Amerikába jöttem…

Majdnem így hangzik a híres társasjáték kezdő mottója. A folytatás azonban megegyezik: „foglalkozása” – Szónok.

 Szűcs Laci pénteken egy kisebb – 6 tagú csapat (Kiss Anita, Movik Gabi, Tar Adrienn, John Gerencsér, Peter Hajdu – és a kamera rejtekében Szabó András) elutazott Washingtonba az idei Retorika Világbajnokság színhelyére, ahol augusztus 18-án a „pást”-ra lép. Akit érdekel maga az elődöntő is egy ingyenes találkozón itt nézheti meg. 

13882215_994913560607005_6880724460770769886_n

Az utolsó pillanatban sikerült Lacit elcsípnem egy interjúra. Leginkább az érdekelt, hogy mi történt a májusi európai hadszintéren történet győzelem óta, azaz hogyan történt a felkészülés. Természetesen én is nyomon követtem, a berlini és a londoni felkészülési roadshow eseményeit, de halljuk magát a versenyzőt!

London, Berlin:  Mi volt a különbség a két helyszín által adottak között? 

Mindkettő egy nagyon fontos állomás volt a világbajnokságra való felkészülésben. Berlinben mondhatom, hogy az európai retorikai szakma krémje segített. Többek között Olivia Schoefield-el (egyetlen olyan európai aki valaha döntőbe jutott) és néhány új ismerősömmel dolgoztam, akiket pont a temesvári európai versenyen ismertem meg. Köztük volt pl. a kanadai miniszterelnök beszédírója, egy német színésznő és a tavalyi humoros beszédverseny Európabajnoka. Elmondtam a beszédemet egy német klubban rögtön a megérkezés után és 2 napi intenzív munka után ismét. Ezalatt a 2 nap alatt keményen dolgoztunk a tartalmi részeken és az előadástechnikán is. A legnagyobb kihívás az érzelmek átadása és az energiaszintem magas szinten tartása volt a beszéd közben. Az ilyen volt, ilyen lett eredmények igen meggyőzőek voltak, én is sokkal jobban éreztem magam a beszéd közben és éreztem, hogy a közönség is sokkal jobban élvezte és értékelte azt.

Londonban egy “Út Washingtonba” eseményt szerveztek, ahol egy szépszámú közönség előtt (150 fő) volt lehetőségem a beszédeket elmondani 3 másik washingtoni versenyzővel egyetemben. A világbajnokságon az a szabály, hogy kettő beszéddel kell készülni, az egyiket az ember az elődöntőben használhatja, a döntőbe viszont egy teljesen új beszéd kell. Én az európai győztes beszédemet viszem az elődöntőbe, ahonnan tízünkből egy jut a 2 nappal későbbi döntőbe. A londoni programot tréningek és különböző előadások színesítették. A berlini tapasztalatokat felhasználva azt éreztem, hogy a beszédek sokkal jobban sikerültek, mint eddig bármikor. Többek visszajelzése alapján is én voltam a legfelkészültebb a versenyzők közül egy hónappal a verseny előtt. Ez egy jó jel, de messzemenő következtetéseket nem lehet levonni belőle.

Másnap a londoni Hyde parkban beszéltem. Ott van egy “beszéd sarok”, ahol a szónokok a járókelőknek beszélnek. Itt Trump hívek és hittérítők mellett beszéltem egy teljesen más terepen, jó edzés volt fenntartani a járókelők figyelmét.

Hogy érzed magad az esélyek tekintetében? 

Maradjunk a realitások talaján, Európai versenyző 92 év alatt egyetlenegyszer jutott be a legjobb tízbe a világbajnokságon, ahol a világ 100 legjobbja szerepel. Én azt gondolom, hogy a munkát beletettem ezidáig, és a hátralevő két hétben pedig még jobban fókuszálok majd. Nem vagyok esélyes, de az európai versenyen se voltam, imádom az ilyen versenyeket, imádok “underdogként” bizonyítani. Innen lesz szép meglepetést okozni, 2 viszonylag egyszerű tervem van, a döntőbe bejutni és megnyerni azt 🙂 Mindkettőhöz hatalmas bravúrra lesz szükségem.

Hány százalékosnak értékeled most a beszédeket?

Alapigazság, hogy egy beszéd sosincs kész, hiszen még az utolsó pillanatban is jöhet egy olyan impulzus, amit megéri beépíteni.  A tartalmi részeken is fogok még dolgozni, az előadástechnikán, kiejtésen pedig rengeteget. Az elődöntős beszédem 90%-os, a másik 75% jelenleg, ha valamilyen hozzávetőleges számot akarok mondani.

Eddig a pillanatig hányszor írtad újra a beszédeket? 

A rossz hír, hogy az elődöntős beszédemet számottevően kb. 15-ször, de a kisebb módosításokkal együtt ez a szám akár 50-60 is lehet. A másik beszédet eddig kb 10-szer írtam át és messze még a vége. A jó hír, hogy nagyon beleástam magam a beszédírásba és rengeteget tanultam arról, hogy mitől lesz érdekes és értékes egy beszéd, hogyan lehet egy üzenetet hatásosan tálalni.

Mi volt a legnehezebb a felkészülés hosszú hónapjaiban?

A legnehezebb az volt, hogy nem találtam témát a második beszédemhez, amit pont a világbajnoki döntőbe szántam. Volt egy ötletem június elején, de folyamatosan cserélgettem benne a történeteket, hogy azok az üzenetet alátámasszák. Ehhez kapcsolódó nehézség, hogy rengeteg tanácsot kaptam, ami egyrészt kiváló, hiszen ez visz előre, másrészt viszont nem lehet mindenkinek megfelelni és nem is akartam egy Frankensteint létrehozni, úgyhogy egy nagyon szűk mentori csapattal dolgoztam és a saját megérzéseim alapján döntöttem, hogy mi maradjon vagy épp menjen a beszéddel kapcsolatban.

Mi a legnagyobb tanulság a felkészülésből ?

A legnagyobb tanulság, hogy ha valaki elég bátor ahhoz, hogy segítséget kérjen, akkor megkapja azt. Fantasztikus, hogy mennyien össze tudnak fogni egy közös cél érdekében. Rengeteg támogatást kaptam, mondhatom, hogy egész Európa beállt mögém.

Szerinted Neked mi a legnagyobb erősséged? előnyöd?

A sportban megtanultam, hogy a puszta tehetséget simán lekörözi az, aki keményen dolgozik és a legjobb “edzőkkel” veszi körül magát. Én ebben hiszek és egy nagyon komoly szakmai csapatot hívtam segítségül erre az utazásra. A világbajnok csapatom megvan, most rajtam a sor, hogy felnőjek a feladathoz.

Mekkora csapat fog kísérni?

Heten már augusztus 5-én kiutaztunk és ehhez csatlakoznak később még páran. Fantasztikus, hogy 92 év alatt összesen 4 magyar ember vett részt világbajnokságon, most meg megyünk minimum kétszer annyian. Ebben nyilván szerepet játszik az, hogy én mérettetem meg magam először az országból ezen a szinten. Reményeink szerint ez egy lökést adhat a hazai retorikának.

Tudom hogy legalább két világbajnok (Ed Tate-2000, Mohamed Al Khatani-2015) segített a felkészülésben. És még kik?

A blogban volt szó a felkészítői csapatomról már. Szabó András versenymentorom, Jennier Blanck aki a kezdetektől elvállalta a felkészítésemet, Benkő Vili, aki bármikor adott tanácsokat, Te akinek a kedvéért éppen a 7 órás út közepén is ezeket a sorokat írom :-), Kocsis Zsuzsa, aki segítségével még Amerikában is a legtrendibbek közé fogunk tartozni az öltözetünkkel. A bevált csapat mellett még rengetegen segítettek ötletelésben, visszajelzésekkel vagy azzal hogy meghallgattak.

Az utóbbi időben pedig a 2013-as világbajnok Presiyan Vasilev is rengeteget segített.

Mi lesz Washington után? 

Egy fantasztikus élménnyel gazdagodom és reményeim szerint a felkészítő csapatom is. Bármi is lesz az eredmény, a retorika, a barátaim akik ezen az úton kísértek és a Toastmasters közösség fontos szerepet fognak betölteni az életemben. Én leszek az egyik legfiatalabb, aki a világbajnoki színpadra fellépett, hatalmas lehetőség, élek vele.

Mit kérdeznél meg magadtól még?

Azt, hogy hogyan lehet arra készülni, hogy 3-4000 ember előtt fogok beszélni? Speciális módon és helyeken készülök. Hadd emeljek ki egyet, a Kozma utcai börtön volt a felkészülésem egyik helyszíne, ahol a raboknak oktattunk retorikát annak jegyében, hogy segítsük  társadalmi re-integrációjukat. Kemény terep, muszáj “lebilincselőnek” lenni. 🙂

Végezetül mikor kell izgulni érted?

Augusztus 18-án éjjel és ha ezt megnyerem, akkor augusztus 20-án napközben. A Kaptár közösségi irodában élőben követhető eseményt szerveznek rá a retorika kedvelői, de tudok németországi helyszínekről is, ahol lesz ilyen esemény. Azt kérem, hogy ne izguljatok, én se teszem, inkább élvezzük, nagy show lesz.

A Lacival készült korábbi cikkek:

2016. április

2016. június

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük