A legfiatalabb TEDx testvér

Aki tüzetesen megnézte a pár héttel ezelőtt publikált TEDx térképemet láthatta, hogy szerepel rajta egy új rendezvény is, mely idén október 8-án kerül megrendezésre Veszprémben TEDxBenedekhegy néven. Ami különösen tetszik a szervezésben, hogy minőségi tartalmat is osztanak meg a blogukon keresztül: http://tedxbenedekhegy.com/ 

A részletekről a  TedxBenedekhegy licencgazdát, Pusztai Ádámot kérdeztem. 

pusztai– Hogyan jött az ötlet?

Amikor egyetemre kerültem, egyből közösségekben találtam magam: kollégium, szaktársak, egyetemi napok. Imádtam és imádom a mai napig. Amikor először részt vettem a TEDxYouth@Budapesten, akkor úgy jöttem haza, hogy ilyet csinálni kell. Egyszerűen muszájnak éreztem: Veszprém szerencsére el van eresztve kulturális eseményekkel, viszont nincs egy olyan platform, egy lehetőség, ahol az új dolgokra nyitott emberek összejöhetnek megbeszélni a világ kis és nagy dolgait, kortól, szakmától függetlenül. Ha van lehetőségem az ilyen ötleteket összehozni a megfelelő emberekkel, akkor megteszem. A TEDx pedig a tökéletes keret erre.

– Tudom, hogy Te Magad is álltál színpadon. Mit hozol át ide az ott tanultakból?

Egyrészt a gyermeki rácsodálkozást a legegyszerűbb gondolatokra és véleményekre. Kifejezetten örülök annak, ha valakivel nem vagyok egy véleményen egy témában (mérnök vagyok, ez a képzéssel jár). Ha ő elmondja az álláspontját és az helyesebb az enyémnél, örömmel fogadom el. Úgy tűnhet, vesztettem a vitában, pedig én nyertem többet.

Másrészt örülök, hogy láttam a szervezés alatt a folyamatok egy részét, így könnyebb végiggondolni a mi lehetőségeinket. Technikai feltételek, megfelelő felkészítés, szuper csapat – ezek mind megfelelően végiggondolt folyamatok eredményei.

– Szerinted mitől jó egy TED rendezvény?

Ha jól emlékszem, Noma Bar mondta egyszer, hogy ahol a forma és a tartalom találkozik, az a dizájn, minden más csak dekoráció. A TED a konferenciák fellegvára: tűpontosra csiszolt előadások szólnak elképesztő témákról. Ez dizájn, tudatos tervezés.

– Érdekelne hogyan áll össze a csapat? Mi volt a folyamata?

Fontosnak tartottam azt, hogy a főszervezők olyanok legyenek, akiket személyesen régóta ismerek. Volt akkora szerencsém, hogy megtaláltam a megfelelő embereket a megfelelő feladatokra.

A rendezvényen segédkező önkéntesek veszprémi fiatalok lesznek, itt a személyes ismertség kevésbé, inkább a lelkesedés lesz a fő kiválasztási szempontunk.

Az előadójelöltjeink két forrásból érkezhetnek: vagy belső indíttatásból pályáztak, vagy pedig ajánlották őket. Akárhogy is, a „felvételi-kiválasztási” folyamatokon mindenkinek át kell mennie. Lehet a pályázat vagy az ajánlás lehengerlő, hogy ha nem sikerül megfelelő irányt és fókuszt találnunk a jelentkezetteknél, akkor az útjaink szétválnak.

– Mi a legnagyobb (titkos) félelmed a szervezés során?

Természeti katasztrófa vagy zombiapokalipszis következik be. Minden mást megoldunk: ehhez csak így lehet – szabad – hozzáállni szerintem.

– Miben méred a rendezvény sikerét?

3 dimenzió mentén fog zajlani:

1. Szervezői oldalról: teljesítményértékelés, hiszen ez is egy projekt.

2. Előadói oldalról: ez már inkább belső visszajelzés, hogyan érezték magukat az előadók, talán coaching-szerű értékelésként is felfogható.

3. Résztvevői oldalról: mi nyilván elfogultak leszünk a saját gyerekünkkel szemben, hiteles fokmérő lehet a résztvevők által küldött visszajelzés.

– Szerinted mekkora lesz a veszprémiek aránya?

Veszprémben még nincs akkora kultúrája a TEDx-nek, mint Budapesten. Már most is sokan érdeklődnek más városokból, hogy mikor nyitjuk a résztvevői jelentkezést, ezt viszont még pár ismerkedős és PR tevékenység meg fogja előzni, mert szeretnénk 70% felett tartani a helyiek és környékbeliek arányát.

2016. október 9. reggel 9: Milyen érzések vannak benned?

Morfondírozok, „Vajon mit felejtettünk ott a pakolásnál?”, majd a másik oldalamra fordulok és békésen alszok csak még öt percet.

– Mi az a jópofa kérdés, amit még megkérdeznél magadtól?

(Elfogytak az ötleteim mára, bocsi 🙂 ).

 -Zárókérdés: Melyik a kedvenc TED videód?

Sajna még nem láttam az összeset, de törekszem rá :). Amit bármikor megnézek és mindenkinek ajánlok, az Rita Pierson előadása. Ő egy amerikai tanárnő, és a gyerekekkel való kapcsolat fontosságáról beszél. Tátott szájjal vagyok képes hallgatni, ahogy beszél.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük