Gyakorlás 2.0 (videóelemzés)

A prezentációs tréningek fenyegető mumusa a kamera. Félünk tőle, de tudjuk, hogy sokat segíthet az önfejlesztésben. A következőkben azt nézzük meg, hogyan érdemes az elkészült videókat elemezni a legtöbb információ kinyerése érdekében. 

Szerintem a leghasznosabb dolog, ha a kommunikációs csatornákat szétválasztjuk.

Javaslom, hogy a tudatosság irányába elemezzetek, vagyis a verbális csatorna legyen az elemzés vége. A javasolt sorrend:

  1. Testbeszéd (mimika, gesztusok, mozgás, testtartás)
  2. Vokális csatorna (hangerő, hangsúly stb.)
  3. Verbális csatorna (tartalom: a mi leírható)

Trükk 1: Hang nélkül

A kommunikációs csatornákat (verbális-vokális-testbeszéd) érdemes szétválasztani az elemzéshez. A testbeszédhez a legegyszerűbb, ha hang nélkül nézed végig a prezit. Próbáld elfelejteni a szövegeket, csak azt figyeld mit sugároz az előadó: a gesztusai, a testtartása, a szemkontaktusa, a mozgása. Érdekes lesz majd ezt összevetni a tisztán hang jellegű elemzéssel.

Trükk 2: Kép nélkül 

A vokális (és verbális csatorna) csatorna elemzésére jó ez a módszer. Próbáld ki, hogy nem a szövegre figyelsz, csak a zeneiségre, a hangokra, a benyomásaidra, az érzésekre. Ha ezzel megvagy érdemes az előző réteggel (testbeszéd) összeilleszteni. Ha különbség van, akkor ezen a szálon tovább lehet menni.

Trükk 3: Ismétlés „orrvérzésig”

Szemben a gyakorlással, ahol figyelni kell arra, hogy ne túlozzuk el, az elemzésnél annál mélyebbre tudunk menni, minél többször nézzük meg a prezit. A verbális csatorna elemzésére javaslom, hogy nézzétek (hallgassátok) meg többször a prezit. Minden elemzés újabb réteget tud feltárni, ami nagyon hasznos.

Pár további javaslat, fogás 

Időtartam: Az elemzendő videó ne legyen túl hosszú, mert akkor a sokszorozódások nagyon megnövelik az időráfordítást. Saját tapasztalataim szerint a 2-6 perc közötti anyag alkalmas a legjobban az elemzésre.

Megfigyelési szempontok: Érdemes a megfigyelési szempontokat előre megírni, mert akkor ezeket fókuszáltabban lehet megfigyelni. Fogjatok csokorba néhányat és csak azokat nézzétek. Amiket én szoktam használni (csak példálózó felsorolás):

  1. Verbális: fogalmazás pontossága, érdekes-e, történetmesélés, felütés, átkötések, üzenetek, információ mennyiség stb.
  2. Vokális: hangsúly, hangerő, hanglejtés, légzés, szünetek stb.
  3. Testbeszéd: szemkontaktus, mimika, gesztusok, testtartás, mozgás stb. ű
Szóval VIDEÓRA FEL!

dr. Prezi

 

 

 

Legjobb eszköze a gyakorlásnak Csak hanggal Többször lejátszva Csak képpel Együtt Felgyorsítva

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük