TEDx prezentációs technikák a la HVG

Mostanában kevesebb időm van konferenciázni, ezért különösen alaposan választok. Számomra a siker mérőszáma, hogy tudok-e elvinni valami hasznosat, amit már holnaptól be tudok építeni.

IMG_0467A mai mérlegem jó volt a HVG által szervezett TEDx konferencián, melynek egyik apropója Carmin Gallo új könyvének megjelenése volt. (a könyvről a későbbiekben írok részletesebb, de röviden fogalmazva: érdemes beszerezni!)

Örültem, hogy a tarsolyomban vihetek jó pár „újrafelhasznalható” sztorit, idézeteket és ami nekem a legfontosabb néhány olyan inspirációt, ami nekem segít jobbá válni előadóként. (máris kibővítem a Prezentációs Btk.-t pár új fejezettel a vizualizációs bűncselekményekről.).

A konferencia másik apropója az volt, hogy a HVG-sek az egyik legpatinásabb hazai TEDx rendezény a TEDxYouthBudapest szervezői. A konferencián az ő csapatuk tagjai adtak elő.

És akkor röviden az előadók értékelése:

A rendezvény Szörnyi Kriszta vezette fel, aki már  rutinos TED színpados, amit jól mutatott egy későbbi reagálása is az egyik előadónak feltett kérdésekre.

A felvezetése kellően rövid és frappáns volt.(egy ügyes átültetéssel kombinálta a TEDx szabályok bemutatását is, megadva az alaphangot).  Különösen a nyitó kérdések voltak érdekesek, amikre megdöbbentettek a válaszok. A jelenlévő 120-130 emberből alig néhányan voltak már TEDx-en és a legtöbbünk motivációja az üzleti prezentációkba való átültetés volt. 

Az első előadó Berta Ferenc volt, aki az előadók lelki felkészítéseinek titkaiba avatott be, jó pár érdekes történeten keresztül. Látszott rajta, hogy nem gyakori előadó, vagy legalábbis a 130 fő nem komfortzónája.  Nekem hiányzott a lendület és a lelkesedés, de egyben így volt hiteles, mint coach. A vizualizációja egyszerű volt, kevés szöveggel (a dőlt betűket kerültem volna 🙂

Őt követte Bincze Bea, aki az előadók egyik trénere. Ő a tartalom fontosságáról beszélt, sok-sok TED előadást is példaként említve. Ügyesen csinálta, hogy a nagy tömeg ellenére megdolgoztatta a hallgatóságot, párokban. Az előadást szép összefoglalással zárta. A beszéd egyik tanulsága az volt számomra, hogy nagyon nehéz 40 percen keresztül vizualizáció nélkül csak élőszóval beszélni. Ide kellett volna, hogy lássuk a struktúrát, fent a vásznon is és nekem még több játék (hangerővel, fordulatokkal) és szenvedély kívánkozott a színpadra.

Ezek után robbant be a „piros szőnyegre” Hajnóczy Soma. Felpörögtek az események. Kipattantak a szeme és mindenkit a színpadhoz láncolt. Látszott az óriási rutin és hogy kifejezetten élvezte az egészet. Hiteles volt és frappáns, méltó a TEDx előadókhoz.

Izgatottan vártam Faragó Dani trénert a következő előadással, mert nem könnyű helyzetből kellett indítania Soma után. Fantasztikusan oldotta meg. Már a nyitó Tyson idézet is tetszett („Mindenkinek van egy terve, amíg pofán nem verem”). Ügyesen kapcsolódott az előző előadókhoz. Előadásának egyik központi gondolata a félelem kezelése volt és ehhez konkrét technikákat is mutatott,  Amit nagyon „megvettem” az Zalka Csenge korábbi előadó sárkányos meséje volt, amit Dani elmesélt nekünk (nézzétek meg az eredetit!). Örültem neki, hogy a  végére is maradt McKinsey és Mark Twain idézetnek is. Az előadás 30 perc hosszú volt, a végén úgy éreztem kicsit hosszabbat tervezett az előadó, de rutinosan átkötötte kérdések irányába, a fennmaradó időt.

A következő előadó Nemes Orsolya prezentáció-designer volt. Az ő erőteljes hitelességét nem csak az adta, hogy már két TEDx szinpadon is szerepelt, hanem hogy szépen dokumentálva mutatta be az előadás készítés alapvető fortélyait. A diáiban valóban önálló élet és energiák voltak, a részletekre is odafigyelt. Jól töltötte ki a rendelkezésre álló 15 percet.

A napot Kaszás György zárta, akivel már a drprezi hasábjain is találkozhattatok korábban . Ő a design legfontosabb szabályait és a buktatókat mutatta be. Humorosan, a közönséget megmozgatva. Itt is látszott a sokéves rutin. Az előadásának egyik csúcspontja a 17 „javasolt” hiba bemutatása jelentette. Az elmondottakban éreztem némi kontrasztot az előző előadóval szemben, nem minden szabállyal, pontosabban példával értettem egyet és a „plusz előadó” bevonása sem volt szerencsés, de azért le a kalappal előtte, „a kései” órában való életben tartás miatt is.

Összességében egy csendesen felpörgő indítás után, sok megtermékenyítő gondolatot, történetet és ötletet láthattunk ma… megérte. 

és Dani egyik idézetével zárok ma Mark Twain-tól: „Hosszú levelet írtam, mert rövidre nem volt időm” 🙂 

DrPrezi

 

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük