Meghatározó összetevők egy karizmatikus ember DNS-ében?

Ég, szikrázik, izzad és szeret. Négy összetevő, mely felfedezhető egy karizmatikus ember DNS-ében?

Vajon miért mondható el egyes beszédekről, emberekről (azok kommunikációjáról), hogy magával ragadnak, elvarázsolnak, könnyeket csalnak elő, elgondolkodtatnak, sőt erőt adnak?

A szavak kidomborítanak bennünk valamit, míg másfelől tudatára ébresztenek minket egy igazságnak.

A „nehéz kitűnni és emlékezetesnek lenni, ezért meg se próbáljuk” érzés nyomásának ingó kifogását gyakorta hallhatod emberektől. A beszéded és kommunikációd visszatükrözheti a saját egyedi kisugárzásod fényességét és pompáját, de arcul is csaphat téged.

Rajtad áll, hogy melyik lesz a befutó.

Richard Branson? Igen.
Jeff Bezos? Igen.
Oprah Winfrey? Határozottan nagy igen.

Közös pontjuk, hogy nagyszerű karizmatikus vezetők, személyek. De ténylegesen ilyen messzire kellene eljutnod, hogy karizmatikus emberekre találj?

Lehet, hogy a te karizmatikus hőseid az évek óta barátaidként ismert emberek.

A közvetlen környezetedben élnek és dolgoznak. Égnek, szinte szikráznak, izzadnak, küzdenek és szeretetnek.

A nagy vezetők szerte a világon bizonyos tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyeket nehéz azonosítani és meghatározni. De mindenkor felteszik a kérdést: miért követik az emberek őket? A válaszban pedig gyakorta egy leírhatatlan tényezőt azonosítanak: a karizmát.

Richard Wiseman a Hertfordshire-i Egyetemről a Forbes-nek azt mondta: A karizma 50 százalék veleszületett része, és 50 százalék, amit folyamatosan fejleszt, mint képesség.

Hasonlóképpen, a blogger, Seth Godin azt mondta az NPR-nek, hogy: „A karizma nem okoz vezetővé válást. De vezetőként karizmatikus leszel.”

 

Az arcunkra simított álarcokat elhagyva puszta önmagunkban wow-hatás tudunk elérni? Mégis hogyan? A téma kutatói megfigyelték, hogy amennyiben az alábbi összetevők megvannak bennünk, akkor sikerülhet. (A cikkben most ezt mutatom meg.)

Karizmatikusnak lenni ma ugyanis egész munkaidős elfoglaltság, nem csupán részmunkaidős. Ha pedig körülnézel a közvetlen környezetedben, biztosan te is fogsz olyan embereket találni, akikre igazak az alábbi jellemzők.

Mi van egy karizmatikus vezető DNS-ében?

Görög nyelven a „karizma” szó különleges ajándékot jelent. A karizma az értékekben és az érzésekben gyökeredzik.  Arisztotelész hármas receptjéből fakadóan a logosz, étosz és a pátosz főztjéből jön létre; erős retorikával, hitelességgel és az érzelmek felkorbácsolásával. Négy egyedi vonást véltek mindemellett felfedezni a „karizmatikus ember DNS-ében”:

A TŰZ

A karizmatikus vezetők termékeik, márkájuk és céljaik miatt lázba jönnek, azaz égnek. Nem kényszerből.

A SZIKRA

A karizmatikus vezetők pozitív energiát bocsátanak ki. Ralph W. Emerson mondta: „Soha semmi nagyot nem sikerült még elérni, lelkesedés nélkül.”

Az IZZADTSÁG

A karizmatikus vezetők jobban izzadnak, mint bárki más a csapatban. Méghozzá először egy csatatéren, majd utoljára a csatatéren. Mindig ők nyitnak és zárnak.

A SZÍV

A karizmatikus vezetők szeretik az embereket. Figyelnek rájuk és őszinte visszacsatolást adnak.

A karizma egy készség. Amelyen egész életedben keményen dolgozol.

A karizmatikus vezetés magában foglalja a stílusérzetet, az érzést és a magabiztosságot is.

Ezeknek a karizmatikus vezetőknek olyan minősége van, amelyet nehéz meghatározni, de mégis az embereket vonzza és cselekvésre ösztönzi. Az átalakításokért, reformokért felelős vezetők gyakran nagyon karizmatikusak, mert képesek egy szervezet jelentős változásának kezdeményezésére és fenntartására is.

Richard Wiseman pszichológus szerint három tulajdonságban rejlik a karizmatikusság titka.

A karizmatikus vezető mindemellett rendkívüli kommunikációs készségekkel rendelkezik. Habár nagyon erős személyiséggel bír, a karizmatikus vezető érett, nem hisz az üres showmanship-ben, hanem bölcsességére és tudására támaszkodik, amelyeket az évek során felhalmozott és az üzleti tapasztalatok során megszerzett.

Minden alkalommal érett és felelősségteljes módon viselkedik. Miközben alázatos. Értékeli a munkatársakat, sőt képes meggyőzni az alkalmazottat az értékéről, amelyet a szervezet számára ad, és megmutatja neki, hogyan járul hozzá a vállalkozás stratégiai érdekeihez.

Ösztönöz a hűségre. A sikeres karizmatikus vezető együttérző. A részvét, az integritás, az őszinteség olyan tulajdonságok, amelyeket a sikeres karizmatikus vezető kimutat.

A vakító és csillogó viselkedés felhívhatja az emberek figyelmét?

… viszont mindig valami lényegesre vágynak a homlokzat alatt

Magától értetődik, hogy a karizmatikus vezetők magabiztosak.
Ezek az ’üveg félig teli van’ féle emberek és jól érzik magukat. Sosem próbálnak mások lenni, mint amik, kényelmesen érzik magukat a bőrükben.

Mi az a bizonyos első dolog, amit észreveszel egy karizmatikus vezetővel kapcsolatban? A meleg, nyitott és pozitív testbeszédet. Szemkontaktus, mosoly és hiteles bemutatkozás. Ez sosem maradhat el.

A karizmatikus vezetők rendkívül jó hallgatók.

Figyelik a mondataidat és érdeklődéssel hallgatnak téged, miközben bekapcsolódnak a beszélgetésbe és empátiával fordulnak feléd. Tisztában vannak hatalmas személyiségükkel és azzal, hogy követőik folyamatosan figyelik őket. Ezért fontosnak tartják, hogy követőiknek jó képet adjunk magukról.

Hajlamosak az önellenőrzésre. 

A karizmatikus vezető megérti, hogy vannak bizonyos tulajdonságaik, amelyek megkülönböztetik őt a többiektől, és hogy ezek azok a tulajdonságok, amelyek felhívják a figyelmét és karizmatikussá teszik. Tehát azt is tudja, mennyire fontos folyamatosan fejlesztenie magát.

Te is gyakorta megigézve ülsz és nézed a legnagyobb karizmák legjobb fogásaikat, titkos ritusaikat, rejtett nehézségeiket, hogy tanulhass tőlük?

Itt írtam róla, hogy mitől lehetsz te is karizmatikus előadó? ›››

Talán te is rájöttél a cikk végére, hogy nem szükséges olyan messzire menni, hogy karizmatikus emberre találj. Olyan emberi képességek kölcsönhatását jelenti egyetlen személyben, ami együttesen vetíti ki a „karizmatikus kiállás” képét.

Csírája kihajtásra vár minden egyes emberben, ezért fejleszthető. Egy karizmatikus embert ma nem olyan nehéz felismerni, magabiztos fellépésével lehengerli a közönségét; megjelenése és teljes személyisége összhangban van a beszédével.

Te készen állsz fejleszteni önmagadban? Akkor gyere el a következő tréningünkre!

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük