Az utolsó 60 perc…

A 60/20 szabály

A kiegyensúlyozott és jó kezdés szempontjából az utolsó 60 perc átlagosnál nagyobb fontossággal bír. Nekem trénerként fontos belső szabályom, hogy a kezdés előtt 60 perccel megjelenek a helyszínen. Ez sok nehéz helyzetből húzott már ki.

Javaslom, hogy használd ezt a – fontosabb – előadások előtt is. Amint megérkezel a helyszínre az első 40 perc a felkészülésé. A terem berendezése, a székek, asztalok elhelyezkedése, a jegyzetek kiosztása, a technikai eszközök kipróbálása ebbe az időkeretbe kell, hogy essen.

A maradék 20 perc célja a bemutatkozás, a bizalomépítés (a hallgatósággal), az információszerzés. Ebben a fázisban már nem igazítgatunk székeket, állítunk projektort, osztogatunk kiosztandókat (handout:-)).

Amint megérkeznek az első hallgatók, onnantól már rájuk kell fókuszálnod. Mutatkozz be, jegyezd meg a nevüket (ha nem 100-an vannak:-)) kezdj el kapcsolatot építeni, információkat szerezni. Ez több szempontból is kényelmessé tesz majd a kezdésedet. Egyrészről nem kell  teljesen idegen emberek előtt kezdened. ez adhat egy magabiztosságot. Másrészről nekik is kisebb a stresszük.Ha van idő, akkor próbálkozz „small talk”-kal. Utazásról, érdeklődési körről, családról, bármiről.

Igazán ügyes akkor vagy, ha a megszerzett információkat valamilyen formában be tudod építeni majd a kezdésedbe. pl. „Ahogyan Gábor említette itt az előadás előtti beszélgetésben………” vagy Ahogyan Önök közül többen elmondták az érkezéskor…….”. Ezek mind segítenek abban, hogy az ethosodat erősítsd.

Összefoglalva, ne feledd, hogy az utolsó 20 perc a hallgatóké!

dr. Z

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

0 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük