Köszöntők – útmutató egy retorikai trénertől az izzasztó kihíváshoz

Köszöntők – útmutató egy retorikai trénertől az izzasztó kihíváshoz

Adott a szituáció. Azaz egy családi, munkahelyi vagy baráti esemény és felkértek, hogy beszélj 2-3-5 percet. „Elvállalnád, ugye?” – szól a kérdés.  El, bezony. Elvállaltad.

Mielőtt azonban kidobnád a laptopot az ablakon és imádkoznál valami kozmikus beavatkozásért, hogy megmentsen; mutatok neked néhány főbb puskázható vonalvezetőt az izzasztó köszöntőkhöz az ÉLETBEN. Ne feledd, egy beszéd bármikor bekopogtathat hozzád is.


Őszinte, frappáns és emlékezetes köszöntő egy nyilvános gesztus valaminek a megbecsüléséhez, de ennél többet tesz az asztalra: az adott pillanatban egyesít egy embercsoportot.

Annyira vonzó lehet, hogy mindenki, aki részt vesz az adott eseményen és átéli a pillanatot, azonos hullámhosszon jól érezheti magát. Ilyenek lehetnek:

 • a családi köszöntők: központban a boldogság és egészség.

 • a baráti köszöntők: az összetartozásról, közös élményről.

 • a munkahelyi vagy szakmai élet hozta köszöntők: az elismerésre és köszönetre hegyezve.


…vagy egy köszöntő csak úgy.

Mielőtt pánikba esnél vagy jelentkeznél rögtön egy évnyi Toastmasters órára, vegyél egy mély lélegzetet, simítsd le a rohanvást őszül hajszálakat.

Minden gyilkos beszédnek (tehát üt, mint a bokszoló a bokszmeccsen) és köszöntőnek van egy közös vonása: a megfelelő áramlás.

Vedd figyelembe a következő irányelveket, hogy segítsen megtalálni a saját ritmusodat. A gyilkos beszédekre jellemző általában az alábbi általános megfigyelések sora, főbb jellemvonások.

Lényegében a klasszikus szónoki beszéd alapján készíthetőek el:
Egy megdöbbentő állítással vagy kérdéssel, ütős felütéssel kezdődnek. A célja a közönség bevonása, nem pedig unalmas egyirányú üzenet átadása.

 • Megszólítják a hallgatóságot. A közönségre koncentrálnak és arra, hogy mit szeretnének éreztetni, átadni. Ez segít abban, hogy szívből jöjjön, lehetővé téve a beszédnek azt, amit meg kell tennie: azt, hogy egy különleges érzéssel töltse el a hallgatóságot, miközben bevonja a közönséget is.

 • Anekdotával vagy történettel indítanak, egy fő aspektust előtérbe helyezve. Az egyszerű, tömör történet, ahol a köszöntés, beszéd főszereplője kerül a központba, kiváló módja a beszéd strukturálásának és az üzenet fókuszálásának.

 • Az alkohollal vigyáznak! Az alkohol nem ad bátorságot. DE esélyesen növelheti a jelenetet, ahogy beszéded közben állsz habogva, mert elfelejtetted a szövegedet. A lámpaláz leküzdésének harcában felejtsd el, hogy nem alszol előtte éjszaka, helyette is erre készülsz;” az alkoholt és a koplalást vagy túlzott zabálást. Egyik sem hat pozitívan a teljesítményedre.

 • Az előadók önmagukat adják. Egy személyes nézőpontot osztanak meg, A köszöntők rövidek, de szívből jönnek, hitelesek. Itt most ne akarj a következő Jimmy Carr lenni (brit-ír komikus, író és televíziós műsorvezető; sötét humoráról, jellegzetes nevetéséről és heckler interakciójáról ismert.)

 • Improvizálás nélkülözése jellemzi őket, előtte az előadók elpróbálják őket. Minél felkészültebb vagy, annál magabiztosabb leszel és annál jobb lesz a beszéded is. Gyakorold, hogy emlékezhess a megfogalmazni kívánt pontokra és azok sorrendjére. Ezáltal a jegyzetedből is gyakrabban pillantasz majd fel és veszed fel a szemkontaktust is.

 • Rövidek. A beszéd ideális hossza 3-5 perc, öt perc az abszolút maximum, a plafon. Nem hozzák zavarba a beszéd tárgyát, szereplőjét sem.

Hogyan ültesd ezeket a pontokat át egy adott típusú köszöntőbe? Íme néhány ünnepi köszöntőtípus és néhány gyakorlati jótanács.


Esküvői beszédek – a szitu, amikor jobban izgulsz, mint az ifjú pár?

Az esküvői beszédek és az „égetések” a legfélelmetesebb dolgok lehetnek az esküvői meghívottak szemében, ha őket kérték fel a szerepre.

Ezeket az ünnepi beszédeket nemcsak megírni, de előadni is ütős kivitelezésben ildomos. A beszédeket mindenki hallani akarja, hiszen egyedi nézőpontot adhatnak a párról, megnevettetnek, sírásra késztetnek.

Egy esküvőn általában sorrendben az örömapa, a vőlegény és a pár legjobb barátja szokott felszólalni; viszont mindegyik stílusa és érzelmi alaptónusa egy picikét különböző.

Bevált, egyszerű sorvezetőket, lépéseket mutatok egy ütős esküvői beszéd megírásához.


Mit mondj egy esküvői beszédben és hogyan kezdd el?  

Egy átlagos esküvői beszéd 3-5 perc, mégis háromszor ennyi kérdés merülhet fel benned azzal a bizonyos 5 perccel kapcsolatban.

A jó esküvői beszéd rövid, de frappáns.

Ez lehet egy érzelmes köszöntő, de akár egy igazi humoros „égetés” is, a humoros csattanóival, amelynek középpontja a menyasszony vagy a vőlegény. Esetleg mindkettő.

A beszédírás legnehezebb része az, hogy tudjuk, hol kezdjük el.

Ha nehezen szűkíted az elmesélni kívánt történeteket, kezdd azzal, hogy összeállítod a menyasszonnyal vagy vőlegénnyel kapcsolatos kedvenc tulajdonságaikat. Ha ez megvan, hamarabb jönnek majd az ide illő sztorik és szituációk is.

„A pár kérte, hogy ne osszak meg egy kínos történetet … szóval ennyi tőlem! Köszönöm, hogy meghallgattak!” (nem várt fordulat)

„Hölgyeim és Uraim, ma a történelem egyedülálló eseményének lehettünk tanúi – ez az első és feltehetően utolsó alkalom, hogy valaki felkér egy beszédre!” (önirónia)

„Akik ma összegyűltünk ebben a teremben, van bennünk valami fontos közös vonás – egyikünknek sincs fogalma arról, hogy mit mondok a továbbiakban!” (humor)

Amikor készen állsz az írásra, használd az alábbi általános vázlatot:

1. Kezdd azzal, hogy bemutatkozol

Az első vagy inkább nulladik lépés, hogy mutatkozz be és mondd el, honnan ismered a házaspárt. Lehet, hogy mindenki tudja, hogy ki vagy, de nagyobb közönség esetében nem valószínű.

2. Legyen meg a szemkontaktus

Válassz ki néhány ismerőst, megnyugtató arcot a tömegből és kezdd el mondani a beszédedet kifejezetten nekik; ha megvan a kezdeti lökés, pásztázz a hátsó sorok fele is, ne csak egy emberre koncentrálj. Célozz be pár különböző helyet a helyiségben, hogy mindenki úgy érezze magát, mint akit bevontak a beszédbe.

3. Mondj el egy releváns történetet

Térj rá ahhoz a listához, amelyet az írás megkezdése előtt készítettél és mondj el egy történetet, amely tükrözi a menyasszony vagy a vőlegény legjobban szeretett tulajdonságait.

Ha vőlegényként szólalsz fel, emlékezz vissza arra a napra, amikor találkoztál a pároddal. Mivel mindenki tapasztalta, hallotta már a pár szerelmi történetének egy szegletét, érdekes lesz a te szemszögödből is hallani egy érdekes, kedves történetet. Az emlékek újfajta rálátást nyújthatnak az adott személyre. Minden beszédnek végső soron mindkettőről szólnia kell, tehát a menyasszony és a vőlegény se maradjon ki.  

4. Beszélj a jövőjükről, egy párként  

Ha házas vagy, beilleszthetsz a hosszú és csodás házassághoz szükséges legjobb tanácsodból egyet (vagy a nagyszüleidét, akik 50 évig voltak házasok). Ha nem vagy házas, kívánj nekik hosszú, boldog és egészséges közös életet. Mindenféleképpen egy pozitív, optimista és szívből jövő jövőképet sugallj a beszédeddel.

5. Zárd le, és hozd össze a beszédedben

Azt, hogy miként vezetett mindaz, amit most említettél a történetedben, beszédedben az aktuális pillanatig, amit most elmondtál.  Kérj meg mindenkit, hogy emelje fel a poharát és igyatok a párra.

FONTOS: Ne alázd meg a házaspárt!

Ne használj durva nyelvet, ne mondj oda nem illő, ciki, nem megfelelő történetet és soha, de soha ne említs exeket. Egyikük korábbi kapcsolatát se!

Ha a legkisebb esély is van arra, hogy valaki kényelmetlenül érezheti magát valami miatt, amit mondani akarsz, hagyd ki.

A beszéd hangvétele általában az örömapa részéről szentimentálisabb, a vőlegény beszéde hálás és őszinte, a legjobb baráté pedig vicces és szórakoztató szokott lenni.  

A humor viszont segíthet ellazítani idegeket, oldani a hangulatot.

Íme egy példa:

És egy másik:


Pohárköszöntő és örömapa beszéd, amit viszont nem várnak el tőlük

A menyasszony apjának, azaz az örömapának beszéde kapcsán használhatod az alábbi vázlatot, amely a beszéd megírásánál lehet hasznos a számodra.

 • Mutatkozz be

Hello Mindenkinek! Gábor vagyok, a menyasszony büszke apja.

 • Mondj köszönetet a vendégeknek, hogy részt vettek az eseményen

Köszönöm, hogy segítettetek nekem megünnepelni Anna lányom és vőlegénye, Zoli házasságát.

 • Beszélj a lányodról, azokkal a gondolatokkal, amelyeket könnyebb lesz visszacsatolni a házasság gondolatához

Szeretem, hogy a lányomnak együttérző szíve van.

A koncepció bővítése: Amikor Anna hatéves volt, eljutottak az osztállyal az állatkertbe. Volt egy osztálytársa, akit mindenki kiközösített. Az állatkerti utazás alatt sem volt hajlandó senki mellé ülni. Anna lányom fogott egy szelet csokit és melléülve megkínálta őt. Onnantól kezdve mindvégig együtt sétáltak az állatkerten.

Vissza a házassághoz: Tanúja voltam lányom együttérzésének, amikor még kislány volt, egészen a csodálatos nővé válásáig. Kedves és gondoskodó szíve szolgálja házasságát ettől a naptól kezdve. Mert mindig is ilyen volt.

 • Beszélj új fiadról, a vejedről, tehát megemlítve a férjjel kapcsolatos gondolataidat is

Kövesd ugyanazt az ötletlopást, amelyet korábban használtál a lányoddal kapcsolatban és állíts össze forrásanyagot ehhez a beszédszakaszhoz is.

 • Magyarázd el, miért tesz boldoggá téged lányod és vejed házassága?

Gondolj vissza, amikor először találkoztál lányod partnerével. Mit gondoltál? Milyen érzések kavarogtak benned? Rengeteg emléket használhatsz fel hozzá beszéded anyagaként.

Apaként csak azt szerettem volna, hogy a lányom boldog legyen. Látni, mennyire boldoggá teszi őt Zoli, megnevetteti, tiszteli és mindent megad neki, ez a legnagyobb ajándék, amelyet egy apa kérhet a lányának.

 • Zárd le a beszéded az ifjú párnak intézett kívánságoddal

Zárd le egy kívánsággal a beszédedet a friss házas pár számára. Ez egy egyszerű mondat lehet, amely összefoglalja az érzésed és arra ösztönzi a vendégeket, hogy emeljék fel poharukat a pár köszöntéséhez.

Anna és Zoli….szeressétek egymást, növekedjetek és nevessetek együtt ettől a naptól kezdve, mindvégig.

Figyelj a rövidségre: tudasd a vendégekkel, hogy rövid lesz a beszéded, hogy levedd a nyomást róluk! Mondd el a lányodnak, milyen szépen néz ki, milyen tehetséges és csodálatos és milyen büszke vagy rá. 

Az örömapa beszéde érzelmes, ezért kerüld a poénokat, vagy használd a legkevesebb poént, maradj az udvariasnál, de relevánsnál!


Rendezvényköszöntők és sikerük titka?

Ahogy Mark Twain mondta egyszer: „A jó rögtönzött beszéd előkészítése általában három hétig tart.”

Ha bármely oknál fogva köszöntő elmondására kényszerülsz egy rendezvény kapcsán, fontos tisztázni az alábbi kérdéseket, mielőtt nekiállsz a beszéded megírásának.

 • Ki / mit éget, köszönt, dicsér? Ha a legjobb barát, akkor kicsit lehet informálisabb. Ha nagyszülőről van szó, nyilvánvalóan több lesz a kedves, érzelgős sztori. A téma hangulatát a ki-kinek kérdése befolyásolja.


 • Mi az oka a köszöntőnek? Évforduló? Főiskolai diplomaosztó? Egy esküvő? Egy promóció? Az beszéded nagy részét meghatározza az esemény apropója.


 • Milyen típusú eseményről van szó? Az eseménytípus minden másnál jobban irányítja a beszéd formalitását.


 • Ki lesz jelen, milyen a közönség összetétele? A fenti ponthoz kapcsolódik, de fontos ismerni a közönséget a beszéded sikerességének érdekében.


Nem lesz köszönet érte, ha olyan dolgokat mondasz, amiknek csak az emberek egy csoportjának lesz értelme. Egy családi rendezvényen egészen mást mondasz, mint egy szakmai rendezvényen.

Érettségi, nyugdíjas partik, temetés utáni összejövetelek, a beszédek a jelenlegi élethelyzetekre, a múltbeli emlékek felidézésére és a jövőre vonatkozó kívánságokra kell összpontosítaniuk.

Összeállításukat illetően kövesd a cikk elején leírtakat!

„Egy köszöntő felpezsdítése olyan, mint az elavult pezsgő: elgyengeti a hangulatot.” – Paul Dickson, Toasts


Általában egy égetés improvizatív jellegű, de ez nem azt jelenti, hogy nem kíván felkészülést.

„Az égetés, egy köszöntő elmondása az emberi kifejezés egyik alapvető formája, amely gyakorlatilag bármilyen érzelem átadására használható, a szeretettől a dühig (bár a dühöngő beszédek általában már átlépik a határt az átkok birodalmába). Lehetnek szentimentálisak, cinikusak, líraiak, komikusak, dacosak, hosszúak, rövidek – akár egyetlen szó is. ” – Paul Dickson, Toasts


Születésnapi köszöntő ötletek, ha szűkében vagy a mondandódnak

A születésnapi köszöntők forgatókönyve lényegében hasonlít az eddig vázolt ünnepi köszöntők felépítésével.

Egyetlen, de roppant fontos tényre viszont célszerű odafigyelni: A szülinap mindenkinek mást jelent.

Valakinek egy mérföldkő, valakinek “csak” egy szimpla alkalom.

Ha a születésnapi köszöntő beszédre adod a fejed, mindig tudatosítsd magadban, hogy valóban hitelesen tudsz-e beszélni a születésnaposról.

Mint az ünnepi beszédek fajtáinak, ennek is különböző szintjei vannak az “emeljük a poharunkat Zolira, Isten éltessen” klasszikus válfajától kezdve egészen az egyik legünnepibb és az alkalomhoz leginkább illő formájáig: egy érzelmes, kedves és kissé szentimentálisabb szülinapi köszöntő beszéd elmondásáig.

A megfelelő szavak megtalálásában kövesd az alábbi (eddigiek alapján ismerősként üdvözölt) pontokat, amellyel gyorsan megalkothatod a személyre szabott és érzelmes születésnapi köszöntő beszédedet.

 • Üdvözöld a jelenlévő embereket és ügyesen csempészbe be a „miért állsz most itt” okát.


Hölgyeim és Uraim! Péter vagyok, az ünnepelt első unokája. Egy különleges nap a mai, hiszen dédim, Magdi 90 éves lett. Emlékszem az első igazi dédis emlékemre.

4 éves lehettem, amikor megmutatta nekem, hogy miként kell a borsót fejteni. A mai napig emlékszem, amikor a fejem cirógatta, amikor pukkadásig ettem magam a nyers borsóval.

 • Utána szólítsd meg az ünnepeltet


Dédimama, megtisztelő itt állni a születésnapodon a családunk és barátaink előtt. A 90. születésnapod egy kiváló alkalom arra, hogy mindannyiunk kifejezze a hálát azért, amit tettél értünk az életben és azt a rengeteg bátorító történetet, amit megosztottál velünk az évek alatt.

 • Jöhet néhány személyes történet vagy érdekesség a dédiről és jókívánság a számára


Amikor átélted a háborút és sokszor 10 km-t gyalogoltál, hogy az öt testvérednek kenyeret vihess, megmutattad, hogy kitartásban és életszeretetben már gyermekkorodban is példát mutattál. Ezzel az életakarattal maradj mellettünk még évekig dédim, még annyi történetet kell megosztanod velünk.

 • Fordulj a résztvevők felé és koccintásra buzdítva fejezd be a beszédedet!


Kedves barátok és családtagok, köszönjük, hogy eljöttetek, megtiszteltetek bennünket a jelenlétetekkel! Igyunk dédinkre, Magdira, aki nem csak dédiként, de mindannyiunk anyjaként gondoskodott rólunk.

Kedvet kaptál arra, hogy a különböző élethelyzetekben is megállhasd a helyed szónokként? Egy ünnepi beszéd megírása ugyanazon az alapokon nyugszik, mint bármely retorikai előadás megírása.

Éppen ezért egy retorikai képzés erőteljesebben mehet neki a gyengeségeidnek, nem elégszik meg az alap dolgokkal, a részletekbe megy és a fejedbe sulykolja a legprecízebb trükköket és titkokat is.

Két lábbal rúgja ki a felszínességet. Segítségével megtanulhatod, hogy miként juss el leggyorsabban a célodhoz. Válj emlékezetes előadóvá, jelentkezz velünk a közös utazásra még ma!

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük