A legjobb inspiráló filmbeszédek – befektetésről és üzleti életből

A filmek gyakran telis tele vannak erőteljes beszédekkel, de néhányuk jócskán kiemelkedik a többi közül. Ezek a jól felépített beszédek elhangzottak már egy, a nemzetét a válaszcsapásra buzdító tábornoktól, csapatát motiválni kívánó edzőtől vagy egy cégvezetőtől, aki a csapatát buzdítja a csőd szélén.

Az üzleti világ sem kivétel ez alól.
Néhány inspiratív beszédet mutatok most be.

Az önbizalom nem elég egy bemutatkozásra. Egy pitchingre pláne nem.

A pitching egy eszköz arra, hogy az üzleti modelledet hatásosan és meggyőző módon prezentáld.

Röviden: egy figyelemfelkeltő és érthető, meggyőző bemutatkozásról, prezentálásról, bemutatásról beszélünk, hogy végre elérj egy bizonyos (régóta vágyott) célt.

Sikere alapvetően két tényezős: a tudatosság (felkészülés) és a rutin meglétén múlik.

Mindkettő fejleszthető, nincsenek bennük születési előjogok.

Befektetők előtti pitching esetén is ugyanazokat a szabályokat és útmutatókat szükséges felhasználnod, mint egy beszéd megírásakor.


Konkrét és gyakorlatias tanácsokért ide kattints, korábbi tartalmas és hosszabb cikkemben kézen foglak és végigvezetlek a saját piched megszületésén. Ha már megvan az, hogy „mit” mondasz, de nem tudod, hogy „hogyan” kellene azt átadni, az előadástechnika alapjait szükséges elsajátítanod.


Ebben a cikkben most viszont inkább néhány inspirációt hoztam neked, hogy ráhangolódj a témára.

Kinek ne lenne szüksége időnként egy adag inspirációra?

Inspirációért a saját beszéded megírásához olykor nem kell távolabb menned, csakis a kanapédig, a legjobb filmek bizonyos jelenetéig.

A 2017-es Oscar-díjátadó előtt a Toastmasters International öt beszédet választott ki a filmtörténet legemlékezetesebb beszédei közül. Azóta számos film készült, de ezek még mindig olyan klasszikusoknak számítanak, amik nem mennek ki az inspiráció divatjából.

Ilyen jelent a Hoosiersben Norman Dale edző inspiráló játék előtti beszéde is, aki a kosárlabdacsapata érzelmeire apellál és arra buzdítja őket, hogy ne ragadjanak bele a meccs kimenetelének állásába.


„Ha erőfeszítéseidet és koncentrációdat arra fordítod, hogy a lehetőségeidhez mérten játssz, hogy a lehető legjobb legyél, nem érdekel, mit mond az eredményjelző a meccs végén. A könyvemben mi leszünk a nyertesek.”


Idővel ezek a filmbeszédek ugyanolyan felismerhetővé válnak, mint maguk a filmek.

  • Al Pacino ráébreszt – az ördög szószólójaként –, hogy számtalan módja van a metafizikai felfogásnak.

  • Robin Williams az élettapasztalatról beszél – Good Will Hunting – és felhívja a figyelmet egy fontos dologra: emlékezned kell arra, hogy mindenki csakis a saját hatókörén keresztül képes tekinteni a világra, méghozzá az élettapasztalatok vagy netán azok hiánya által. 

  • A 2006-os Rocky Balboa- ban Rocky nagyszerű beszédet mond átadva azt apáról fiúra: abba kell hagynia mások hibáztatását és saját életének irányítását kell célul tűznie ki.

  • Vagy a 2000-es Gladiátor című filmben Russell Crowe, mint egykori római tábornok, Maximusként fontos üzenetet közöl: Állj ki egyedül, meghalsz; álljunk össze és nyerhetünk.


Az üzlet viszont háború

Más emberek pénze (magyarul A furfangos részvényes c.-en futott) végén elhangzott két beszéd hihetetlen.

Egyesek szerint viszont a film nem más, mint kifejezetten gyenge Wall Street-másolás, amelyben a forgatókönyvírónak még ahhoz sem volt elég esze, hogy a híres Gordon Gekko-féle „Greed is Good” beszédet legalább egy unapöti plusz töltet hozzáadása mellett koppintsa le.

A vígjáték főszereplője egy Wall Street-i tőzsdecápa, Lawrence Garfield (Danny DeVito), akit két dolog érdekel: a pénz és a nők.

Egy pénzéhes spekuláns.

Pénzből is leginkább mások pénze és csak akkor, ha abból is sok van. Bevételének fő forrása a csőd szélén álló vállalatok felvásárlása és feldarabolása, melyben legújabb kiszemelt áldozatának ellentétes érdekei miatt a tárgyalóteremig viszik el a balhét.

Larry felszámolója arról szól, hogyan lehet megölni egy céget.

DE előtte még Gregory Peck hihetetlen beszédet mond haldokló cégének támogatására, hogy összehívja részvényeseit a „rosszfiú” Danny DeVito ellenséges felvásárlása ellen.

„Ott van pusztításunk eszköze.”

Azt akarom, hogy tekints rá teljes dicsőségében, Larry „The Liquidator”, a posztindusztriális Amerika vállalkozója, aki Istent játszik mások pénzével.

A régi rablóbárók legalább valami kézzelfoghatót hagytak a nyomukban – szénbányát, vasutat, bankokat. Ez az ember nem hagy semmit. Nem teremt semmit. Nem épít semmit. Nem fut semmit. Nyomában pedig nem más, mint egy papírvihar, hogy elfedje a fájdalmat. 

Ó, ha azt mondaná: „Én jobban tudom, hogyan kell vezetni az üzletedet, mint te”, akkor érdemes lenne beszélni róla. De nem ezt mondja. Azt mondja: „Meg foglak ölni, mert ebben a pillanatban többet érsz holtan, mint élve.”

„Egy vállalkozás többet ér, mint a részvényei ára!”

Beszéde végig érzelmes, nem pedig racionális, nem kínál érvényes indokokat arra, hogy a részvényesek elutasítsák Larry javaslatát. Használja a megszemélyesítés és ismétlés eszközét is.

Majd ezután DeVito fellép a színpadra – és elmondja beszédét – és teljesen kizökkenti őt a világból. Az első mondatnál már szimpátiát teremt a közönséggel.

„Ámen. És ámen. És ámen. Meg kell bocsátanod nekem. Nem ismerem a helyi szokásokat. Ahonnan én jövök, mindig azt mondod, hogy „Ámen”, miután meghallgatsz egy imát.”

Felállítja a tézisét, majd kibontja annak bizonyítékát.

„Ez a cég meghalt. Nem én öltem meg. Ne engem hibáztass. Már halott volt, amikor ideértem. Túl késő van az imákhoz. „

„Nem vagyok a barátod, én vagyok az egyetlen barátod!”

A zárás is erőteljes konklúzió.

„És egyébként örülök, hogy „Larry, a felszámoló”-nak hívnak. Tudják miért, részvényesek? Mert a temetésemen mosollyal az arcodon és néhány dollárral a zsebedben távozol. Ez egy olyan temetés, amely „megéri”!”

A teljes beszéd átiratát itt tudod elolvasni.


Beszéd a Wall Streetről

Talán a legemlékezetesebb Wall Street -i jelenet Gordon Gekko beszéde, ahol magabiztosan a kapzsiság értékéről beszél.

A beszéd hozzájárult ahhoz, hogy Michael Douglas megszerezte a legjobb férfi főszereplő Oscar-díját 1988-ban. „A lényeg az, hölgyeim és uraim, hogy a kapzsiság jobb híján jó. A kapzsiságnak igaza van, a kapzsiság működik.”

Gordon Gekko megértette, mit művel a kapzsiság Amerikával.

Michael Douglas olyan meggyőzően mondja ezt a klasszikus beszédet, hogy az ember azt hinné, hogy van értelme.

„A kapzsiság jó.” Ez Gordon Gekko (Michael Douglas), Oliver Stone Wall Street antihőse hitvallása.

Gekkot, a nagy lendületű vállalati portyázót a fiatal és éhes bróker, Bud Fox bálványozza. Gekko belső körébe beépülve pedig Fox gyorsan megtanulja megerőszakolni, meggyilkolni és eltemetni az etikai érzékét.

Állítólag a film megszületését inspirációként a rendező tőzsdeügynök édesapja érzéketlen bánásmódja indította útjára, miután 50 évet töltött az üzletben. Ironikus módon a Wall Streetet közvetlenül az 1987. októberi tőzsdekrach előtt adták ki.

Később Michael Douglas valódi befektetési és banki emberektől kapott visszajelzést, akik elmondták neki, hogy milyen inspirációt jelent a számukra a beszéde és Gordon Gecko a példaképük. Őt viszont kifejezetten „zavarta” ez a visszajelzés – mert Gecko hazug, tolvaj és olyan, aki simán hátba szúr – nem olyan személy, akit érdemes leutánozni.

Ha megfigyeled, akkor a híres beszédében az adatokat nem szárazon tálalja, hanem az üzenetét támogatva választja ki a „statisztikai számokat”, mindvégig az érzelmekre hat.

A beszéde végén okosan használja az ismétlés eszközét, amely érzelmi-hangulati töltést ad az üzenetednek. Láncszerű ismétléssel minden alkotóelemmel egyre növeli az érzelmi, szemantikai intenzitást.


A lényeg az, hölgyeim és uraim, hogy a kapzsiság – jobb híján – jó.
A kapzsiságnak igaza van.
A kapzsiság működik.


A kapzsiság tisztázza, átvágja és megragadja az evolúciós szellem lényegét.
A kapzsiság minden formájában – az élet, a pénz, a szerelem, a tudás iránti vágy – az emberiség felfelé ívelő hullámát jelölte meg.


És a kapzsiság – jelölje be a szavaimat – nemcsak a Teldar Papert fogja megmenteni, hanem azt a másik rosszul működő vállalatot, az USA-t.

A legjobb üzleti beszéd az 1976-os Hálózat című filmben hangzott el.

 „Ember vagyok, a fenébe is, az életemnek van értéke!” A beszéd erőteljes és egyenesen ijesztő az igazság elemével.

DE a kedvencem mégis Matthew Macconaughey ebédlős beszéde Leóval A Wall Street farkasa c. filmben.  Ebben az emlékezetes jelenetben az újonnan felvett Jordan Belforttal (Leonardo DiCaprio ) McConaughey a kokaint, a prostikat és a pénzkeresést ajnározza. Miközben a mellkasukat ütögetik ütemesen. Nézd meg az egész őrült jelenetet itt .

Ami még ennél is emlékezetesebb ebből a filmből, az Jordan beszéde.

 

Wall Street farkasa – Leonardo Dicaprio beszéde

Leonardo DiCaprio egy valós személy alapján megalkotott mohó személy, de mindenekelőtt eladó. Varázsát és karizmáját arra használja, hogy inspirálja alkalmazottait, méghozzá úgy, ahogy senki más.

Harcossá teszi őket, amivel gazdaggá válhatnak.

A film végig nyomon követi, ahogy Belfortból, a filléres tőzsdei brókerből gazdag vezérigazgató lesz és szinte inspiráló a sztorija – ha nem lenne ott a sok kábítószerrel való visszaélés, csalás és (spoiler figyelmeztetés!) az esetleges bebörtönzés vetülete.

Beszédét itt nézheted meg.

Van benne érzelem, sztori és szenvedély. (Egy történetet mesél el, ami akár a tiéd is lehetne.)

A szimpátiakeltés a közönséggel is végigkíséri.

– Biztos vagyok benne, hogy az utóbbi időben sokan hallottak pletykákat rólam, ennek a cégnek a jövőjéről és erről szeretnék ma beszélni. Öt évvel ezelőtt, amikor elindítottam a Strattont Donnie-t azonnal tudtam, hogy eljön a nap, amikor továbblépek. Igazán nehéz szívvel mondom nektek, hogy eljött a nap.

Köszönjük ezt és az évek óta tartó hihetetlen hűségüket és csodálatukat. (…)

Mielőtt elmegyek, van valami, amire emlékeztetni akarok mindenkit, és ez az: Stratton Oakmont nagyobb, mint bárki más, még én is. Főleg én. Ti vagytok Stratton, mindannyian, és ezért biztos, hogy ez marad a legjobb brókercég a kibaszott világban!

Nézd, Stratton maga az ötlet, hogy amikor idejössz és először lépsz be ebbe az ólba, újrakezded az életed. Neked itt a helyed és ezt senki nem veheti el tőled! Stratton Oakmont Amerika! (…)

Abban a pillanatban, amikor belépsz ezen az ajtón és hűségedet fogadod ennek a cégnek, egy család részévé válsz és Strattonita leszel! Nem számít, hogy ki vagy, nem számít, honnan származol!

(…) Itt mindenki ismeri Kimmie Belzert, igaz?

Ha valaki esetleg nem tudja róla, Kimmie Stratton az egyik első bróker volt, egyike az eredeti húsz brókernek. Most, amikor a legtöbben találkoztok Kimmie-vel, úgy találkoztok vele, amilyen ő ma – egy gyönyörű nővel, aki vadonatúj Mercedest vezet, egy nővel, aki Long Island legszebb társasház-komplexumában él.

Egy nő, aki 3000 dolláros Armani öltönyt visel, a teleit a Bahamákon, a nyarait pedig Hamptonsban tölti!

De ő nem az a Kimmie, akivel találkoztam. A Kimmie, akivel találkoztam, tönkrement, egyedülálló anya volt. Három hónap lemaradással a lakbérről egy nyolcéves fiúval! Eljött hozzám egy állás miatt és amikor felvettem, 5000 dollár előleget kért, hogy ki tudja fizetni a tandíjat. És mit csináltam, Kimmie?

Kimmie: Írtál nekem egy csekket 25 000 dollárról!

Mert úgy hittem benned, ahogy mindegyikőtökben hiszek!

Kimmie: Szeretlek, Jordan!

Tudjátok, évek óta azt mondom nektek, hogy ne fogadjatok nemleges választ, nyomkodjatok tovább, ne tegyétek le a telefont, amíg meg nem kapjátok, amit akartok. (…)

A filmek világa teli van motivációs beszédekkel az üzleti életet tekintve, Jeremy Irons beszéde a Margin Call-ból fantasztikusan fejezi ki a több milliárd dolláros vállalat vezetésének örömét a piac összeomlása előtt.

Jeremy Irons Margin Call monológja valószínűleg az egyik legjobb és leginkább visszafogott filmbeszéd az „üzleti” filozófiáról, amit valaha bárki láthatott.

Az üzlet háború.

Ez az igazság kiderül a 10 legjobb üzleti filmes beszédből is.

Az üzleti élet beszédei sem épülnek fel másképp, mint akármelyik prezentációs vagy nyilvános beszéd.

Minden előadói bukás túl korai vereség, a sikerért folytatott küzdelem ijedt fegyverletétele lenne? Bizony az, mert az előadói készségeid fejlesztése egy folyamat és nem késztermék.

Ha lenne egyszerű, az eddig tanult és elsajátított ismeretink alapján gyors megoldás az előadói készségek, a sikeresebb nyilvános beszédünk erősítésére, már megtaláltuk volna.

Az első pár mondat sosem lehet sztenderd, célja, hogy a közönség vágyjon a következő 30 másodpercre. Próbáld megfogalmazni az üzletedet egyetlen erős mondatban. Ehhez használhatsz analógiát, párhuzamot: egy könnyen megjegyezhető példát, ami lehet akár egy kép is.

A technikák folyton változnak, de a retorika alapjai nem.

“Az a különbség az első és az ötvenedik előadás között, hogy az elsőre készül az ember egy hetet, míg a 50. esetében kér öt percet és képes egy hétig is beszélni.”

Egy retorikai képzésen gyakorlatot szerezhetsz benne. Kattints a linkre és jelentkezz a következő lehetőségre.

A cikkhez felhasznált anyagok, vagy javasolt témák:

https://www.wallstreetoasis.com/forums/best-movie-monologues

https://www.forbes.com/sites/henrydevries/2017/02/15/top-ten-inspiring-movie-speeches/?sh=1dd0b84b2e5b

http://www.bwm.hu/elemzesek/Szakirodalom_Befektetes.pdf

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük