DrPrezi – A hely, ahol Te is hiteles és hatásos előadóvá válhatsz

Indul a Fesztelen Érettségi képzés

Az érettségi előtt álló diákoknak szóló 3 hónapos program, amely megszabadít a szóbeli felvételi görcseitől és stabil önbizalomalapot ad (nemcsak a kamaszkorhoz, hanem a nagybetűs élethez is

18-19 évesen az egyik legnagyobb kihívás a szóbeli érettségi, amikor ismerős környezetben, de idegen helyzetben kell bizonyítani. Az emelt szintű érettségi ennél még nagyobb kihívás: teljesen idegen környeztben kell jól teljesítenünk.
Az írásbelit sokan könnyebbnek ítélik meg, mert csendben, a gondolatokba temetkezve lehet megoldani a feladatokat.

A szóbeli viszont más.

Bár van idő a feladatok kidolgozására, de a papírra vetett jó gondolatok sora nem elég a bizottság meggyőzéséhez. Itt a tantárgyi tudás mellett rengeteget nyom a latban az átadási képesség.

Mi ezzel foglalkozunk három hónapon keresztül, záróakkordként pedig próbaérettségi tartunk, hogy az éles helyzetet minden fiatal a lehető legkevesebb stresszel élje meg.

A teremben ülve a gyermeked csak magára és az önbizalmára számíthat. Mi megtanítjuk bízni a képességeiben (amivel egy életre megalapozzuk a magába vetett hitét).

Az iskolában tartott felvételi előkészítők, az otthoni gyakorlások, beszélgetések mind segítenek felkészülni a felvételire. Kiindulásnak mindez tökéletes, de a kiemelkedő hírű egyetemekre minden évben a kiváló képességű fiatalokat keresik az új évfolyamba.

A érettségiztető tanárok nemcsak az elméleti, tantárgyi tudást nézik, hanem a szóbelin megfigyelik a viselkedésmintákat, az érzékenységet, a fogalmazási készséget és a hatáskeltést is.

Vagyis csupa olyan apróságot, pluszt, amely könnyebbé tesz egy felelést, előadást, tanulmányi versenyt, később pedig stabilitást ad az egyetemi, munkahelyi kiállásokhoz.

A tantárgyi felkészítést meghagyjuk a témában kompetens tanároknak és ehhez tesszük hozzá a saját részünket: megtanítjuk a fiataloknak, hogyan hagyják maguk mögött a gátlásokat, álljanak ki a lámpalázuk ellenére összeszedetten a bizottság elé és milyen szisztéma szerint rendszerezzék a mondanivalójukat.

Nekünk jut az érettségire felkészítés kellemes része, mert a gyerekeket úgy szabadítjuk meg a szerepléssel járó görcsöktől, hogy az nekik és nekünk is pozitív élmény legyen.

Komoly munkát, energiát és odafigyelést teszünk abba, hogy a képzés végére minden résztvevő retorikai polgárrá váljon. Ehhez egyrészt a társas intellingenciát fejlesztjük, másrészt elültetjük a topmenedzsereknél bevált retorikai repertoár magvait, amelyeket gyakorlással rutinszerűen fognak használni a hétköznapokban is.

Az a célunk, hogy a beiratkozó diákok

DrPrezi – A hely, ahol Te is hiteles és hatásos előadóvá válhatsz

Elmélet helyett a gyakorlatra megyünk rá.

Minden találkozó hemzsegni fog a feladatoktól, beszédgyakorlástól, amit megspékelünk kis otthoni feladatokkal, hogy készségszintre fejlesszük a retorika több ezer éve működő eszköztárát.

Minden alkalmat egy rövidebb szakmai résszel indítunk (szó lesz például a lámpalázról, a rögtönzésről és a beszédtechnikáról), mert csak a félelem mögött álló miért megértése segít annak legyőzésében. Ezután következik majd a napi témához igazított gyakorló szekció.

Önismeret: A felkészítés hangsúlyos része az önismereti szál, ami végig kíséri az egész folyamatot. A viselkedési stílus meg- és felismerése, önreflektív elemek beépítése, az érzelmi intelligencia fontosságának kiemelése érzékenyítéssel a kamaszkor utolsó harmadában értékes munícióval gazdagítja a résztvevőket. A változásokkal való együttműködés, a reziliens hozzáállás tudatosítása a fontos megmérettetés előtt a magabiztosságot és az önbizalmat fejleszti, ahogy a visszajelzések módszereinek elsajátítása is.

Bemutatjuk a gyermeked felkészítő csapatát

Ruff-Kiss Ágnes

beszédtréner, a Színház- és Filmművészeti Egyetem beszédtechnika tanára

Főállásban a tartalom jól hangzó életre keltésével foglalkozik. Méghozzá a beszéd személyiséghez igazításával, mert hitvallása szerint a hitelesség egyik összetevője, mennyire van harmóniában a habitusunk a beszédstílusunkkal.

DrPrezi – Előadok, tehát vagyok
DrPrezi – Előadok, tehát vagyok

T. Bieniek Ildikó

testbeszéd-fejlesztő

Tízéves televíziós múlttal a háta mögött Ildikó a nonverbális jegyek olvasásának szakértője. A televíziós műsorvezetők, illetve modellek mozgáskultúráját fejlesztő képzésekről 2014-ben egy új képzésformára váltott, melynek főszereplője a hatáskeltés, azaz a mimika, a testtartás és a gesztusok.

DrPrezi – Előadok, tehát vagyok

Homolya Emese

tréner, kamasz-coach, mediátor

Egykorvolt pedagógusként, majd 30 évnyi tréneri tapasztalattal és kamasz-coach-ként Emese az önbizalom, az önismeret, az egészséges, önazonos énkép kialakításában támogatja a résztvevőket. A Retorika táborok „tyúkanyója", a PestBeszéd Toastmaster Klub alapítója a biztos alapok megépítésben, az érzelmi intelligenciát fejlesztve segíti a tudatos, magabiztos fellépést.

Jeszenszky Zsuzsa

Történelem-etika szakos tanár, a Fürkész Innovatív Általános iskola intézményvezetője

„Minden gyermekben megvan a cselekvési vágy és a világmindenség megismerésének igénye, csak annak kibontakoztatását kell elősegíteni.”

DrPrezi – Előadok, tehát vagyok
DrPrezi – A hely, ahol Te is hiteles és hatásos előadóvá válhatsz

dr. Németh Zoltán

Magyarország legtöbbet foglalkoztatott prezentációs trénere, évi kb. 100 prezentációs tréningnappal, 15 éve a pályán. Eddig kb. 10.000 embert oktatott. Az elmúlt több mint 20 évben felsővezetőktől kezdve világcégek értékesítőin át a vállalati meetingeken résztvevőkig sokaknak segített már emlékezetes előadóvá válni.

A három hónap íve

Összerázódunk, letesszük a stabil lábazatot

Megismerkedünk, megbeszéljük a kommunikációs alapokat, a felvételi etikettet és foglalkozunk a beszédbemelegítési módszerekkel.

Előtérbe kerül a testbeszéd és a lámpaláz

A magabiztos kiállás mellett elmerülünk a szemkontaktus, a határozott gesztusok jelentőségében és a lámpalázkezelés módjaiban.

Porondra állítjuk a tanulásmódszertant

Az előadás felépítésétől indulunk, kitérünk a mindmappingre, majd elidőzünk a vázlatíráson (amely később egy előadás összeállításakor vagy tétel kidolgozásakor visszaköszön).

Megbeszéljük, hogyan beszéljünk

A beszéd-magabiztosság után kitérünk a hangerőre, a légzésre (utóbbira egyébként felnőttként is hajlamosak vagyunk legyinteni, ami hiba) és a hangszálak bemelegítésére.

Készségszintre emeljük a rögtönzést és a spontán előadást

Mivel váratlan helyzetek az iskolapadban ülve is felbukkanhatnak, ezért ezek kezelését, technikáit is kivesézzük.

Retorikai szabadedzések

Bár minden alkalommal a gyakorlatra fókuszálunk, de a teljes képet még több gyakorlással mélyítjük el és folyamatosan javítjuk, finomítjuk a rossz berögződéseket. (A zenéhez vagy sportokhoz hasonlóan csiszoljuk a részleteket, ami a beszédnél például a mozdulatokat, a hanglejtést és a gesztikulációt takarja.)

Próbaérettségi

Azzal a nyugalommal engedjük el a fiatalok kezét három hónap után, hogy megnézzük, várhatóan milyen teljesítményt fognak nyújtani a szóbeli érettségin. Természetesen a hangsúly itt is azon lesz, hogyan tudják átadni a fejükben lévő tudást, a nehezítés pedig az lesz, hogy a próba bizottságokat helyzet specifikusan állítjuk össze.

A Retorika Tábor tovább él az iskolaidőszak alatt

Tavaly IV. alkalommal rendeztük meg a Retorikai Edzőtábort, ahol 40 fiatal retorikai polgárnak mutattuk meg, hogyan lehet könnyedén, tudatosan és élvezettel kiállni emberek elé.

A legkülönbözőbb mumusokkal néztünk szembe az őzéstől kezdve a hangremegésen, kéztördelésen át egészen a dadogásig vagy éppen a hadarásig.

Ugyanezeket az akadályokat fogjuk leküzdeni a felvételizőkkel is, csak ezúttal a feladatokkal, gyakorlásokkal arra edzünk, hogy a szóbeli próbatételen nyugodtan, határozottan tudjanak megszólalni a bizottság előtt. 

Minden technikai jellegű információ

A Fesztelen Érettségi képzés összesen 28-30 órát foglal magába.

Egyelőre két 8-10 fős csoportban gondolkodunk, az egyiket keddenként 15-19 óra, a másikat szombatonként 10-14 óra között várjuk Budapesten az Enetha irodában a 9. Kerületben, a Vaskapu utca 10-14. alatt.

A 3 hónapos program részvételi díja bruttó 130 000 forint, amely több részletben is kifizethető, retorika táborosoknak pedig több mint 20% kedvezménnyel bruttó 100 000 forint.

Fesztelen Érettségi

  • Minimum 3, maximum 10 mondatban válaszolj!
  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.