Hétköznapi fogások VIII. Képméretek

Sokan nem foglalkoznak a Powerpointba illesztett képek minőségével és méretével addig, amíg nem kell elküldeni az anyagot.
Ott jön a megdöbbenés. A 30 Mb-os anyagot nem tudja elküldeni a rendszer. A Powerpoint nem tud vele mit kezdeni. A mai napon ennek kezelésével foglalkozunk.

bikaMegelőzés

A legokosabb módszer, ha már a képek keresésénél is figyelünk a felbontásra és a méretre. A legtöbben a google keresőjét használják, de nem mindig aknázzuk ki teljesen a benne rejlő lehetőségeket. Érdemes a keresés megkezdése előtt a jobboldali „Keresőeszközök” fület lenyitni és ott a méretek részben kiválasztani a felbontást. Én leggyakrabban az 1024×768-at javaslom, mert a projektorok erre vannak felkészülve. Ha ennél nagyobbat választotok, akkor fölöslegesen nagy méretű lesz a ppt. A másik praktikuma ennek, hogy a 4:3-as képernyőméretet ez a kép pont lefedi, azért nem kell vágdosni a képet. (én hiszek benne, hogy az igazi jó képek befedik a teljes képernyőt, nem csak ikonok). Ha már keresés, akkor én gyakrabban használom a www.flickr.com-ot. Jobbak a képek minden tekintetben.

 

Képszerkesztés

Ha valaki ismer képszerkesztő programokat akkor tudja hogy azokban lehet menteni a felbontás szerint is. Ez egy profi megoldás, de azért időigényes is egyben. Vannak ingyenes szerkesztők is, mint pl. a GIMP és a IRFANVIEW.

 

A gyorsmegoldás

Ha nagyon kevés időnk van, akkor a Powerpoint tud nekünk segíteni. Bármelyik képre duplán kattintva a „Képeszköztár” jön be. Itt a „tömörítés” (Compress) gombra klickelve válasszátok ki a 96ppi-t, és hogy a kiválasztás vonatkozzon az összes képre és a levágásokra. Utána pedig mentsünk eggyet. Ezzel elértük, hogy a lehetős legkisebb méretben lesznek a képeink a prezentációban.

Időnként gondot jelent a ppt verziók kezelése is. A Smart-Art-ban készült anyagokat a korábbi verziók (pl. 2003-as), képként menti le, ami felesleges méretnövekedés. Ilyenkor a legújabb verzióban érdemes menteni.

 

A legjobb megoldás persze az előzetes felkészülés.

DrPrezi

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük