Animare necesse est (animálni pedig kell!)

A mai cikkben röviden körüljárjuk az animációk használatának legfontosabb problémáit, szabályait. Én hiszek benne, hogy az animációk a Powerpoint prezentációk fűszereit jelentik. Fűszer nélkül a legjobb alapanyag is elbukik, de túl sokat használva sem járunk jól. Szóval alapfűszerek, és időnként egy kis specialitás. Szerintem ez a titok háttere.

Komolyabbra fordítva a szót.

A cím mindjárt felveti a létkérdést, vagyis kellenek-e animációk vagy sem. Ebben nagyon könnyű állást foglalnom: SZERINTEM SZINTE MINDIG KELL ANIMÁCIÓ. Sajnos ezt kevesen tudják, legalább is a tapasztalataim szerint. 10 konferencia prezentációból 10 nincsen animálva. Ennek legsúlyosabb következménye, hogy minden dián egyszerre kapunk információ-sokkot, mert olyan adag  jön velünk szembe, hogy gyorsan feladjuk a memorizálást, odafigyelést. Ezt a problémát, az animálás – vagyis az információ vehető/ehető mennyiségű adagolása – tökéletesen kezeli.

Ne feledjük: az animálás hiánya önmagában képes a nulla közelébe hozni az átvitt üzenetek mennyiségét.

Miért nem animálunk akkor? (tévhitek listája?)

  1. „Ha animálok, akkor a laptophoz kötöm magam, az pedig nem jó.”
  2. „Azt mondták elvonja a figyelmet, ezért ne használjam.”
  3. „Nincs időm rá a készítés folyamán, ezért ne is vágjunk bele.”
  4. „Nem tudom, hogyan kell jól csinálni, ezért inkább nem használom. „

Nézzük meg akkor a válaszokat a felvetett problémákra

1. A laptophoz kötés problémáját a legegyszerűbb kezelni. Prezentert kell használnunk. Ezzel az egyszerűen használható eszközzel a terem bármelyik feléből tudjuk irányítani az előadásunkat, ami lehetővé teszi az animációk könnyed irányítását. Tavaly részletesen írta erről az eszközről (prezenter).

2. Elvonja a figyelmet: Ez egy valós veszély. Két javaslatom van ennek kezelésére. Az első, hogy csak nagyon egyszerű animációkat használjunk. Én a „Megjelenés” és a „Törlés” animációt használom egyedül. Ezekben nincsenek pörgések, forgások, beúszások. A másik, hogy egy prezentáción belül lehetőleg egyféle animációt használjunk, na akarjunk minél többet kipróbálni 🙂

3. Nincs időm rá: Ez is gyakran felmerülő probléma. Az egészen biztos, hogy az animálás az a készítés utolsó folyamata, ezért ha idáig nem jutunk el, akkor könnyen lemarad. Pedig ezzel sokkal többet veszítünk, mint ha egy-egy gondolat vagy dia marad ki, mivel ez kihat a teljes prezentációra. Az idő sokszor a rutin kérdése. El kell kezdenünk használni az animációkat és gyorsan a rutin állapotába juthatunk. Saját méréseim szerint egy oldal animációjának beállítása 20-40 ms. Azaz egy 20 oldalas prezi esetében ez mindössze 6-10 perc. Ennek bele KELL férnie.

4. Nem tudom hogyan csináljam: erre válaszoltak az eddigi sorok és talán sokat segít a fűszer analógia is. Keveset, óvatosan, de mindig legyen. 🙂

Mit érdemes még tudni az animációkról?

Bonyolult ábrák: Az animációkat leggyakrabban szövegek esetén használjuk, pedig sok előnyt nyújthatnak egy-egy bonyolultabb ábra vagy folyamat bemutatásakor. A részenként bemutatás segíti a pillanatnyi elmélyülést, majd a globális kép megértését is és ezek  a funkciók nem csúsznak egybe, mint az animációk hiánya esetén.

Áttűnések használata: A diák közötti váltást hívjuk áttűnéseknek. Ebben a 2010-es Powerpoint sok jó újat hozott. Szerintem ezeket használhatjuk bátran, de az egységesség elvének betartása mellett.

Összefoglalva: Fűszerezzetek bátran és okosan!

dr. Z

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük