A Slidement gonosz hatalma

Az idő során megszerettük a sokat szidott Powerpointot, mint a hosszú kényszerházasságban egymást a felek. Sőt, sok vállalati helyzetben a program elkezdte kiszorítani még a Word-öt is.

Tapasztalataim szerint egyre több összefoglaló jelentés készül .ppt kiterjesztésben, mert könnyebben és szebben formázható, a képeket egyszerűbb belerakni, az oldalak jobban elkülönülnek és még lehetne hosszan sorolni. Piackutatók például már szinte kizárólag ebben készítik el a jelentéseiket, de sok vállalati előkészítő anyag is ppt-esült (:-)) az utóbbi időkben.

ÉS EZ RENDBEN IS VAN ÍGY.

A gonosz azonban mindig lesből támad. Az emberi agy egyszerűsít. Ha egy anyag kiterjesztése .ppt vagy pptx, akkor az prezentáció, hiszen azzal a programmal készült, ami prezentációkészítésre van. A fenti gondolat szüli meg a SLIDEMENT fogalmát, ami a „document” és a „slide” szó összeolvadásából keletkezik. Valójában a gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy sok előadó a world helyett ppt-ben készített anyagát előadja, ami egyáltalán nem előadásra készült, hanem arra, hogy elolvassák. Ennek megfelelően egy előadáshoz képest túl részletes, aprólékos. Kicsit ez olyan, mintha  a motoros láncfűrészt a kezünkben tartva – áram nélkül –  húzogatnánk a fán, amit ki akarunk vágni. Ez az eszköz nem erre való, nem így kell használni.

 

Mi tegyünk ha .ppt dokumentumunk van?

Abból kell főzünk, amink van, vagyis ezt kell gyorsan átalakítanunk, hogy prezentáció legyen belőle. Én a következő lépéseket javaslom végigvinni vagy legalább átgondolni:

 1. Mi a prezentáció központi üzenete?
 2. Milyen érvek, információk támasztják ezt alá?
 3. Ennek megfelelően a meglévő diákból melyek maradjanak meg a „jelentés”-ből?
 4. Amik megmaradnak, azokon mit változtassunk?
  1. Hosszú szövegek kiirtása?
  2. Táblázatok egyszerűsítése?
  3. A 16-osnál kisebb betűméretek likvidálása? (és egyéb vizualizációs szabályok átültetése)
  4. Képek hazsnálata
 5. Diaszám ellenőrzése: 2 perc/dia (20 perces prezi nem lehet 15 dia, mert óriási bukás lesz belőle)

 

Mi tegyek, ha szeretném a fentiek mellett az  infókat könnyen elérhetőnek hagyni?

Sokan félnek egyszerűsíteni és rövidíteni, hiszen mi van, ha hirtelen kell egy adat vagy számsor. Ennek is megvannak a megfelelő trükkjei a Powerpointban. Ezek a következők lehetnek:

 • Hiperlink: Az információ nem jelenik meg automatikusan, csupán egy kattintás után.
 • Rejtett dia: Vetítési módban nem jelenik meg a dia, de ha tudjuk a számát, akkor egy „Diaszám és utána Enter” kombinációval elő tudjuk hívni.
 • PPTplex: A prezi.com technológiájához hasonlóan ki tud nagyítani bármilyen részt a prezentációban.
 • Jegyzetoldal használata: Speciális vetítési módban ezek az információk is láthatók a laptopon, miközben a hallgatók azt nem látják.

A tanulság: Nem a .ppt kiterjesztéstől lesz valami prezentáció, hanem attól, hogy egyszerű, tömör, logikus, érdekes.

dr. Z

 

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

0 válasz

 1. Szia Zoli,

  Régóta szerettem volna megkérdezni, hogy az eddig látott előadók közül ki volt a kedvenced? És persze adja magát a következő kérdés is, miért?

  Üdv,
  A.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük