Emberek VI.: Szűcs László

A szájkarate fekete öves mestere, a metaforák koronázott királya, országos retorika bajnok. Lacival a ToastMasters keretein belül ismerkedtem meg körülbelül három éve.

Hogyan lehetne pár mondatban  leírni a prezentációs szenvedélyedet? Mióta csinálod a nyilvános beszéd gyakorlását?  Hogyan kezdődött el az egész? (mi a sztorid:))


Egyetemi éveim alatt unalmamban elkezdtem elemezni, hogy milyen tevékenység lehetne izgalmas és az egyik önfejlesztő könyvben találkoztam a nyilvános beszéd jelentőségével.

Visszagondolva arra, hogy az egyetemen is a legjobb (tanulmányi) rész a projektek prezentálása volt, belevágtam 2012-ben. Megtudtam, hogy van egy közösség, a Toastmasters, ahol ezt azonnal élesben ki is lehet próbálni és heti szinten fejleszteni. Az első beszédestem viszont csúnyán sült el, hiszen kihívtak a színpadra azonnal és angol nyelven egy kaliforniai színész után és egy angol stand-up humorista előtt kellett beszélni a legkínosabb pillanatomról 1-2 percben. Rájöttem, hogy hirtelen valós időben benne vagyok és nem is tűntem fel az eseteken további 2 hónapig, de aztán visszamentem. Ilyen kihívást kerestem, ami még nekem is újat mutatott. A nyilvános beszédben mindhárom kritériumom teljesült végre. Nemrég indítottam a nyilvános beszédblogomat www.beszedguru.com címen, ahol a saját tapasztalataimat és főként a beszéd tartalmi részéhez kapcsolódó részekről írok.  A lényeg, hogy hogyan lehet gyorsan egy szuper beszédtémát összerakni.

Szerinted mitől jó egy előadó?

A jó előadó lelkes. Ez úgy érhető el, hogy szeretjük vagy legalább érdeklődünk az iránt, amiről beszélünk. Enélkül hiába jó az előadástechnikánk, csak a semmit csomagoljuk be hatásosan. A jó tartalom összeállítását, vizualizációját és előadástechnikáját viszont a megfelelő segítséggel szuperül és fénysebességgel lehet tanulni.

Mi a legnagyobb probléma hazánkban a prezentációk terén?

Ledöbbent, hogy milyen hitvány prezentációkat látok a konferenciákon és az események/meetupok 95%-án. A legnagyobb probléma szerintem, hogy írásban nagyon jól, strukturáltan és érthetően megtanulunk kommunikálni. Mindenkinek egyértelmű, hogy a kimutatásoknak, riportoknak és szabványoknak hogyan kell kinézniük. A jó prezentációt és előadást viszont nem tanuljuk. Pontosan ezért nincs is visszajelzés az előadók felé fejlesztendőkkel. Ki merné az első követ vetni az első követ vetni szegény előadóra, hiszen szinte minden előadás gyenge minőségű. Ez egy ördögi kört hoz létre.

Mi motivál Téged abban, amit csinálsz? Mi okozza az igazi flow-élményt számodra?

Önző vagyok. Imádok színvonalas előadásokat és rocksztárokat hallgatni élőbeszédben, mindenkinek a feladata, hogy ilyet adjon a közönség idejéért cserébe folyamatosan. Ilyeneket várok és mivel ezeket ritkán szolgálják fel a közönségnek cérnakesztyűben, ezért teszek érte.Az igazi flow élmény, amikor valaki megtalálja azt, hogy az értékes gondolatait hogyan adja át élményszerűen.

Véleményed szerint mi az emberek fejlődésének a titka?

Szerintem az egész a visszajelzéssel indul, egyszerűen feladatunk elmondani egy előadónak, ha valami nem passzolt az előadása alatt és érthetetlen, unalmas vagy ami a jellemző a kettő kombinációja volt. Ezek után már az előadó kezében a labda, ha megteszi a felismerést is, hogy neki szüksége van a fejlődésre a nyilvános beszédben, akkor szerintem az út felét már megtette, csak haladnia kell és egy roppant kifizetődő utazásban lesz része.

Mit tudsz tenni egy motiválatlan emberrel, aki eljön a programodra?

Azt kérem, hogy olyan dologról beszéljen, amit szeret, például a hobbijáról. Néhány óra alatt megoldható, hogy a megfelelő eszközökkel a kedvenc hobbi történetét sokkal érdekesebben és hatásosabban át tudja adni a többieknek. Itt jön azonnal egy AHA élmény, aminek nagyon rá lehet kapni az ízére.

Te hogyan fejleszted magad? Mik a Te személyes céljaid?

Közösségfüggő vagyok. Az első lehetőségem a nyilvános beszédre az AIESEC szervezetben volt, ahol rengeteg olyan nagyobb országokból érkező ismerősöm lett, akiknek a kultúrájában sokkal jobban benne van a nyilvános beszéd fontossága. Pl. Amerikában ennek óriási hagyománya van. Sok trükköt láttam tőlük a különböző AIESEC konferenciákon, amiket én is elkezdtem beépíteni.

Majd 4 éve csatlakoztam a ToastMastershez, ahol azonnal elkezdtem versenyezni is. Idén fogom negyedszer zsinórban képviselni Magyarországot a Szónoki Versenysorozatban. 2014-ben ott voltam a világbajnokságon és láttam a legjobbakat, hihetetlen sokat tanultam.

Vannak példaképeid? Kik ők és miért?

Steve Jobsnál lenyűgöz, hogy mennyire érdekesen tudott a többségnek unalmas műszaki információkat becsomagolni és teljes értékű narratívát szőni köré ellenséggel és hőssel. Simon Sinek előadásait kiválónak és nagyon érdekesnek tartom.

Az igazi példaképeim azonban azok az emberek, akik főként non-profit közösségekben azért dolgoznak, hogy a környezetük fejlődjön az élet valamilyen területén, így Zoli te is 🙂

Ha 3 év múlva beszélgetünk, akkor mit mondasz majd az eltelt 3 évről?

3 év múlva arról fogunk beszélgetni, hogy gombamód szaporodnak azok a nyilvános beszéd rocksztárok, akiket hallottunk előadni a különböző szakmai és közösségi eseményeken. Arra is kitérünk majd, hogy több ilyen eszméletlenül szuper előadáshoz sikerült hozzájárulnunk. És végül egy magáncél beteljesüléséről is, 3 év múlva mesélek róla, hogy milyen volt egy Szónoki Világbajnokság színpadán beszélni 5000 ember előtt. 🙂

DrPrezi

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

0 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük