Dolph Lundgren a TEDX színpadán?

Ki kell békülnöd önmagaddal és szeretned kell önmagadat ahhoz, hogy értékelni tudj dolgokat másokban. Ha meggyógyítod magad, ezt teheted majd másokkal is. Ha odafigyelsz, hogy megtaláld magadban azt a kisfiút vagy kislányt, aki ott belül vagy és jól bánsz vele; megtalálod majd magad körül azokat, akin segítened kell. Mit taníthat nekünk Dolph Lundgren egy TEDX előadáson keresztül? Ismerd meg Dolph inspiráló történetét és talán soha nem hallott életsztoriját.  

 

Az emberek egy nagy, szőke, érzelmek nélküli gengsztert látnak benne, az egyik legtermékenyebb és legikonikusabb színészt, akiben több mint 80 film van már, főleg harcosok és gyilkosok szerepében.

Ő volt a Punisher, Ivan Drago és majdnem legyőzte Sylvester Stallone-t is az 1985-ös Rocky IV- címszerepéért harcolva. Láttad őt hidegnek, vérszomjasnak, hajtottnak, könyörtelennek.

De sebezhetőnek nem.

Mégis Dolph a TEDX színpadán tárja elénk személyes küzdelmét a sebezhetőségéről, a Santa Monicaban. „Ha magadat gyógyítod meg, meggyógyíthatsz másokat is” meglepő beszédének legfőbb üzenete egy harcosról szól, aki társadalmi aktivista lett.

 

Egy kisfiú állt a TEDX színpadán?

Sikeres és hosszú karrierje volt akciófilmes sztárként, mégis a TEDx színpadán egy történettel indít, mely egy kisfiúról szól.

Ez a kisfiú Svédországban nőtt fel a 60-as 70-es években. Apja jóképű, magas katonatiszt volt, anyukája csinos félénk nyelvész. Egy fivér, két nővér, Stockholm külvárosában.

A kisfiú még emlékszik arra napra, amikor apja először megütötte. 3-4 éves lehetett, a tv- előtt mászkált, az apja pedig megrúgta. Ennek következtében nekirepült a könyvespolcnak; ő viszont csak arra emlékezett, hogy vérzett…és az anyja sikoltozott.

Apja a gondjainak mérgét rajta és édesanyját töltötte ki, de egy ujjal se nyúlt a bátyjához és a nővéreihez. Ez egészen eltartott úgy 12 éves koráig. Élete kemény szakaszában monoklival kellett iskolába járnia, hiányos hajszerkezettel, mert azt is folyton tépték.

Ez a kisfiú ő maga volt.

 

Amikor bántanak otthon, két választásod van: ütni, vagy futni. Pont, mint az állatoknál.

 

Dolph számára ez utóbbi és előbbi is lehetetlen volt, mert gyerek volt. Nem tehetett mást, mint idővel rájött, hogy van egy harmadik választása is: megdermedni.

Pont úgy, mint amikor a gazellát elkapja az oroszlán. Megdermedsz, meghalsz és minden érzelem benned marad. Fekszel, tűrsz, még csak nem is sírsz. Dolph így jutott el oda, hogy már 12 évesen a cigi fogságban és züllött életvitelével kivívta apja száműzetését: a nagyszüleihez költözött.

Egy észak-svédországi kis városkában felfedezte a jéghokit, a súlyemelést és a karatét. Gyógyulni kezdett, de 17-18 éves kora körül eszébe jutott, mit mondott neki az apja:

 

Figyelj kölyök, ez szocialista ország, felejtsd el. Itt semmit sem lehet kezdeni. Amerikába kell menni a boldogsághoz.

 

Hamarosan több ösztöndíjjal a háta mögött, amerikai életállomások mellett eljutott Tokióba is, végül a New Yorki 54-es stúdió változtatta meg az életét: a filmipar.

De hamarosan előjött az a dermedtség, ami mindig is irányította az életét.

Olyan ez, mint a katonák poszttraumás szindrómája, egyszer csak kerülő magatartásba kezdesz. Viszont nem tudod kikerülni, mivel mindez benned van.

Dolphnál tehát elindult valami. Egy irány a lejtőn.

40 filmmel és 25 évvel később még mindig nyomorultul érezte magát. Pénzével, kúriáival, ruháival és autóival, jó megjelenésével, intelligenciájával, állapotával és „sikerével” abban a klassz formában volt, ahogy a világ hajlamos mérni a sikereket.

És mégis, amint azt mondja, teljesen nyomorult volt mindazon közepette. Sok más híres emberhez hasonlóan életét bizonytalanságok, frusztrációk, félelmek és pusztító viselkedési minták tarolták le.

Majd a tönkrement házasság, a megfeneklett karrier és két alig ismert lánya mellett mégis a köd amiben élt, hirtelen már nem lebegett előtte.

Történt vele valami, rálépett az útra, mely megváltoztatta. Azon dolgozik ma is, hogy az életét leuraló dermedtséget kiirtsa magából.

 

Ma az emberkereskedelem ellen küzdve nemcsak önmagán segít, de másoknak is. Olyan életet megváltoztató személyes következtetésre jutott, amire soha nem számított. Miután képes volt kapcsolódni a fájdalmas gyermekkori tapasztalatokhoz, amelyek a gondolkodás és viselkedési mintáinak középpontjában álltak, képes volt ezeket megváltoztatni és átalakítani.

Miért volt érdekes Dolph TedX előadása?

Dolph célja az volt, hogy megértesse velünk, hogy sikeresnek akkor érzi magát igazán, ha a gyerekkori traumákat elhagyva nagyobb jót szolgál. Ahelyett, hogy üldözi azokat a szigorúan önző vágyakozásokat, amelyeket a modern társadalom dicsőít és támogat.

Mindezen üzenetek átadását a történetmesélés, a humor és a kreatív hasonlatok eszközével éri el.

Ha meghallgatod az előadását, egészen biztosan emlékezni fogsz azokra a humoros hasonlatokra és leírásokra, mellyel Dolph saját magát jellemezte. Mert a humorral emlékezetesebbé „beszélheted saját magad”. Szavaid hatására az üzeneted is a fejekbe éghet.

A humorral kreatív folyamatokat gyorsíthatsz fel és bizonyítottan hatékonyabbá teheted az üzenetátadást is.

A humor oxitocint szabadít fel a szervezetben, ezért a humor növeli az együvé tartozás érzését: ezáltal sokkal könnyebben megtalálhatod a közös pontot a hallgatósággal.

Olyannyira sikeres, hogy a legnézettebb TED előadások humor per perc száma is a legmagasabb.

Előadása a gyógyulásról szól, és azzal a történettel kezdődik, hogy miként nyitotta meg magát a bántalmazó gyermekkori dühtől és fájdalomtól való gyógyulás előtt. Ne ítélj könyvet annak borítója alapján.

Dolph Lundgren a TedX színpadán. Fotó: Youtube

 

Dolph megmutatta történetén keresztül a sebezhetőség mély, mozgó erejét. A kudarcokról szóló történetek megosztása nem tesz mások szemében gyengébbnek, kevesebbnek.

Ha megosztod a negatív tapasztalataid és azt, hogy mit tanultál belőlük, nem fognak kevésbé tisztelni, vagy gyengébbnek látni téged az emberek.

Nem számít, hogy milyen nyelvet beszélsz. Egy történet ugyanazt a reakciót váltja ki benned. „A jó történetmesélő azon dolgozik, hogy megérintse a közönséget.” – mondja Ed Catmull (Walt Disney és a Pixar Animation Studios elnöke).

Minden el nem mondott és elmondott sztorinak célja van, még akkor is, ha egyszerűen csak egy üzenetet közvetít.

Története emberközeli és megérint.
Szemléletes előadása emlékezetes.

Mert egy tudatosan felépített és előadott történet befogadásakor olyan kémiai folyamatok zajlanak le az agyunkban, amik lehetőséget biztosítanak a sztori megtapadására.

 

Az életünket a történetek formálják tanulságossá, inspirálóvá; a sztorikból tanulunk és szővünk új álmokat.

Lehet az inspiráló, elgondolkodtató vagy épp cselekvésre ösztönző – legyen a történet bármilyen, jól elmesélni tudni kell. Dolph ezt megtette. Kapcsolatot hozott létre közte és a hallgatósága között.

Nézd meg az előadását. Érdekelnek a jól felépített történetek titkai? Mi egy hatásos sztori anatómiája? Példákat, pontos szerkezeteket, elemeket, sztorifajtákat találsz könyvemben Szabó Dominika társszerzőm jóvoltából: Még Mindig Előadok, Tehát vagyok.

Mutasd a könyvet >>>

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük