[Videó] Árulkodó Júdás: amikor a hangod árul el téged a beszéded alatt

Érezted-e valaha úgy a torkodat, hogy szinte bezáródik, miközben éppen egy bemutatkozó kellős közepén vagy? Vagy azt, hogy a hangod remeg egy stresszes beszélgetés közben a főnököddel? A hangod kommunikál rólad. Hogyan árul el bennünket a hangunk? Nézd meg ezt a videót és lesd el a trükköket, hogy a hangod ne legyen többé árulkodó Júdás.

Egy jelentést kellene előterjesztened a főnököd előtt.
Ahogy belépsz az irodába, szinte megcsap az adrenalin gyomorforgató lökete. A főnököd fekete öltönyben a laptop mellől szúrós tekintettel néz feléd.

Rossz napja van.

Te máris szoborként állsz ott, és amikor hellyel kínál, remegő lábakkal az arcodra fagy a bárgyú mosolyod.

Nem ma kezdted a szakmát, lassan életkorod mértékegységben meghatározható értéke sem kéne, hogy publikus legyen. És tessék és még mindig.

A klasszikus vizsgadrukk sosem tapasztalható mértéke nyomja már minden porcikádat. Kívülről ugyan nem látszik semmi, de amint kinyitod a szád, hallani lehet a remegő hangodon, hogy bokáig süllyedsz az izgalomban.

Mielőtt még szélvédte menedéket építenél az egyik tárgyalószék mögött, vésztartalékod megnyilvánul, a túlélő üzemmód bekapcsol. Próbálod összeszedni magad.

De még mindig nem tudod, hogy miként védd ki ezeket a helyzeteket, és mi lesz, ha legközelebb is kinyitod a szád.

Miért árulja el az izgalmadat éppenséggel a hangod, a főnököd előtt?

Mert anatómiai folyamatok zajlanak le benned, emiatt a hangod elárul téged. Vagy inkább a szorongásodat.

De létezik néhány egyszerű, praktikus módszer, amellyel enyhíthetők ezek a hangos remegések.

Dr. Jackie Garnter-Schmidt otolaringológia-kutató, klinikus azokat a kutatásokat és eredményeket osztja meg ebben a TedX videóban, amelyek nemcsak az érzelmeink és a hangunk közötti kapcsolatot bizonyítják; hanem azt is, hogy kapcsolat van a hangunk és aközött, ahogy mások észlelnek minket.

Garnter-Schmidt 25 éves klinikai és kutatási tevékenysége eredményeként több mint 35 szakértő által publikált publikációt tett közzé.

Nézd meg a videót és lesd el a trükköket, hogy hangod ne legyen többé árulkodó Júdás.

Dr. Jackie Garnter-Schmidt, a Pittsburgh-i Egyetem Hangközpontjának társigazgatója, professzor és a Beszéd-Nyelv Patológia-Hang osztály vezetője a Pittsburgh-i Egyetemi Orvosi Központjában.

 

A kapcsolat élő dolog az érzelmeink és a hangunk között.

Ami még nagyobb igazság, hogy élő kapcsolat létezik a hangunk és aközött, hogy mások hogyan észlelnek minket.

 

Dr. Gartner-Schmidt klinikai és kutatási tevékenysége a professzionális hang gondozására irányul, valamint a hangterápia klinikai hatékonyságára.

Több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik az NIH által finanszírozott klinikai kutatásban társkutatóként, különös tekintettel a különféle hangterápiás programok fejlesztésére és hatékonyságára vonatkozólag.

Az USA-ban kétévente megrendezésre kerülő legnagyobb hangterápiás konferenciájának igazgatója. Szakmai előadókkal is konzultál a prezentáció hatékonyságáról.

A hangunk az egyik legfontosabb hangszerünk, mégis ritkán figyelsz oda az alábbi jellemzőire?

  • Arra, hogy be van-e hangolva?
  • Arra, hogy hogyan tudod bemelegíteni?
  • Arra, hogy egyáltalán miben és hogyan kell fejlesztened és javítanod?

Vajon felmerült-e benned valaha, hogy egyes hangjellegzetességekkel akár negatív benyomást is kelthetsz másokban? Éppenséggel egy meetingen, előadáson vagy prezentáción.

A szűk beszéddallam, a gyors beszédtempó, az emelt hangerő, a rossz intonáció, a kellemetlen hang vagy pontatlan artikuláció épp ezen az úton vezet végig.

De pozitív hangjellegzetességekkel – letett pont, helyes szünettartás vagy tagolás – az ellenkezőjét érheted el.

Egerszegi Anna, munkatársnőm és első könyvem társszerzője ennek a hangszernek a kiváló mestere.

 

Ha szeretnél többet megtudni a hangodról, akkor gyere velünk az évente mindösszesen 2-3-szor megrendezésre kerülő előadói képzésünkre. Találkozhatsz a hangoddal, megismerheted az erősségeit és gyakorolhatod is barátságos, támogató környezetben.

Anna 2012 óta tart egyéni és csoportos beszédtechnika-tréningeket riportereknek, színészeknek, közép- és felsővezetőknek és mindazoknak, akik használják a hangjukat munkájuk során, vagy csak fontos számukra a tiszta, érthető beszéd.

Egerszegi Anna

Egerszegi Anna megtanít egy különleges hangszeren játszani: a saját hangodon. Végre kontrollálni tudod majd a hangod remegését, gyengeségét, monotonitását.

 

Tudtad? Csak a hangszín öröklődik. Minden mást utánzással, tudatos alakítással jön létre. Minden beszédhiba felnőttként is javítható.

Ebben a TED videóban Julian Treasure nemcsak azt mutatja meg miért fontos jól használnod a hangodat és hogyan, de egy rövid gyakorlatsoron keresztül megtanít arra is, hogyan melegítsd be azt.


Kacsaszájazás és a beszéded sikere?

 

A szádban lévő hangszerek karmesterei leszünk. Azt szeretnénk, hogy újra és újra a megizzasztó kihívások helyett szíveket hódító hangos sikereid legyenek.

 

Gyere el a Fesztelen Előadó képzésünkre, vagy keress meg egyéni felkészíts kapcsán, hogy saját, magabiztos hangodon szólalhass meg stresszhelyzetben is. Azért, hogy a hadarásod, beszédhibád, motyogásod ne vonja el a témádról a hallgatóság figyelmét. Gyakorolj pozitív hatást a hangoddal másokra!

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük