TEDx I. Célok

A most kezdődő sorozatban a hazai szervezésű TEDx konferencia (www.tedxdanubia.com) kulisszái mögé fogunk benézni, köszönhetően két szervezőnek (Mányai Csaba, Szénási Zoltán), akik hajlandók voltak velem leülni egy tartalmas beszélgetésre. (ami remélem folytatódik majd 🙂 )

Az első alkalommal arról beszélgettünk, hogy mi volt a céljuk, amikor elkezdték szervezni a konferenciát. Ez azért is érdekelt, mert azt tudtam, hogy a konferencia jellemzően nem üzleti vállalkozás, tehát más okoknak  is kell lenni. 🙂 A válasz nagyon érdekes volt:

  1. Szakmai-lelki felfrissülés: egy olyan közös találkozó keretei között, ahol a résztvevők kiléphetnek a hazai mindennapok egyszerű és néha gyilkos taposómalmából és valami mást/újat csinálhatnak, érdekes előadásokat hallgatva, érdekes emberekkel beszélgetve, új ötletekkel gazdagodva.
  2. Közös és valós párbeszéd a sorsról és jövőről: a konferencia egy lehetőség arra, hogy a résztvevők beszélgessenek a jelen és a jövő legfontosabb kérdéseiről, igazi mintákat látva és gyakorolva a vitákról, az együttműködés különféle formáiról, igazi alkotó erőt felszabadítva közben.
  3. Határokon átívelő együttműködés: amely stabil forrása lehet az innovációnak és a kreativitásnak, a hazai hétköznapok megújulásának. A konferencia is ennek a célnak megfelelően kapta a TEDx Danubia elnevezést.

Volt szerencsém ott lenni az előző konferencián, vagyis első (saját) kézből tudom igazolni, hogy a fenti célok nemcsak verbálisan léteznek. Jómagam is éreztem a közeg, a helyszín és az alkalom különlegességét. Az egészet belengte valami elegáns, modern, értékes, különleges „illat”

…Ahogyan haladtunk az interjúban egyre tisztábban körvonalazódott számomra, hogy egy igazi 3.0-ás motivációjú csapatra találtam (erről írtam is egy szakmai bejegyzést: Motiváció 3.0), akik nagy belső mókussal, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül hajlandók megszervezni egy több száz fős rendezvényt. Ez nem kis munka, megint csak le a kalappal előttük.

…aztán érdekelt, hogy mennyi időnként lesznek a rendezvények. Az idei márciusihoz hasonló – egész napos – rendezvény évente egyszer kerül terítékre, de hogy ne kelljen sokat várnunk a következőkre, ezért minden évben szeptemberben megrendezésre kerül egy kisebb  – félnapos – konferencia is.

Szakmai énemet a téma, az előadók kiválasztása, kiképzése izgatta igazán.

A téma kapcsán nincs egyszerű dolga a szervezőknek, hiszen izgalmas, kellően tág, ugyanakkor megfelelően fókuszált témát kell választani. A 2011-es konferencia témája: A képzelet ereje.

Meglepetés volt számomra, hogy az előadók kiválasztása is, mely – egy természetes folyamat részeként – ajánlással történik.

A kiválasztás után egy beszélgetéssel indul a kapcsolat, ahol a partner megismerése történik. Itt kapnak egy kis házi feladatot a „jelöltek”. Ha ez megvan, akkor jöhet a felkészülés prezentációs része (Szerémi Péter irányításával):

  1. A fókuszpontok meghatározása
  2. A tartalmi váz tisztázása, pontosítása
  3. A vizuális segédanyag kidolgozása

és, hogy ez hogyan történik pontosan?  arról szóljon a következő bejegyzés…..

Dr. Z

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

0 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük