Elemzés I.: Széll Kálmán terv II.

Köszönhetően egy kedves olvasónk segítségének folytatni tudom a sorozatot egy újabb ábra elemzésével. Akit érdekel a teljes prezentáció anyaga, az elérheti itt.

A most röviden elemzésre kerülő ábra az előzőt közvetlenül előzte meg.

Első ránézésre (a képre kattintva nagyobb méretben is látható):

  • Zavaró a narancssárga szín túlsúlya
  • Nehezen értelmezhető a cím
  • Vibráló a kék/piros színkombináció
  • Nehezen olvashatók az apró betűk
  • Kézzel összerakott a piramis
  • Nem látható a tiszta üzenet, mit akar mondani az előadó
  • Összességében nem értelmezhető az üzenet és azt nem erősíti a vizualizáció 🙁

A „makro kép” után nézzük meg tüzetesebben, pixelről-pixelre a a mellékelt diát:

  1. Információ-kezelés: Az ábrán túl sok a lényegtelen információ (ideértve a vizuálisakat is, mint például a különböző nyilak), ez elfedi a fontos üzeneteket. Pl. az államháztartási hiány négy adata teljesen fölösleges. Az évszámokat lehet a címben is szerepeltetni.
  2. Színek: A narancssárga – ami alapvetően nem egy komolyságot és érettséget, inkább lendületet és lelkesedést sugalló szín  – túlsúlyos lett az ábrán. Szürkével vagy feketével javasolt ellensúlyozni (de véletlenül sem kékkel :-)). A piros szín klasszikusan, zavaróan vibrál a kék háttéren. Összességében érdemesebb a zöld árnyalatait használni ilyen helyzetekben, mert azok a növekedést jelentik és kellemesebb érzéseket hoznak elő a hallgatókban.
  3. Ábra: A piramist nem szokás időtengelynek is használni, ez így képzavar, nehezen értelmezhető. A két program végigvonul az éveken, ezt érdemes másképpen jelölni vagy kivenni az egészből. Magának a piramisnak a megvalósításában sok a pontatlan elem: kicsúsztak szövegek, a szinteket jelző vonalak rendszertelenek és pontatlanul érintkeznek. Javasolt ilyen helyzetekben fehér vonal használni a piros helyet, mert az tisztább vizuális élményt okoz. Szerintem érdemes a piramis helyett más ábrát használni, ami az alsó két szint feletti logikai lépéseket mutatja be.
  4. Cím: Fontos, hogy legyen az ábrának egy pontos, az üzenetet erősítő címe.
  5. Szövegek: időnként kilógnak a boxokból (ld. csökkenő államadósság) és a betűméretek is mutatnak némi (fölösleges) változatosságot. Ahol lehetséges, érdemes elkerülni a kétsoros szövegeket, mert cserében lehetnek nagyobb betűk, amik sokkal jobban láthatók a hallgatóknak.

Dr. Z

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük