Mennyi idő kell egy jó prezihez?

Jó munkához idő kell. Nem kérdés, hogy a jó prezentáció-hoz is. De vajon mennyi kell?A következő írásomban ezt szedem össze. 

(zárójelben jegyzem meg, Nancy Duarte, Slide:ology című könyvében azt mondja, hogy 30 dia elkészítéséhez 60-90 óra kell)

Kezdjük azzal, hogy a prezentáció készítés sok esetben az utolsó pillanatra marad, így sosincs rá elég időnk. Én magam is sokszor így voltam vele, amíg a Powerpoint megnyitásával kezdtem az előadások készítését. Ma már ez másképpen működik. Egy-egy fontos előadás esetében hetekkel korábban elkezdem gyűjteni az anyagokat és gondolkozni a koncepción. (én általában a MS OneNotes-ot használom erre).

Amikor közeledik a határidő, akkor következik a Mind-Map összerakása. A megszerzett információkat csoportosítom és meghatározom, hogy az egyes kategóriákhoz milyen üzenetek tartoznak. Még mindig nem nyitok Powerpointot. A Mind-Mapre még két dolgot rajzolok rá. Az első, hogy a témákhoz milyen sztorijaim lesznek, a másik, hogy milyen egyéb eszközökkel teszem érdekessé.

NA ÉS EZ UTÁN NYITOK PPT-t vagy Prezit.

Ezek után jön a vizualizáció és a képkeresés/képátalakítás időigényes munkája, fűszerezve egy kis üzenetközpontú táblázat vagy ábra készítéssel.

Ha kész, akkor jöhet a gyakorlás. Erre tudatosan nem fordítok sok időt. A túlgyakorlás óriási veszélyeket hordoz magában. A főbb üzeneteket és poénokat tárolom el.  A többi a helyszínen alakul, a hangulatom, a közönség, a helyszín függvényében.

(ja és ha tehetem azért átbeszélem valakivel vagy előadom valakinek)

Saját tapasztalatom szerint a jó (és fontos) prezire fordított idő (15-20 dia esetén):

  1. Információ gyűjtése és rendszerezése (2-6 óra)
  2. Az üzenetek megfogalmazása (1-2 óra)
  3. Az üzenetek (és érvek) struktúrája (2-4 óra)
  4. A prezentáció összerakása (4-12 óra)
  5. A prezentáció gyakorlása (2-3 óra)
Ha ezeket összeadom, a végeredmény: 11-25 óra.  Szerencsére ez időben szétterül, de így sem kevés.
Szerintem megéri. Gondoljatok csak bele, ha a fantasztikus prezitek miatt nyertek meg egy új üzletet. Számoljátok vissza az óradíjat. Remélem megérte 🙂
Zoli
Ha ugyanez Prezi.com-mal megy, az szerintem 30-50%.ot dob rá az első időkben

Ti mit gondoltok? 

 

 

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük