TEDx titkok I.: Mi ez az egész?

A következő sorozat célja, hogy a TED, TEDx mozgalmat bemutassa, a hazai vonatkozásokkal egyetemben. Sajnos még mindig kevesen ismerik ezt a fantasztikus lehetőséget, de még kevesebben tudják, hogy itthon is megtalálható, ráadásul négy rendezvénnyel is.

Kezdjük az alapokkal: Mi az a TED?tedx

A jó öreg Wikipédia szerint:

„A TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciák globális sorozata, melyeket a non-profit The Sapling Foundation (alapítvány) rendez. A konferenciák témáját kifejezi a szervezők fő jelszava: „ideas worth spreading”, azaz olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni. A rendezvény különlegessége, hogy az előadók számára csupán 18 perc áll rendelkezésre, hogy átadják az információt, amit kívánnak, ugyanakkor inspirálják a hallgatóikat”

Hallgatóként:

Egy fantasztikus nap, ahol elképzelhetetlenül pozitív légkörben csodás előadásokat hallgathatunk meg és hónapokra feltöltődve távozhatunk és könnyen lehet, hogy új barátokat is szerzünk.

TEDx felkészítőként:

Egy izgalmas féléves önkéntes munka, melyben mindenki beleadja a profi tudása legjavát (a rengeteg önkéntes is), hogy a végén a nézők valóban valami varázslatosat élhessenek át. Fantasztikus látni az előadókat, amint a hernyó bábbá és a legvégén pillangóvá alakul át.

Miben más a TEDx? 

TED szó melletti kis x jelentése: 2009 új fejezetet nyitott a TED életében, hogy létrehozták a   TEDx programot.  A TED gondolatiságának jegyében a licencalapon, önálló szervezésben is megmegvalósulhatóak TED-szellemiségű események világszerte. Gykaorlatilag bárki szervezhet ilyen eseményt, aki a ted.com oldalon lévő jelentkezési formulát kitölti és a szervezőkkel való egyeztetéseken, vizsgákon átesik.

Magyarországon van ilyen? 

Már a 2009-es megalapítástól megindultak itthon is a rendezvények, melyekből végünk négy esemény él még ma is.

TEDxDanubia: A legnagyobb létszámú esemény, sok külföldi vendéggel. Idei rendezvény: 2015. május 21.

TEDxYouth: Jellemzője, hogy csak 30 év alatti fiatalok adhatnak elő. Az idei várható időpont: 2015. november

TEDxWoman: Kifejezetten női témákkal foglalkozó esemény. A következő rendezvény 2016-ban várható

TEDxNagyerdő: Debrecenben szervezett esemény. Az idei várható időpont: 2015. október

A programok díjazása általában barátinak mondható. Az egynapos, ebéddel is egybekötött rendezvények ára 15-25 ezer forint között van. Ha valaki mégis lemaradna, akkor utolagosan elérhetők a rendezvények a Youtube-on, de volt már példa online, otthoni követési lehetőségre is. (tavaly a TEDxYouth csinálta először itthon)

Következő részben: Milyen a jó TED előadás? 

 

DrPrezi (A szerző TEDx coach, a TEDxWoman és a TEDxNagyerdő szakmai felkészítőjeként több mint 30 embernek segített már színpadra állni és maga is áll már ott)

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük