Joe Kowan – így győztem le a lámpalázat

A legtöbb tanulmány szerint az emberek legfőbb félelme a nyilvános beszéd. Jerry Seinfeld komikus szerint a halál csupán a második helyezett. A jó hír az, hogy nem vagy vele egyedül. Joe Kowan sztorijából az is kiderül, hogy egészen különleges megoldások is léteznek arra, hogy két lábbal rúgd ki a színpadi félelmet.

Rengeteg javaslat létezik az általános félelem leküzdésére, de a nyilvános beszéd vagy a glossofóbia félelme kissé trükkösebb ellenfélnek bizonyul. Az Egyesült Államok 75 százaléka beszédzavartól szenved. Ez azt jelenti, hogy négy ember közül három inkább nem beszélne a másik előtt.

Ahogy Mark Twain mondta: „Kétféle előadó létezik. Ideges és a hazug.”
Utóbbi letagadja a félelmét.

Mi a legnagyobb félelmed?

Most gondolj arra, hogy egy színpadon állsz 500 ember előtt és prezentálnod kellene egy olyan ötletet, amelyen az elmúlt hónapokban dolgoztál.

Megvan az a szívdobogásérzés?

Vajon mi a közös bennük?

Helen Keller, Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, J. K. Rowling, Mark Twain, Ralph Waldo Emerson, Jeffrey Fry?

Az, hogy „elszólták magukat”.

Méghozzá a bátorság magját ültették el benned legfrappánsabb bátorságról szóló mondataikkal. Ha most egy pillanatra megállna a Föld forogni, és valaki megkérdezné tőled, hogy mi a félelem, vajon tudnál-e rá válaszolni?
Sokan rosszul gondolkodunk a színpadon átélt félelemről. A félelem mindenkit érint – elkerülni nem tudod, egyetlen dolgot tehetsz csak.

Felhasználod.

Ez a cikk alapjaiban megváltoztatja majd a félelemmel kapcsolatos gondolkodásod. Nem megszabadulnod kellene tőle, hanem felhasználnod. Joe Kowan ezt a bátor lépést tette meg.

A közönségemre gondolva … a probléma átkarolásával és kiaknázásával képes voltam valamit megtenni, ami eddig akadályozta a fejlődésemet, és olyanná változtathattam, amely elengedhetetlen a sikerhez.” Joe Kowan

 

Tehát a bátorság nem a félelem hiánya, hanem az, hogy cselekedsz a félelem ellenére. És úgy lépsz be egy csatába, hogy nem vagy biztos abban, hogy megnyered.

Mert az egyetlen dolog, amit félni kell, az a félelem. – Franklin D. Roosevelt.

A hős nem bátrabb, mint az átlagember, csak öt perccel tovább bátor. – Ralph Waldo Emerson

Joe Kowannak egy „Lehetetlen küldetés” volt a színpadon – te is ezzel küzdesz?

Elkezdeni egy előadást.

Mert az előadásodnak még mindig létezik egy vad, nehezen kontrollálható szörnye. Ebben a rémálomban a Will Smith féle Támad a Mars szelíd mesekönyv csupán. Jóval nagyobb erővel támad ugyanis a szorongáshullám:

  • adrenalinkitörésben,
  • pulzusszámnövekedésben,
  • gyorsabb légzésben,
  • és száraz száj jelenségében nyilvánul meg.

A vér egészen kiszorul a végtagokból, az izmok pedig összehúzódnak. Az idegrendszered egy idióta volna?

Még mindig nem tudja megkülönböztetni a kardfogú tigrist 20 népdalénekestől, egy kedd estén a mikrofonon előtt?

Tény, hogy egyes helyzetekben a félelem lézerfókuszt ad nekünk, hogy elkerüljük a tragédiákat.  De az már kevésbé csodálatos, ha ugyanaz a zsigeri, testet rabló félelem érkezik forgatókönyvszerűen egy kedd esti nyilvános felszólalás előtt.

A tenyered izzad, a kezed remeg, elmosódik a látásod, és az agyad azt mondja, hogy „Spuri, futás!”. Nos, ez a színpadi félelem.

Joe Kowan TED előadásában viszont arról beszél, hogy miként sikerült neki frappánsan meghódítania ezt az ősvadállatot.

Joe TED beszéde – és dala különleges dolgot üzen neked a félelmedről

Joe Kowan mindig is félt.

27 évesen kezdett el dalokat írni és akkor is csak magának játszotta őket.  De néhány év elteltével csupán a dalok írásában már nem teljesedett ki egészen.  Mindezek történetek és ötletek voltak, amiket meg akart osztani az emberekkel.

Ahogy kinyitotta a száját, máris érkezett az a szörnyű vibráció, de nem a jó féle, amit egy Operában jó szívvel meghallgatsz. Ez az egész testre kiható, leleplező remegés.

A 30. születésnapján történt aztán valami, ott két lábbal rúgta ki a félelmet az életéből. Csak annyit kellett tennie, hogy írt egy dalt, amelyben kihasználta az idegességét.

Minél idegesebb volt, annál jobb és jobb lett a dal. Ugyanis dalt írt a színpadi félelemről. Hallgasd meg!

Veled mit tesz a félelem a színpadon? A te dalod miről szólna? Hogyan kezeled azt?

Nincs egységes megoldás a színpadi félelmekre vagy a nyilvános beszéd félelmére, amely oly sok embert visszatart. De létezik egy olyan megoldás, ami működni fog a számodra is!

Ne hagyd abba a keresést, amíg meg nem találod.
Alakítsd át a természetes félelmet és használd fel a produkció hatásosabbá tétele érdekében! Ezáltal nem gátlásosabb leszel, hanem egy adrenalinlökettel életed legnagyobb dobásait viheted véghez a színpadon.

 

Néhány pirula a lámpaláz ellen a saját több évtizedes tapasztalat alapján itt >>>>

A vizsgadrukk ellen ezeket alkalmazd >>>>

Növeld az önbizalmad előadói technikákkal. Ez a könyv segít benne:  Előadók Tehát vagyok.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük