Az előadásgyilkos vizsgadrukk – mivel oldhatod az előadásod előtt?

A lámpaláz olyan, mint a lábszag. Mindenkinek van, de senki se szeretné, hogy mások megérezzék. A vizsgadrukk vagy lámpaláz egy társasfóbia. Már nagyon régen félek a…ühm-től. -mondják sokan a félelmeiket behelyettesítve. A te ühm-öd a lámpaláz? A rossz hír, hogy sokak szerint nem lehet tenni a vizsgadrukk ellen semmit (olyan, mint a gyász). A jó hír, hogy ez a rossz hír nem igaz.

Felnőttként nem hiszel a Télapóban és a szörnyekben.
A zöld manó az ágyad alatt 6 évesen még szapora szívdobogást váltott ki benned. Ma már jót nevetsz a Cartoon Network adásán, ha a gyerek épp odakapcsol.

Van egy szörny az életedben, ami viszont gyerekkorod óta kísért.

Már akkor sem volt elég, ha csupán biztattak az iskolai felelések előtt. A „stressz” – melynek egyik vállfaja a vizsgadrukk – egy alattomos szörny, már gyermekkorban is ott volt:

 • a lámpaláz áldozata lettél egy felelésesen,
 • leblokkoltál egy egyetemi felvételin,
 • izzadtál, ha egy lányt randevúra hívtál a gimiben.

 

És gyomorideggel, torokgombóccal, fokozott verejtékezéssel küzdesz felnőttként is egy színpadon vagy egy meetingen. Már a tanulmányaid évei alatt sem a tanulást és a vizsgákra készülést utáltad leginkább az egészben. Hanem azt a néhány napot, amikor a tudásodról számot kellett adnod.

„A lámlapáz mögött mindig van egy személyes ok és egy általános ok is: amely gyerek gyermekként sokat stresszel, felnőttként is sokat fog

Minden itt kezdődik el.
Gyerekkorban. A stressz nem egy felnőttként megtapasztalt egyedi jelenség.

Számos gyerek humán dugulástól szenved, ha kinyitja a száját. Rengeteg stresszes helyzettel és érzelemmel találkoznak nap mint nap. A nyáron megtartott ifjúsági retorikai táboraink épp arra szolgálnak, hogy szórakozva vessék le magukról lámpalázat és nehézkes előadói képességeket.
Csak emlékezz vissza, amikor nyílt az osztálytermi ajtó és a folyósó szele megcsapta az arcodat. A tanár hatalmas léptekkel belépve az ajtón letette a naplót az asztalra.

 

A szíved hevesen vert, a gyomrodhoz képest a vidámparki Ciklon vicc kategória volt; a reggeli izzadsággátlód pedig bedobni készült a törölközőt.

Habár folyton prezentáljuk önmagunkat, ebben nem csupán visszavethet, de segíthet is lámpaláz, a jó stressz.

Selye János szerint a stressz az élet sója. Bizonyos élethelyzetekben jelentkező átmeneti „izgalom” már gyerekkorban is a fizikai és a pszichológiai fejlődés alapvető feltétele.

A kihívásokkal járó „normál” stresszreakciók szükségesek. Ezért már gyerekkorban sem mindegy, hogy a gyerek hogyan birkózik meg a stresszel. A stressz milyen reakciókat vált ki benne és milyen stratégiákat mozgósít, hiszen egész felnőttkorát meghatározza majd.

„Az emberiség 75%-a lámpalázas. Egyes felmérések 90%-ról beszélnek. A normális emberek lámpalázasak. Ez tény.”

 

Így eshet meg veled, hogy a vizsgadrukk negatívumai miatt egy előadás jobbra, te pedig balra – hogyan lehet legyőzni a vizsgadrukkot?

Beszélni mindenki tud.
Tartja a tévhit.

De mégis hogyan?
Tudod ez olyan, mint amikor korcsolyázni tanulsz; láttál már jeget…

Amikor fellépsz rá, ettől még könnyen elcsúszol. A saját magabiztos hang megtalálása is melós, tenni szükséges érte. Meg lehet úgy tanulni játszani a hangoddal, hogy az minden helyzetben hatásos legyen.

 

Nem lehetetlen az, hogy:

 • te legyél a legjobban felkészült az anyagból; és azt élesben, színpadról is át tudd adni.
 • különböző technikákkal fenn tudjad tartani a közönség érdeklődését.
 • a vizsgadrukk minimálisra szorításával ki tudjál úgy állni és érthetően beszélni, hogy a lámpaláz, az „Ő”-zések, hadarások nem akadályoznak benne.

 

Ha képes vagy felhasználni (az előadásod sikeréért) és felismerni a normális és koros változatát a vizsgadrukknak; akkor teljesítményed nem egy áldozat lesz a színpadon.

Milyen eszközökkel számold fel a kóros vizsgadrukkot az előadás előtt?

Van, akinek a csípőre tett kéz működik, valamint a mély levegő vétele még a kezdés előtt.  Mások az embereket nézik, azaz egyenesen belenéznek a szemükbe. Már nem a tömeget látják így, hanem az egyént.

Két hazai specialista van a vizsgadrukktémában, akit ajánlok neked:

 1. Szerzőtársam (Előadók, Tehát vagyok c. könyv), Neisz Laura, aki igazi Lámplalázszelídítő.
 2. Barkó Judit, aki az Antiizgulin című könyv szerzője.

Barkó Judit ritkán tart nyilvános előadást. A lámpalázkezelés nagyasszonya 2017 novemberében elfogadta meghívásunkat a PresentR konferenciára.

 

 

Barkó Judit szerint akarattal „nemizgulni” nem lehet. Mégis 100%-osan le lehet küzdeni a vizsgadrukkot. Személyre szabott gyakorlatokkal.

 

Legyen szó prezentációról, vizsgáról, állásinterjúról, üzleti- és munkahelyi kommunikációról, riportról: a statisztikák szerint a lámpaláz benne van az emberiség három legerősebb félelmében.

Barkó Judit hosszú évek óta tart ANTiIZGULIN tréningeket, ahol személyre szabottan tanítja meg a nyilvános szerepléstől félő jelentkezőket a lámpaláz leküzdésére, a nyugodt, magabiztos fellépésre.

A lámpaláz mögött mindig van egy személyes ok és egy általános ok – okcsoportokról van szó. Az emberek a lámpalázas időszakukban a saját gondolataikban szoktak elmerülni:

 

 • a múltban (Ilyen, amikor leégtél, megszégyenültél. Egy konkrét szituációban érzed magad.)
 • a jövőben (minden jövőbeni ok egy szóval kezdődik: Nehogy…..”)

– Nehogy kinevessenek.
– Nehogy megszégyenüljek.
– Nehogy térdre kényszerítsenek.
– Nehogy bent ragadjanak a magvas gondolataim.

Az „ott vagyok” és „akkor vagyok” érzését azonban nem éli át az egyén.  Képtelen a jelenben lenni.
Az agyat mégis rá lehet kényszeríteni arra, hogy légzési, viselkedési, táplálkozási gyakorlatláncokkal a jelenbe kerüljön.

A rosszféle lámpalázon azonban ezek a technikák sem segítenek; csak a jó típusú lámpaláz legyőzésében. A jó típusú lámpaláz az, amikor kedvező izgalmi állapotról beszélhetünk; ez élénk figyelemmel és gyors reagálással jár.

Ez a hőn áhított „jó” lámpaláz, mely maximális teljesítményre teszi képessé a szereplőt.”  A rosszféle lámpaláz már inkább kóros stresszes állapotot takar.Nézd meg Barkó Judit előadását (fenti videó), és ismerd meg a Talptudatosítás módszerét is.

 

Ha néhány gyors jótanácsra van szükséged az előadásod előtti napokra, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket. Milyen pirulákat vegyél be a lámpaláz nélküli előadások érdekében? Kattints a cikkre.

….és még valami

Ha úgy érzed: TEJÓÉG! NYAKAMON AZ ELŐADÁS! Nincs időm tréningre menni!!!

akkor

Töltsd le Neisz Laura lámpaláz-szelídítő gyorsegélyét vagy keresd őt magát a Facebookon.

Gyorsegély: https://mailchi.mp/53afea397794/3x5perces_keszulesi_modszer

 

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük