vannak olyan tulajdonságai és jellemzői, amelyekkel te nem rendelkezel.

A szemléletváltozás kezdeti lépése az lehet, ha elkezded ugyanazokat a tulajdonságokat és jellemzőket keresni magadban. Tehát nézd meg, mennyire vagy egyenlő a közönség tagjaival (empátia önmagaddal).


Tehát:

  • Még az előadás előtt az előkészületi fázisban lépj kapcsolatba a résztvevőkkel. Érkezz időben a helyszínre és beszélgess velük. Tegyél fel nekik kérdéseket; nézz ki egy barátságos arcot.

  • Ülj be egy kicsit a közönség széksoraiba és nézd a színpadot résztvevői szemmel.

  • Olyan emberekkel beszélgess, akiket még nem ismersz.


2. Gyakorlás és erőfeszítés alapú rituálék – elme és test készen

Egy közönség előtti előadás megterhelő lehet és testünk különböző módon reagál erre a stresszre. Idegesség, szorongás, egyenletes energiaszint esetén az erőfeszítés alapú rituálék javasoltak.

A beszéd előtti erőfeszítés alapú rituálékkal megmozgatod magad, még mielőtt megszólalsz. Nem csak elméleti gyakorlással (előadás szövege) kivitelehető ez.  

Tény, hogy kevésbé fagysz le, ha jól felkészültél.

Az idegesség csökkentésének egyik kulcsa a beszéd gyakorlása. Ez segít javítani az átadás, az időzítés és az átállások ritmusát. Gyakorolj tükör vagy egy barát előtt. Kérj visszajelzést és javaslatokat is a beszéd javítására.

Gyakorolj, az önbizalom idegnyugtató hatású, amely abból fakad, hogy tudod, hogy felkészültél. 


De testileg is felspannolhatod magad

Ezzel járathatod egy kicsit a szíved motorját, érezheted a kapcsolatot a testeddel, a légzéseddel, a gondolataiddal.  

Növelheted az energiaszintedet. Ez csökkentheti a szorongás mértékét is, mivel természetesen csökkenti a stresszhormonok szintjét a szervezetben.

Egy rövid edzéssel, testmozgással dinamikusabb lehetsz, mire kiállsz a színpadra.


Tehát:

  • Testmozgással maximális teljesítményre, nagy koncentrációra, gyors reagálásra ösztönözheted a tested. Nem a maraton lefutására gondolok.

  • Serkentheted a keringésed, stimulálhatod az idegrendszered, az izmok vérellátását fokozhatod, hogy a fókuszod maximális legyen.
  • Csökkentheted a stresszt.3. Spirituális rituálék – kerülj relaxba a nyilvános beszédben

A spirituális rituálék olyanok, mint a néma csend vagy egy megnyugtató meditáció.

Ez lehet tehát imádság, meditáció, légzőtechnika, csendes szemlélődés, illóolajok, amik segítenek kipenderíteni a nyugtalanságot belőled. Érzelmeink átcímkézése ugyanis jelentősen befolyásolhatja önbizalmunkat és teljesítményünket.


Szokatlan módszerek a nyilvános beszéd előtt

Léteznek lámpaláz-csillapító szokatlan módszerek is.

Az illatok például hatással vannak a szorongásra és ezáltal a beszédünkre. A szagok hatással lehetnek fiziológiai és pszichológiai állapotunkra, emiatt illatokkal csökkenthetjük a stressz hatását.

Az illat energiát adhat és lelkesíthet.

Képes elősegíteni a koncentrációt, miközben csökkentheti a stresszt. Elektrofiziológiai vizsgálatok is kimutatták, hogy a különféle illatanyagok befolyásolják a spontán agyi tevékenységet és a kognitív funkciókat, azonnali változásokat idéz elő élettani paraméterekben.


Valamint megfelelő légzésre (is) szükséged van a csúcsteljesítmény eléréséhez. A helyes beszédtechnikához is szükséges a helyes légvétel. Ez olyan önbizalmat ad, mely a lámpaláz leküzdésében is segíthet. A tudatos légzés ősi gyakorlatát még a jógaoktatók is tanítják a hallgatóknak.

A meditáció pedig olyan, mint az elméd edzése.

Tehát:

  • Egy nyugtató illat enyhíti tehát a szorongást.

  • A meditáció, a légzőgyakorlatok pozitív hatással vannak az előadásunkra.

  • A „mi lesz, ha…” negatív gondolatok legyőzésére tökéletes módszer a meditáció, amely több ezer éve ad mentális megnyugvást és segíti az érzelmeink feldolgozását.


A beszéd része a mindennapjainknak. A retorikai fejlődésre pedig bárki képes, mert a tiszta, őszinte és karizmatikus kommunikáció mindenkiben ott van, csupán elő kell varázsolni. Ezért ragadj meg minden apró mankót, mely segít megbirkózni az izgatottsággal, a félelemmel.

Ez esetben mást nem is tudok mondani neked: Fuss Forrest, fuss! Erre ad lehetőséget a Fesztelen Előadó képzés is.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük