Retorika jegyzetek II.

Hogyan is kapcsolódik a rap az irodalom és a retorika egymással?

Tegnap egy olyan konferencián (Benned Rejlő Vezető) adtam elő, ahol DENIZ (a magyar rapper) is szerepelt. Szeretem a dalait, mert a mély mondanivaló mellett ötletesek és élettel teliek a szövegek.

Ma pedig mit látok. A Veszprémi Toastmaster Klubban éppen a rap és Arany János kapcsolatáról tartott valaki beszédet.

Fogadjátok szeretettel Pusztai Ádámot!  🙂 Beszédének címe: Olvass RAP-et!

 

deniz1

„Irodalomórán Arany Jánostól és Ady Endrétől tanultál érzékletes képeket. Juhász Gyula sem véletlenül mondta, hogy a magyar képekben beszél.  Aztán kikerültél középiskolából, és többé senki sem unszolt, hogy olvass-kutass szép kifejezések után. Habár nem nyaggattak, te mégis hallottál és hallasz új, érdekes kapcsolatokat, csak nem vagy tudatában ennek a szépségnek. Szeretnél választékosabban beszélni, de nem tudod, hol kezdd el? Segítek!

Manapság nem menő verseket olvasni, sőt a versek többsége olyan nyelvezettel íródott, amit ma már nem igazán használunk. Hogyan fogalmazz mégis úgy, hogy az érzékletesebb legyen, mint egy egyszerű leírás? Itt jönnek képbe a költői eszközök, és rögtön szögezzünk le valamit: a költői eszközöket nem csak költők és szónokok használhatják.

Metafora, hasonlat, ismétlés, megszemélyesítés – mind-mind használt eszközök a hétköznapi szóhasználatban is, elég, ha fellapozol egy újságot vagy egy cikket elolvasol az Indexen. De ennél tovább megyek: olvass rapet! Mert olyan trükköket leshetsz el a szövegekből, amiket egy újságból vagy könyvből nem.

Egy dal (akár rap, akár nem), mindig történetet akar átadni, és erre a legjobb mód a képszerű bemutatás. „Az emberek káromkodnak” helyett mondhatnánk azt is: „Szeretem nyelvedet, ahogyan csípősen bizsereg / ahogy anyám után igekötőkkel bombáz a férfisereg.” Csípősen bizsereg, szinte érzem a nyelvemen. A rapperek agya jobban ráhangolódott ezekre a képekre, és sokkal választékosabban képesek kifejezni magukat, miért ne tanuljunk hát tőlük?

Keretek

Két gondolatot osztok meg veletek a rapszövegekről. Az első a képi leírások ereje. Ne írd le pontosan, hogy mit lássak magam előtt, csak a keretet teremtsd meg, és majd kitöltöm a saját mintáimmal. Hasonlatok és metaforák áradata kell ilyenkor: „Mi vagyunk a hiphop Noé bárkáján a magyarok istene”. Ismerjük Noét, a megmentőt, és Petőfi A magyarok istene című versét is, milyen szép kép! Egy másik kép: „Egy zenei tuning műhely, egy kis dallamgarázs” – látom magam előtt egy forró nyári napon a garázsban összerakott hangstúdiót. Vagy ha azt mondom: egy lánynak „nagy legyen a szíve, és ez kifele jól látsszon”, mindannyian tudjuk, hogy milyen értékekre gondolok. Tehát figyelj a keretekre!

Ne írd le pontosan, hogy mit lássak magam előtt, csak a keretet teremtsd meg, és majd kitöltöm a saját mintáimmal.

Ritmus

A szavak ritmusa a másik gondolat. Ha már tudod, hogy mit mondj, tudd azt is, hogyan mondod. Egy fülbemászó, dallamos, jól szerkesztett szöveg inkább megmarad az emberek agyában. A dallam ismétlődés, és az agy keresi az ismétlődő mintákat.

Nem kell felpörgetni az irodalomtankönyveket a ritmusképletekért, a dallamot felismeri a füled: „Ha a múltba tekintek kis családom, látom, / ahogy pengőkön tengődtünk, mint madár a téli ágon”. Ismételhetsz is a visszatérések érdekében: „Rossz MC-k, rossz flow-val, rossz rímek, rossz téma”. Sőt! Itt egy klasszikus: Ősz húrja zsong / jajong, busong / a tájon / s ont monoton / bút konokon / és fájón. Érzed benne a hangulatot, a melankóliát?

Nem minden rapszöveg jó, egyáltalán nem; nem kell, hogy mind tetsszen, nem kell, hogy az egész szám tetsszen. Elég, ha a szépre figyelsz, mert a szavaknak ereje van: átadnak, befolyásolnak, kialakítanak. Minél több kifejezést és kapcsolatot ismersz, annál szebb gondolataid lesznek, annál szebben tudod elmondani azokat másnak.

A végére pedig álljon itt egy passzoló idézet:

És bármelyik égtáj felé induljunk el mától

A színpadot töltsük meg a rímek legjavából

Mutassuk meg mindenkinek, hogy a műfajnak élünk

És hogy mi vagyunk a közönségért, nem a közönség értünk!

 

Pusztai Ádám, Veszprémi Toastmaster Klub

 

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük