Hogyan árulkodik a testbeszéd –avagy miért gond, ha nem vagy birtokában Sherlock Holmes titkos felismerőképességének?

Létezik egy nyelv, melyet még az angolnál is jobban szükséges értened. Ugyanis az emberek jelentős többsége – így talán te is – képtelen hatékonyan megfigyelni a környezetét. Pedig az árulkodó jelek tehetnek téged is egy Sherlock Holmes-szá. Mert a megfigyelés egy olyan képesség, mely elsajátítható. Ez az a részlet, ami miatt jobban teljesíthet még nálad is a szomszéd széken ülő előadó.

Látom, amit gondolsz – mondtad ezt már bárkinek is?
Képtelenség? Egyáltalán nem az.

Sherlock Holmes képes a legapróbb részletet is észrevenni. Majd abból következtetéseket levonni, mert koncentrált (tudatos) megfigyelést folytat. A legtöbb ember viszont nem lát és néz, csupán nézelődik.

Ezért mondta Holmes Watsonnak: „Watson doktor, maga csak néz, de nem lát (nem figyel)!

A kényelmetlen igazság az, hogy a legtöbben érzéketlenek vagyunk a részletgazdag környezetünkre. Holott akár egyetlen arckifejezés több infót elárulhat a hallgatóságod arcán, mint a protokollszerűen elsütött tapsvihar.

Lépj be egy terembe, hunyd le a szemed. Majd lehunyt szemmel meséld el, hogy mit látsz.

Menni fog? Sajnos a legtöbbünknek nem; még a szemünket kiverő részleteket is alig-alig tudjuk csak felidézni.

Jól jegyezd meg: „Helyzettudatosság”

Ez az a szó, amit a pilóták ismernek a legjobban, mert mindig tudják, hol vannak éppen; és tudják, mi történik velük épp.

Ha te is megfelelően edzed magad az árulkodó jelek felismerésében, akkor nem fogsz ilyeneket mondani:

„Pedig azt hittem ez az üzlet össze fog jönni, nem hallottam a tárgyalópartner részéről semmi negatívumot”.

„Azt hittem szimpatikus vagyok az illetőnek, de a randi közepén kisétált a mosdóba, azóta se jött vissza.”

„Mindenki tapsolt a végén az előadásomon, mégsem kaptam egyetlen pozitív értékelést sem. Észre sem vettem, hogy az előadásom során untatom a közönséget.”
Az a kényelmetlen igazság, hogy a helyzettudatosságot nem tanulod az iskolában sem. Maximum az azt leíró szót lebetűzni (nonverbális kommunikáció, igen erről beszélünk).

Pedig olyan hasznos információk és nyelv megértéséről maradsz le, mely segítségével elkerülhetnéd a problémákat, jobban megérthetnéd az embereket, sikeresebb üzleteket köthetnél; mindig tudnád az előadásod során, hogy mikor szükséges „csatornát váltani”.

DE azt is tudnád, hogy mikor hazudnak neked.

Mi is az a nonverbális kommunikáció – azaz az „árulkodó jelek” nyelve?

Nonverbális kommunikáció vagy rokonnyelvén testbeszéd nem más, mint az információátadás egy eszköze. Méghozzá majdnem ugyanolyan, mint a kimondott szóé. Mégis kevesen „beszélik”.

Annyi különbség van a kimondott szóhoz képest, hogy érvényesülése

  • arckifejezéseken (mimikákon)
  • érintéseken
  • testmozgáson
  • testtartáson
  • a külső megjelenésen (tetkó, frizura, ékszerek)
  • hangszínen, hangmélységen, vagy hangerőn

keresztül valósul meg.

’A testbeszéd az emberi kommunikáció mintegy 60-65 százaléka’

Olyan kommunikáció, mely képes felfedni a másik fél gondolatait, érzelmeit, ezért árulkodó jelekként képesek leleplezni a valódi gondolatokat, érzelmeket. Jóval őszintébbnek bizonyulnak, mint a szóbeli kommunikáció. Mert ez utóbbit jóval tudatosabb módon lehet irányítani.

Szóval „nem az számít, hogy mit mondasz”. Hanem az, hogy miként nézel és mozogsz közben.

Ray Birdwhistell antropológus50 évig tanulmányozta a testbeszédet – szerint az élőszóban elhangzott párbeszéd kb. 35%- a csupán a verbális kommunikáció. A maradék 65% nonverbális csatornán zajlik.

A testmozgások elemzésére Birdwhistell professzor és más kutatók pl. lassan mozgó filmfelvételeket alkalmaztak, amelyekben az emberek beszélgettek. Miközben az arcukat, gesztusaikat és más nonverbális kommunikációjukat tanulmányozták beszélgetés közben.

Tudtad? Egy tárgyalás közben keltett benyomás mintegy 60-80 %-át a testbeszéd adja

Egy, az 1970-es és 80-as években rögzített 1000 kereskedelmi üzleti tárgyalás elemzése során arra a következtetésre jutottak, hogy a tárgyalás közben keltett benyomás mintegy 60-80 %-át a testbeszéd adja. És az emberek ugyanennyi százaléka alig 4 perc alatt alakítja ki véleményét a tárgyalópartnerről.

Ezért volt lehetséges, hogy a telefonon folyó tárgyalások során az erősebb érvekkel bíró fél volt nyeregben, személyes találkozásnál jóval nagyobb szerepet kaptak a végső döntés meghozatalában a látottak, nem csupán az elhangzott szavak.

A testbeszéd tulajdonképpen az ember érzelmi állapotának külső leképezése.

  

Te mennyire tudod dekódolni a néma kommunikációs jeleket és miért fontos ez?

Kutatások szólnak arról, hogy a nonverbális jeleket felismerők és dekódolók jóval tudatosabb önértékeléssel rendelkeznek. Mindig tudják, hogy mit gondolnak róluk.

Jóval sikeresebbek is az életben.
Óriási mázli pedig, hogy ez az a nyelv, ami globálisan és egyetemesen alkalmazható. Habár kulturálisan lehetnek eltérések egy-egy kézmozdulat, gesztus jelentésén; mégis az összes emberi interakció alkalmával működésbe lendül.

A testbeszédet…

…bármely körülmények között,
…bármely környezetben alkalmazhatod.

Enélkül pedig nem tudsz hatékonyan kommunikálni.

A legjobb megérzők képesek arra, hogy észrevegyék, ha valakinél az elhangzott szavai és a testbeszéde között ellentmondássok vannak. Ebben pedig a nők jóval ügyesebbnek bizonyulnak, mint a férfiak.

A Harvard Egyetem pszichológusainak kutatásában nők és férfiak is egyaránt részt vettek, melyben olyan filmrészleteket mutattak be nekik, amelyben egy férfi és egy nő beszélgetett.

A film néma filmként került lejátszásra (a beszélgetés nem volt hallható), így a legvégén a résztvevők csakis a nonverbális jelek felismerésére hagyatkozhattak.

A végeredmény?

A nők 87 %-a jutott helyes következtetésre, míg a férfiaknál ez a szám mindössze 42%-a volt.

A nők azok, akik a szavakat elengedik a fülük mellett, ha a szavak és a gesztusok (testbeszéd jelei) ellentmondanak egymásnak. Esetükben nem leszel hiteles egyetlen állításoddal sem.

Miért ennyire „őszinte a testbeszéd”?

Mert a nonverbális kommunikáció a limbikus rendszerünkkel áll összefüggésben. Agyunk azon részével, ami „agyalás nélkül” reflexszerűen és promt reagál a környezeti eseményekre.

 

Újonc testbeszédvizslatóként azonban elkövetheted a hibát, hogy a gesztusokat a körülményektől és a több gesztustól elkülönítve értelmezed. Légy rutinos, gyere el a Fesztelen Előadó képzésünkre, mely a legkülönlegesebb hazai prezentációs képzés!

Érdekel, hogy miként hathat e nyelv perfekt beszélése akár az értékesítőid hatékonyságára is? Értékesítőid kiállása, testbeszéde éppen annyira fontos, mint az, hogy ő maguk is felismerjék a vevők testbeszédeit egy személyes találkozás révén.

Olvasd el cikkünket: Hogyan tudod a saját értékesítőid eredményességét növelni azzal, hogy megtanítod őket hatásosan előadni?

 

 Zoli 

A cikkben található igen pontos adatok forrása:

Joe Navarro: Beszédes testek (Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve)
Barbara és Allan Pease: A Testbeszéd enciklopédiája

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük