Prezi és az ókori retorika

Mindig éreztem, hogy a Prezi más, mint minden eddigi prezentációs eszköz. Ma rájöttem, hogy egy mindennél ősibb technikát használ.

A „régi”retorika egy csendes titka

Az ókori retorika során a szónokok képesek voltak akár 6-8 órán keresztül úgy beszélni, hogy közben nem vesztették el a fonalat, tartották a logikai ívet. Mi volt a titkuk? Még csak laptopjuk, vagy papírjuk sem volt, semmi amire rögzíthettek.  Akkor hogyan?

A titok nyitja a „verbális építészet”. A szónok úgy képzelte el a beszédet, mint egy épület, melynek minden helységét bejárja a beszéd alatt. Ez a vizualizációs módszer segítette őt abban, hogy tartsa a struktúrát, hiszen egyik szobából a másikba csak egy folyosón (pl. összekötő mondatok) lehet átjutni és nem ugrálhatunk át falakon, vagy teleportálhatunk:-)

Így a szónoknak megmarad a rugalmassága, de nem veszíti el a struktúrát és nem kezd el ugrálni.

És ez így működött évezredeken keresztül. Aztán megszületett a Powerpoint. Ez mindent gyökeresen megváltoztatott.

Miért bűnös a Powerpoint?

Ellustított (szép szó:-)), béklyóba zárt, leszoktatott a gondolkodásról, visszafejlesztette a „látás”-unkat.

(félreértés ne essék, szerintem egy jól használható program megfelelő üzleti helyzetekben)

A Powerpoint alapjaiban egy szövegközpontú eszköz (ha nem hiszitek nézzetek be egyetemi előadásokra idősebb tanárokhoz).

A struktúrát megadja maga a program, hiszen diákban kell gondolkodunk és a diákon belül is adott a felépítés (cím helyet, szövegek helye, képeké). Így csak betöltjük a tartalmat és mehet is a vetítés.

Mit tud a Prezi?

A Prezi a bemutatott ókori módszert hívja elő újra, hiszen strukturált rugalmasságot ad a térben is mozogva.

A Prezi lassan, de biztosan gyógyítja a Powerpoint teremtette vizuális vakságot.

Rajzoljuk meg hát a saját „retorika-épület”-ünket, gondoljuk át a lépéseket és kezdjünk is bele!

 

dr. Z

p.s: Minden jó előadó egyben virtuális építész is.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

0 válasz

 1. A versenyszférában dolgozom és munkám során többször tartottam ppt-s előadásokat, egyetemistaként/fősikolásként pedig országos szakdolgozat író és előadó versenyen (OTDK) többször eredményesen szerepeltem, a prezentálást a szenvedélyemnek tartom.
  Érdekes, amikor először hallottam a preziről és amikor először megnéztem neten, hogy miről is van szó pontosan nagyon tetszett. Főleg így magyarként egy kiváló magyar fejlesztést látni az általam oly nagyon szeretett témában, nagyszerű érzés volt.
  Aztán úgy masodikra, amikor jobban belemélyedtem és a prezi oldalán megnéztem az „általunk jónak tartott” prezikből 4-5-öt kicsit kiábrándultam, a sok ki-be zoom miatt úgy éreztem farasztja a hallgatóság „agyát” és a céljával ellentétes célt ér el a program.
  Nem sokkal később, 2-3 hét elteltével élesben láthattam a prezi használatát egy rangos megyei rendezvényen, ahol megyei és országos vezetők is voltak, meg kell mondjam nagyszerű élmény volt. Mindig csak vártam és vártam, hogy milyen jellegű zoom-ban lesz részem a prezentáló egy-egy elbeszélését követően. Az volt az érzésem, hogy igenis eléri a célját prezi és többet ad a ppt-nél. De ezzel egy időben egy másik nagyon fontos dolgot is megértettem. Azt, hogy a prezi egy jó „szakdolgozatírói és előadói” készségekkel bíró előadóval teljes, aki megfelelően illeszti össze a részleteket, előadói stílusával értéket teremt és a prezivel karöltve lenyűgözi a hallgatóságot.
  Debrecen és Nyíregyháza a munkámhoz és jelenlegi életemhez kötődő települések, sajnálom, hogy itt még nem elérhetőek a tréningek, jó lenne fejlődni általuk, ezen túlmenően pedig valamilyen formában ez irányú készségeimet kiaknázva részt venni a magyar prezi sikertörténetében.

  1. Kedves Roland!
   Teljesen egyetértek a leírtakkal. A Prezi fantasztikus tud lenni bizonyos helyzetekben, de megfelelően használva.
   A Prezi nehézsége, hogy gondolkodni kell hozzá, amiről a Powerpoint leszoktatott.
   A befelés zoomolás technikája csak ritkán javasolt a Preziben, helyette érdemes a kifelé és az oldalra zoomolást használni.
   Sajnos a Prezi oldalon is kevés a jó prezentáció, de hát miért gondoljuk, hogy egy új és más gondolkodást kínáló program esetében egyből jó anyagok születnek.
   Ha részletesebben is érdekli a Prezi, akkor javaslom a http://www.prezimagyarul.hu oldalunkat is 🙂

   Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük