Hogyan készítsünk 5 perc alatt prezentációt?

Képzeld el, hogy éppen egy céges meetingen ülsz, vagy egy külső konferencián. Hirtelen a levezető elnök vagy a főnököd felkér arra, hogy mondj pár szót. Hogyan lehet ezt túlélni? A következőkben leírok néhány gondolatot, mely segíthet a nagy túlélésben.

Az első és legfontosabb lépés, hogy válassz ki egy üzenetet, amit át akarsz adni a csapatnak. Lehet ez egy jó tanács, egy ötlet eladása, egy dicséret megfogalmazása. Válassz ki egyet és ne többet, mert így leszel a leghatékonyabb.

A következő lépésben készíts egy gyors vázlatot. A következő kategóriákkal:

  • Fő üzenet
  • Támogató érvek
  • Nyitógondolat
  • Zárás

Írd le a fő üzenetedet egyetlen mondatban. pl. a túléléshez napi szinten kell kézben tartani a cash-flowt,. Mindig ez legyen az első, mert bármit mondasz, annak ezt kell majd támogatnia. Ami nem támogatja ezt az céltalan, romboló, fölösleges.

Ha megvan a fő üzenet, fogalmazd meg a záró gondolatot, mert ezzel fejezed be a beszédet. Ez gyakran egy mozgósító mondat, ami a pontos elvárásaidról szól: vedd meg ezt a terméket, adományozz, segíts, építs bizalmat stb. Zárásként lehet idézetet is használni, de az kapcsolódjon a fő üzenethez.

Ha ez kész, akkor össze kell szedned és meg kell fogalmaznod a támogató érveket. Gyorsan listázz fel 5 érvet, ami támogatja a fő üzenetedet. Ebből válaszd ki a legjobb hármat. Gondold át, mivel tudod ezeket az érveket erősíteni: statisztika, történet, analógia stb. . Bármelyiket használod, a vezérelvet a hallgatóság igénye adja meg, legyen ez személyes vagy akár vicces. Fontos, hogy a hallgatóságod megértse, megjegyezze az üzeneteket.

Végül dolgozd ki a nyitásodat. Néhány jól megfogalmazott mondat a hallgatóság figyelmének megragadására. Használj

  • nyitókérdést,
  • analógiát,
  • idézetet,
  • történetet.
  • akár viccet is

Egy gyakran hatásos módszer, ha a nyitó és zárómondat egyezik.

Utána vezesd őket és lehetőleg ne hagyd rájuk az üzenetek megértését, ne feltételezd, hogy maguktól kitalálják.

Akkor most fusd át a vázlatodat. Ha kell, változtasd meg a három támogató pont sorrendjét, tartalmát. A legfontosabb megjegyzéseket írd nagybetűvel egy papírra.

Kész vagy? Mély levegő, önbizalom, mosoly, séta a pulpitusig. Várd meg, míg mindenki Téged figyel, nézd meg őket, szedd össze a gondolataidat és kezdheted……..

PS: És még egy jó tanács. Mindig fejezd be kicsit előbb! Imádni fognak.

dr. Z

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük