Felvonó-teszt (elevator-speech)

Találkozott-e már valaki azzal, hogy az egyórásra tervezett előadását 30 percben kell elmondani, vagy a 20 perceset 10 percben: Szerintem sokunk. A felvonó-teszt ebben segít.

Képzeljük el a következő helyzetet:

Végre sikerül bejutnod a vezérigazgatóhoz, hogy elmond a zseniális ötletedet. Felmész az irodájába. A titkárnő mosolyogva üdvözöl és közli, hogy a főnöke sajnos el kell, hogy szaladjon egy megbeszélésre. Ebben a pillanatban jön ki a vezérigazgató az irodájából és köszönt téged, majd elnézést kér. Közli, hogy kísérd le a liftben a parkolóházba és addig mondd el neki az ötletedet.

Ez a Felvonó-teszt lényege. Képesek vagyunk-e elmondani az előadásunk lényegét egyetlen percben.

Persze az élet más, mondhatják sokan. Ilyen helyzetek nincsenek. Jogos.

De találkozott-e már valaki azzal, hogy az egyórásra tervezett előadását 30 percben kell elmondani, vagy a 20 perceset 10 percben? Szerintem sokunk.

Mit teszünk ilyenkor? Az előadók 90%-a felgyorsítja beszédét és elkezni jobban „pörgetni” a slide-okat. Ezzel lehetetlenné téve az üzenet megértését, mert a hallgatók az első ilyen gyorsított elődásnál elvesztik a fonalat.

Ilyenkor segít a felvonó teszt. Ha előtte elmondtam magamnak vagy valakinek az előadásomat 1 percben, akkor minden helyzetben tudni fogom a mi az igazi üzenet, ezért képes leszek ennek mentén újragondolni az üzeneteimet.

és végezetül

Egyik kedvenc közéleti szereplőm, sir Winston Churchill egyik híres mondata erősítse meg a tömörség fontosságát és nehézségét………

” Uraim, ha 5 percet szólhatok, kell egy hét is, ha 10 percig, elég 4-5- nap, fél órához 3 nap is elég. 5-6 óráig kell beszélnem? Uraim, már kezdhetjük is!”

dr. Z.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük