TEDxGyőr

Szeptemberben Győrben is beköszöntött a ……TEDx 🙂 . Már a nyár elejétől figyeltem az eseményeket és többször beszéltem a szervezőkkel, de sajnos a rendezvényre nem jutottam el, pedig a megismertek alapján igazi TEDx esemény volt várható. A videók már elérhetők itt, de az azért nem ugyan az :-(.

Kárpótolandó magamat és kielégítendő a kiváncsiságomat, a szervezői csapat egyik oszlopos tagjával, Lósz Józseffel készítettem interjút a szervezés sziszisfuszi munkájáról.

Hogyan jutott eszetekbe a TEDx megrendezése Győrben?

Pár évvel ezelőtt anyagot kerestem egy előadáshoz, és a kereső folyamatosan feldobott egy oldalt. Akkor még nem tudtam, hogy mit jelent az a három betű. Rákattintottam és pár óra múlva azt vettem észre, hogy függő lettem. A TED volt az a három betűs oldal. Minden itt kezdődött.

Honnan jött az ötlet?

Az innovációs klubbot vezetem Győrben. A célunk a megosztásra érdemes gondolatok legszélesebb körben történő megismertetése az érdeklődőkkel és a vállalkozásokkal. Ekkor jött az ötlet, hogy miért ne próbálnánk meg a TEDx konferencia szellemiségét elhozni Győrbe. Megírtuk a pályázatot.

Hogyan állt össze a csapat? Milyen elvek mentén?

Olyan önkénteseket kerestünk, akik a szakterületük kiemelkedő képviselői.
A csapat tagjai, akik a konferenciát megszervezték: Kalmárné Hollósi Erika, a fáradhatatlan professzionális szakértő kurátor, a kamara titkára, Horváth Szabina a várost képviselte, Dr. Dőry Tibor egyetemi oktatóként a kiválasztásban vett részt. Tüske Tamás startup vezető a fiatalokat fogta össze, és a szponzorokat inspirálta. Az IT hátteret fantasztikus szellemiséggel és kitartással Nagy Zoltán és Molnár Pál biztosította. A 160 pontos itiner követését Mandl-Tóth Petra figyelte, felügyelte és szervezte nagy szakértelemmel. A céges kapcsolatokban, a kapcsolati háló építésében pedig Horváthné Borsodi Mónika és Szabó Krisztián nagyvállati vezető, startup közösség szervező vezetője segített. Lósz József innovációs klub vezető, vállalkozó, kurátorként segítettem és koordináltam irányítottam valamennyiük munkáját.

Hogyan kerestük az előadókat?

Az előadók kiválasztásánál szempont volt, hogy valamilyen kötődésük legyen Győrhöz. Emellett a hölgyeket és az urakat azonos arányban akartuk szerepeltetni. Olyan színes program összeállítására törekedtünk, amiben mindenki találhatott érdekes előadást. Végül nyolc helyi, és a TED-licencnek megfelelően két vetített előadás adta a több mint négyórás, tartalmas programot. Az előadókat ajánlás alapján kerestük meg. Voltak meglepetések is. Volt egy előadónk, aki a felkészítés végén esett ki családi problémák miatt. A beugró ennek értelmében “biztonsági” előadást tartott.

Mi volt a felkészítés folyamata?

A kiválasztást követően az előadókkal közösen kiválasztottuk az előadás pontos témáját. Az előadás vázlatát bekértük az előadóktól, majd megbeszéltük, hogy hol és mit célszerű módosítani. A következő fázisban kértünk és kaptunk egy pontos leírást (teljes szöveg) az előadásról, amit elő is adtak. Minden előadást többször meghallgattunk és finomítottunk. A tapasztalt előadók is legalább kétszer előadták témájukat (2 előadó) a többi előadást 4 alkalommal hallgattunk végig és korrigáltuk, amit szükségesnek éreztünk. Mikrofonos próbát tartottunk az előadás helyszínén világítással együtt. Pontosan megbeszéltünk minden mozgást a színpadon, a színpad közelében és a backstage-ben.

Mi volt a legnagyobb kihívásotok?

A felkészítés! Miért? A nyár nem egy ideális felkészítési időszak! Rengeteg energiánk ment el az időpont egyeztetésekkel. Az egyik előadónk Bostonból olvasta be a vázlatát, az előadását először telefonon hallottam, akkor éppen San Franciscoból. Egy másik előadónkat szívesen kicseréltem volna, de nem volt rá kellő időm. Így vele 7 alkalommal kellett találkoznom. A személyisége nem ideális színpadra. Kiváló, nagyon sikeres vállalkozó, de nem ideális előadó. Őt választani hiba volt.

Mitől jó egy győri rendezvény?

Győr már rég több mint egy iparváros. Olyan szellemi potenciál koncentrálódott az ipar köré, ami nagyon komoly igényt fogalmaz meg a kultúrával és a szórakozással szemben.
Ezért a TEDx Győr rendezvényt úgy fogadta a város, mint egy nagyon régen várt megérdemelt eseményt. A visszajelzések alapján sikerült ennek az elvárásnak eleget tenni. Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk.

Melyik az az egy előadás, amit kiemelnék?

Az az egy az kettő. 🙂

Dr. Feszty Dániel a tapasztalatlanságról, mint a nagy ötletek katalizátoráról beszélt. Szerintem nagyon inspiráló volt.

Dr. Bérczes Attila pedig a rákszűrésben elért forradalmi áttörésről számolt be. Sokkoló és egyben nagyon tanulságos volt.

Mire vagy a legbüszkébb?

Arra, hogy részese voltam TEDx Győr szervező csapatának. Pláne kurátorként! Ez tényleg büszkeséggel tölt el. Ami nagyon nagy örömet szerzett és bónusznak tekintem, hogy a szünetekben olyan aktív élet alakult ki, amit egy rendező-szervező csak álmában remél. Nekünk sikerült. Mi sem bizonyít jobban: – Az Audi nem volt a sponzorok között. A szünetben odahívott magához egy csoport, hogy bemutassák az Audi egyik kommunikációs vezetőjét. Gratulált és megkérdezte miért nincs itt az Audi? “Mert kétszer lepattantunk! Pedig nem is pénzt szerettünk volna, hanem egy Audis bögrét mindenkinek ajándékba -mondtam.” A hölgy teljesen ledöbbent, elnézést kért és arra bátorítottt, ha a későbbiekben bármi igényem, kérésem felmerül, akkor feltétlenül keressem. Ilyen történetet tudnék még mesélni. -No meg az előadóinkra, és a CSAPATRA! ARRA VISZONT NAGYON. Komoly munkát végeztek önként önzetlenül. Le a kalappal! Csak interneten voltunk elérhetőek, és így is 123.578 online látogatónk volt.

Miben vagyunk mások?

Mindenben és semmiben. Mi is azt tartjuk szem előtt, mint mindenki, aki licenc szerint rendez egy programot. De én nagyon fontosnak tartom, hogy ez nem csak egy rendezvény, hanem a TEDx Győr! Egy közösségi esemény, amin érdemes részt venni. Ahol jó ott lenni. Olyan emberekkel találkozni, akikkel egyébként nem lehet. Olyanokkal lehet barátságot kötni, akikkel egyébkén nem lehet. Én úgy tekintettem a TEDx Győr rendezvényére, hogy az nem csak 8 előadás, hanem plusz két közösségépítő aktív időtöltést biztosító helyszín is és nem csak szünet. Ezt nem csak én éreztem így, az abból is látszott, hogy a szünetekről alig akartak az emberek visszamenni az előadásokra. Pedig azokat is nagy élvezettel hallgatták. A teljes rendezvény 260’- 270’ volt. Ez elég hosszú, de a végén alig akartak hazamenni az emberek. Rengetegen gratuláltak nekünk. Úgy éreztük magunkat, mint egy színházi premieren.

Mi volt, amit tanultam?

Minden! A csapatépítés, a kölcségvetési zsonglőrködés, a pontos projektvezetés, az előadásokra való felkészítés, az intézményi együttműködés. Hogy semmi nem történik véletlenül. Az egyik vetített videónk felirat nélkül indult el. ( aTED honlapjáról indítottuk el. Elfelejtettem, hogy az ismételt indítás mindig visszaáll angol nyelvre). Elnézést kértünk. DE így volt jó! Ugyanis a videó a tanulásról szólt, és aki nem tud angolul, az kimarad a világ más nyelven beszélt kultúrájából. Vagyis, aki tanul, az részese lehetett ennek az előadásnak és élménynek. Hogy mi is inspiráljunk mindenkit, elküldtük a videót a fordítással mindenkinek.) Ugyanis az innovatív beléptetési rendszerünk segítségével ez lehetséges volt.

Mit csinálunk jövőre másképp?

A kiválasztást és a felkészítést hamarabb kezdjük, és sokkal több külső segítséget kívánunk kérni. A szponzorok megkeresését összehangoltabban fogjuk végezni. Már körülhatároltabbak a kiadások. Tudjuk kikkel kell és lehet gyorsan precizen együtt dolgozni. (videofelvétel, vetítés, catering, ajándék, nyomdai munkák)

Mit tervezünk?

Az út előre vezet. Szeretnénk nagyon színvonalas, érdekes előadókat hozni a rendezvényre. Már formálódik a következő TEDxGyőr mottója és előadói köre is. Jövőnk a világban és az élet dolgai? De még nagyon az elején vagyunk.

Hol látod az eseményt 5 év múlva?

Egy színvonalas eseménye lesz, ami szervesen beépül a város kultúrális életébe.

Kedvenc TED videód?

Mire válaszolnál még szívesen?

Nagyon elfáradtam, de még sose voltam ilyen elégedetten fáradt!

Drprezi

Ps.: Ha szeretnél Te is fesztelenül, lazán és karizmatikusan állnia bármilyen színpadon, akkor várunk téged a következő – márciusi – Fesztelen Előadó képzésünkön vagy gyere el egy ToastMasters Klubba.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük