Miről beszéljek?

Képzeld el, hogy felkértek Téged, hogy tarts egy beszédet, két hét múlva.

Elsőre izgatottan várod a lehetőséget, sugárzik az arcod, aztán hirtelen elfog a félelem, hogy mi is legyen a beszédtéma ami jó lesz. Te hogyan válaszd ki a megfelelő témát ilyenkor?

A sikeres beszédtéma kiválasztásának három titkos összetevője:

1. Szakértő vagyok a témában?

Természetesen nem szükséges mindent tudnod a témában, de több információval kell rendelkezned, mint amennyit a közönséged tud, hogy lássák, hogy hiteles előadó vagy. A tudásodnak nem csak az előadásod anyagát kell lefednie, hanem fel kell készülnöd azokra a kérdésekre, amelyeket a közönség fog feléd intézni.

2. Lelkes vagyok a témám iránt?

A témád iránti szenvedély az az üzemanyag, amely az előadásodat táplálja. A testtartásod, a gesztusod, a szemed, az arckifejezéseid és az energiaszinted emelkedik, amikor olyan témákról beszélsz, amelyért igazán lelkesedsz és élvezed.

3. Érdekli-e a közönségemet a beszédtémám?

Mikor kiválasztjuk a témánkat, fontos, hogy figyeljünk arra is, hogy milyen közönség előtt mondjuk a beszédünket. Vajon őket is érdekelni fogja, amiről beszélni szeretnék? Olyanról adjunk elő, amiből a közönségünk is profitálhat, és ami őket is érdekli és tanulhatnak belőle. Minden sikeres beszédnek explicit értéket kell tartalmaznia a közönség számára.

Összességében, ennek a három kérdésnek a keresztmetszete adja meg a jó témát. Fontos, hogy olyan beszédtémát válasszunk, amelyben jártassak vagyunk, lelkesedünk érte és még a közönségünket is érdekli. Ennek a három feltételnek kell, hogy teljesüljön.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük