Prezenterem nélkül soha…

A legtöbb prezentációs szakkönyv azt harsogja manapság, hogy foglalkozzunk a hallgatósággal a lehető legtöbbet. Rendben van, csak hát sokszor a saját előadásunk vonja el az energiákat. Léptetni kell a diákat és ha még animációnk is van, mindenképpen a  laptop közelében kell maradnunk. Fél szemünk ott, a másik a hallgatóságon (ilyenkor Columbo jut eszembe :-)). Persze lehet ez másképpen is. A presenterek ezt a másképpent teremtik meg.

Mi is az a presenter?

Egy rádiófrekvenciával működő távirányító, mellyel vezeték nélkül tudjuk irányítani a prezentációnkat, akár 15 méteres távolságból is. Általában nem kívánnak külön telepítést, csupán egy kis hardvereszközt kell bedugnunk a számítógép egyik USB portjába. Szinte mindegyikben van laser pointert is. A profibbak általában tartalmaznak emellett időzítőt (rezeg a kezünkben) és a hangot kezelő elemeket is. Az áruk 6-16 ezer forint körül mozog. Szerintem kötelező használni MINDEN előadónak.

Miért járunk jól vele?

Az első, amit érzékelünk a használatakor, hogy megszünteti a röghöz kötést, vagyis nem kell állandóan a laptopom mellett lenni, ezért több időnk marad mozogni, figyelni a hallgatóságra. Lehetővé válik, hogy közéjük menjünk, lássuk az ő szemszögükből a diákat és bizalmat ébresszünk a közelségünkkel.

Mivel nem kell  laptopot figyelni, időt tudunk megtakarítani, amit a hallgatóság megfigyelésére fordíthatunk, ezáltal testre szabottabb, reagálóbb lesz az előadásunk.

További előnyként jelenik meg, hogy mivel a kezünkben van, automatikusan megszünteti az olyan kedvezőtlen jelenségeket, mint a zsebre tett, vagy kulcsolt kéz. Tapasztalataim szerint a prezentert használó előadók életszerűbben gesztikulálnak, mivel  kezük már eleve a megfelelő magasságban van.

És talán még nem beszéltünk a legfontosabbról. A prezenter használata lehetővé teszi, hogy adagoljuk az információt, vagyis egy-egy dián ne az összes szöveg jelenjen meg, hanem animálva pl. soronként. Ezzel sokat tehetünk azért, hogy növekedjen az üzeneteink átadásának hatékonysága, mert elkerüljük az információs sokkot, melyből oly sokszor kijut a hallgatóknak.

dr. Z

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.