Hogyan lesz valaki Európa bajnok retorikában?

Nem az én történetem, de büszke vagyok rá, hogy részese lehetek. A történet egy 29 éves fiatalemberé, aki nem csak álmodni mer, de elképesztő alázattal tesz is érte, melynek lám, eredménye is van. Ráadásul még nem vagyunk a végén. 🙂

laciIdén áprilisban készült egy rövid interjú Szűcs László barátommal és mentortálammal a blogon. (megnézhető itt) Laci négy éve tagja a Toasmasters International hazai klubjainak, amiről már a sokat írtam és ahol bármikor szívesen látunk bárkit, aki szeretne megtanulni félelem nélkül, önbizalommal telve beszélni.

Visszatérve az interjúhoz –  Ez még azelőtt készült, hogy Laci megnyerte az Osztrák-Magyar területi versenyt, ahol elnyerte a jogot, hogy – elsőként Magyarországról – kijusson az Európa Bajnokságra. Tehát már itt történelmet írt. (de azért még maradtak számára üres lapok…)

 

De hogy kell elképzelni egy ilyen versenyt? 

A versenyzőknek 5-7 perces beszédet kell mondaniuk angolul, egy több száz fős közönség előtt, melyben 10-12 fő ún. bíró van, aki értékeli a versenyzőket. A bíróknak van egy értékelő lapja, de valójában szabadon dönthetnek arról kit tartanak a legjobbnak.

A beszéd témája bármi lehet, mely képes hatni a közönségre és a döntéshozókra. Idén Temesváron volt a verseny, ahova – köszönhetően a távolságnak – népes és legfőképpen hangos csapat kisérte a versenyzőnket.

 

Hogyan lehet egy ilyenre készülni? Hogyan készült Laci? 

Einstein mondta hogy „az a baj a spontán előadásokkal, hogy hetekig készülök rá„. Hát ez is ilyen helyzet. Laci évek óta beszél a klubokban. Igazi erőssége a humor és a metafora ötvözése, amikor vicces szóképpel beszél. A felkészülésének első nagy lépése talán az volt, hogy 2014-ben pénzt, időt nem kímélve kiutazott a Világbajnokságra Kuala Lumpurba és 5000 másik emberrel együtt láthatta egy ceyloni fiatalember győzelmét. Majd után kezet is foghatott a bajnokkal. Bevallása szerint ez volt az első igazi lökés.

A 2015-ös év azzal telt számára, hogy különböző Toastmasters versenyeken indult, gyűjtögetve az előadói, színpadi, beszédkészítési tapasztalatokat. Sőt trénerként is kipróbálta magát az én csapatomban retorikai képzéseken.

A 2016-os év volt az igazi fordulat. Tavasszal már úgy indult neki a versenynek, hogy nincs megállás az EB-ig, pedig erős mezőnyben kellett küzdenie, a magyar beszélők egyre felkészültebbek.

Laci komolyan vette a beszédét és eleve egy öt fős csapattal vágott neki a felkészülésnek és elképesztő mennyiségű időt tett a szövegének csiszolásába, az előadói készségeinek javítására, de még a megjelenésébe is. Gyakorolta minden szélsőséggel a beszédet: hadarva, túl lazán, túl lassan, hogy beálljanak a helyes értékek.

A támogató csapat tagjai:

 

  1. Jennifer Blanck (TM): Évek óta Laci mentora a TM-ben, ahol a legmagasabb rangot birtokolja DTM. Nem mellesleg fantasztikus beszélő. Nyelvi oldalról volt nagy segítség.
  2. Villiam Benkő: A hazai Toasmasters mozgalom atyja, akivel öt évvel ezelőtt készítettem interjút (itt) és akit én is egyfajta mentoromnak tekintek. Rutinos beszélőként és angol anyanyelvű szónokként sokat tudott segíteni.
  3. Szabó András (TM): Andrással gyakoroltak a legtöbbet a versenyek előtt, néha hajnalokba nyúlóan tökéletesítve az előadásmódot és minden apróságot.
  4. Kocsis Zsuzsa (TM): Stylistként segített Lacinak, hogy már a puszta megjelenésével lemossa a többieket a színpadról (mert ez is sokat számít, de erről Zsuzsa ígért egy cikket ide 🙂 )
  5. Dr. Németh Zoltán (TM): Én a beszéd előadásában, az előadói stílus fejlesztésében és abban segíthettem, hogy trénerként minél többféle helyzetben kelljen megfelelni Lacinak, szokva a szinpadot.
  6. és persze a versenyeken lelkesítő Toastmasterek, akiket a temesvári döntőn már-már kinéztek a színházteremből hangerejük miatt. 

de térjünk vissza a történet üres lapjaihoz.

Áprilisban született a monarchiás győzelem és onnan három hét felkészülés maradt az EB-re. Itt tette bele Laci a legtöbbet és a csipet-csapat is itt volt a legaktívabb.

Aztán eljött május 13. A 12 versenyzőt két elődöntőbe osztották. Elsőként ezt kellett megnyerni. Jó sorsolást kaptunk. Első akadály kipipálva, Laci a döntőben.

A döntő másnap. Izgalom, mert Laci sosem beszélt még ennyi ember előtt (kb. 500 fő), pedig el kellett velük hitetnie, hogy nincs benne semmi izgalom.

Előtte sorsolás a sorrendről. Nem mindegy. Azt szerettük volna, ha a végén beszélhet.  És lám az imák meghallgatásra találtak, a végére kerültünk. Innen már csak meg kellett nyerni. Erős verseny volt, de Laci humora, magabiztossága, a beszéd ütős fordulatai megtették a magukét.

és az üres lapok tovább íródtak….(és reméljük még messze a könyv vége..)

Az eredmény:

Szűcs László az első olyan magyar versenyző, aki megnyerte a retorika EB-t és ezzel megszerezte a jogot, hogy 97 másik versenyzővel megküzdjön a világbajnoki címért.

Még a hazai sajtó is rákapott a témára. A legviccesebb a Nemzeti Sportban való megjelenés volt.

Még a tavalyi bajnok – Mohamed Al Qahtani (azaz ahogy a mieink elnevezték Kotányi Misi) – is gratulált neki  a beszéd után (tavalyi beszéde itt) és felajánlotta segítségét.

Szóval újabb izgalmas három hónap indult el, ahol ráadásul még egy újabb beszédet is ki kell gyúrnunk a döntőre, ahol 5000 ember fogja hallgatni az első magyar világbajnok történetét. :-). A Toastmasters közösség egyként fogott össze hogy segítsen  győzelemben.

 

DrPrezi 

Számomra az egész történetben az volt a legszebb, hogy láthattam mekkora alázattal és mennyi munkát rakott bele Laci ebbe a 7 perces beszédbe és hogy mennyire egy emberként állt mögé a Toastmasters közösség és segíti azóta is.

HAJRÁ LACI! 

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük