prezi.com II.: Veszélyek

Ma folytatom a prezi.com-os sorozatot. Még mindig nem a trükkökkel és fogásokkal. Ez alkalommal a veszélyekre hívom fel a figyelmet, remélem ez segít elkerülni a nagyobb kellemetlenségeket már az elején.

Örvendetes látni, hogy egyre többen próbálkoznak a Prezi-vel. Sajnos a végeredmény szintekkel rosszabb, mint a sokat ostorozott Powerpoint esetében. A következőkben megpróbáltam összeszedni azokat a hibákat, melyeket leggyakrabban tapasztalok.

1. Gondolkodás from Powerpoint: A korábban megtanult tudásunkat gyakran valós transzformáció nélkül kezdjük el az új programban használni. Vagyis megint lesznek teleírt oldalak, zsúfolt „diák” stb. Az eredmény sokszor egy „pörgős-zoomolós” powerpoint, ahol az egyéb értékekkel bíró Prezi egy szebben animált ppt-vé értéktelenedik le. Láttam már olyat is, hogy valaki az elkészült ppt diákat rakta át prezibe és azokat bűvészkedte, forgatta.

2. Vizuális koncepció hiánya: A Prezi megköveteli, hogy az elmondandókat ne csak egymás mellé rakjuk, hanem legyen mögötte átgondolt vizuális felépítés is. Ez a legnehezebb része az új program használatának, ráadásul a készítés első fázisába tartozik ennek megalkotása. Ha ez nincs, akkor olyan lesz, mintha alap nélkül a puszta földre építkeznénk. A későbbi cikkekben írunk majd ennek megalkotásáról, de addig is nézzétek meg a jelenlegi cikk alján lévő mintákat.

3. Túl „animálás-zoomolás”: Ebben rejti talán az egyik legnagyobb veszélyt a program. Tapasztalatból tudom, hogy az első két alkalommal még nagyot néznek a hallgatók a látványra, de főként annak újszerűségére. A 3. alkalomtól azonban ez a hatás eltűnik, sőt sokszor a visszájára fordul, mert elkezdenek szédülni tőle a hallgatók. Sokszor meg a zoomolás a tartalom rovására is, ha például a néző elveszíti az összképet, mert már olyan mélységékbe mentünk, ahol nem követhető az előadás váza.

4. Gyenge minőségű képek: A prezi nagyon érzékeny  képminőségre, mivel gyakran kerülnek a képernyőre a képek teljes életnagyságukban. A Powerpointban ezek legtöbbször negyedképernyős vagy még kisebb alakban jelentek meg, ahol nem annyira szembetűnő a rossz felbontás.

A hibák elkerülésének technikát a sorozat további részeiben természetesen kibontjuk majd, de addig is álljon itt pár minta:

Ahol van vizuális koncepció:

http://prezi.com/xcit4zbat6sw/sweet-recipe-to-solving-problems/

http://prezi.com/si0gkpgk6lq-/aiesec/

http://prezi.com/tj3r9ulj0utc/kszi-evinito-2011/

http://prezi.com/qvbirpzlypw7/boschhatvanra-tervezve-ii/

Ahol kifejezetten oktatásra használjuk:

http://prezi.com/e2eov203nbza/battle-of-plataea/

http://prezi.com/1ewipitwf9y9/early-united-states-history/

http://prezi.com/qk4onl7xaji-/magyarorszag-a-masodik-vilaghaboruban/

http://prezi.com/qskfymwl6wdl/magyar-kiralyok/

Ahol üzleti felhasználásban van a Prezi:

http://prezi.com/_qd_597_wbhx/business-presentations-prometisdesigncom/

http://prezi.com/x-darf4jbvpt/corporate-storytelling-frame-by-frame/ (Story telling)

Jó munkát mindenkinek a Prezi-vel.

dr. Z

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

0 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük