Elemzés I.: Széll Kálmán program

Az utóbbi időkben távol áll tőlem a politika, időm javát a szakmai karrierem építése teszi ki. A Széll Kálmán terv tegnapi bemutatója mellett – mint prezentációs szakértő – nem sétálhatok el csendben.

.

Sajnos az egész anyagot nem tudtam megszerezni, de a mellékelt képen látható diát szeretném egy kicsit körbejárni.

Első ránézésre (a képre kattintva nagyobb méretben is látható):

 • az egész oldal óriási káoszt mutat; nem látszik rajta a rendezőelv, sem a kommunikáció tisztasága.
 • nem érzékelhető a dia által közvetíteni kívánt üzenet, sem az, hogy mit is akar nekünk mondani az előadó? Pontosabban annyira sok az üzenet, hogy kioltják egymást.
 • a színek nagyon semlegesek (és rossz kontrasztúak), nem keltenek pozitív érzéseket.
 • a vizualizáció teljességgel átgondolatlan.
 • számomra a dián egyszerre megjeleníteni kívánt gondolat túl sok
 • összességében megállípatható, hogy nem mutat átgondoltságot, tudatosságot, profizmust.

A „makro kép” után nézzük meg tüzetesebben, pixelről-pixelre a a mellékelt diát:

 1. Üzenet erősítése: először is érdemes egy jó címet adni az ábrának. Ha ez egyben az üzenet is és ráadásul figyelemfelkeltő pl. a megfogalmazásában, akkor ez önmagában is jelentősen növeli az üzenet megmaradását. Szerintem érdemes a HOVÁ és a HOGYAN kérdését szétválasztani két különböző diára. Itt a kettő együtt szerepel, tehát kioltják egymást a dián is. Javaslatom szerint indításként mutassuk be részletesen a HOVÁ kérdését, majd az oda vezető utat. Vagyis először a tétel, aztán a bizonyítása. Tovább erősítheti a nagyközönségnek szánt üzenetet, ha használunk valamilyen analógiát az út vagy az üzenet jellemzésre. Ez segít abban, hogy megmaradjon az üzenet és (pozitív) érzéseket is kelthet a hallgatóságban.
 2. Ábra: jó gondolat az idővonal használata, azonban pár helyen érdemes pontosítani. Zavaró, hogy az idővonal felfelé megy (a növekedés üzenete legyen egy megelőző dián),  a vízszintes vagy függőleges vonal érthetőbb, szemléletesebb. A jelölések rajta nem egységesek, hiszen indulnak nyilak alulról és felűlről egyaránt, ráadásul nyilak vannak és nem jelölők. Az időtengely túl vastag (és hangsúlyos, még színében is), elegánsabb egy egyszerű vonal.
 3. Szövegek: az ábrán szereplő szövegek súlya és szerepe jelentősen eltérő, a megjelenésük ennek ellenére azonos. Ezt érdemes elkülöníteni, hiszen így a különbségek nehezen érzékelhetőek. Három nagy csoport lehet elkülöníteni: 1.) az egyes lépések az idővonalon, 2.) a két terv (Széchenyi és Széll Kálmán), 3. az eredmények (hatékony, versenyképes). Tanácsos lenne ezeket kontrasztosabbá tenni.  Az egyes lépéseket kevésbé hangsúlyossá, a célokat és a terveket erősebben. Vannak témák, amelyeket össze lehetett volna vonni. pl. SZJA: 1. egyszerű 2. gyermekvállalást ösztönző.
 4. Színek: a kék az egyik legsemlegesebb és egyben leghidegebb szín. Nem érdemes használni akkor, ha lelkesíteni és meggyőzni akarok. Ráadásul két olyan kiegészítő szín is szerepel a dián, amelyet kék háttér esetén nem szerencsés használni. Az egyik a piros , ami itt is láthatóan vibráló és kellemetlen érzés okoz, a másik pedig a sárga. Ha már színeket kell választani, akkor jobb a narancssárga, ami optimizmust, lelkesedést jelent, vagy a szürke/fehér, ami tisztaságot, érettséget. Én ezt a három színt kombináltam volna, Természetesen a lehetőségek tárháza igen nagy, hiszen például a zöld szín is jól átadja a növekedés és fejlődés érzését.
 5. Template: korábban már sokat írtam róla; sokkal tisztábban és érthetőbben tudna a kormányzat kommunikálni egy egységes és profi template-tel, a tárgyalt dia azonban ettől igen távol áll.
 6. Vizuális tisztaság: érdemes minden olyan információt kihagyni vagy leegyszerűsíteni a dián, ami nem az üzenethez kapcsolódik. Javasolt a visszafogottabb és tudatosabb színhasználat.

Röviden ennyit erről a diáról. Ha sikerül megszereznem a teljes prentációt, akkor mélyítjük az elemzés szintjét.

dr. Z

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük