Frankeinstein hatás

„3 dia Feritól, 4 a hr-ről, 2 az értékesítésről. Összerakjuk, én meg majd elmondom”

Gyakran készülnek így a vállalati prezentációk. A létrejövő művek igazi szörnyszülöttek.

A minap olvastam egy szép jelzőt Jerry Weismannál (Presenting to Win) erről a klasszikus prezentációs jelenségről: Frankeistein-hatás. Gyönyörű analógia.

Miért válik az ilyen prezentáció szörnyszülötté?

Mert nem szerves fejlődés eredménye az előadás, hanem kész – egymástól tartalmában és formájában is eltérő – részek spontán összeillesztése. Nem lesz logikai ív, átgondolt mondanivaló és üzenet.  (a formai követelményekről inkább ne is ejtsünk szót :-))

Hogyan lehet az ilyen szörnyszülöttek megszületését elkerülni?

1. Megelőzés

  • „Jó” vállalati template: Egy céges minta önmagában biztosítja, hogy a prezentációk kinézete egységes legyen. Ez egy egyszeri befektetés. Ha valakit érdekel a téma, érdemes elolvasni a korábbi cikksorozatot erről.
  • Vezetői minta prezi: Ha a vezető küld egy valós mintát (pl a saját előadásának részeit), az még tartalmilag is lehet meghatározó a kollégáknak. A minta mutatja a szóhasználatot, a vizuális elemeket és sok minden egyebet is. A kollégk leggyakrabban ezt kezdik el átírni.
  • Jól megfogalmazott elvárások: „Pár dia a tavalyi eredményeitekről…..” – Az így megfogalmazott elvárások eredménye a 2 diás-pár adatostól a 8 diás-megatáblázatosig terjedhet. De hogy mi és mekkora terjedelmben kell, azt csak az előadó tudja. Teljes egészében az ő felelőssége, hogy mit is fog kapni. Minél pontosabban fogalmazzuk meg az elvárásainkat, annál pontosabb lesz a visszakapott prezentációs is.

2. Akut kezelés

Ha már megtörtént a baj, vagyis 5 féle anyagot kaptunk, 7 féle minőségben, akkor ne a meglévő anyagokat kezdjük el faragni. Ez a megoldás időigényes és fárasztó lesz. Javaslom ehelyett, hogy menjünk vissza megint az alapokhoz, gondoljuk át a célunkat, az üzeneteinket és a szükséges érveket. Készítsünk egy vázat és erre építsük fel megint az egészet. Ezáltal újra szervesen fog felépülni megint az előadásunk. Tudom, hogy ez alapvetően időigényes feladat, de többszörösen megtéríti a befektetett időt.

dr. Z

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

0 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük