Retorikai gyerektábor − ha a te gyereked is humán dugulástól szenved, amikor kinyitja a száját

Ezzel a táborral a fiataloknak is lehetséges szórakozva levedleni a lámpalázát és a nehézkes előadási képességet, hogy évnyitóval bátran nézzenek szembe a tanulmányi évnek és az ÉLETNEK. A tábor, ahol az első szünetig több élményt, azonnal megvalósítható életrevaló tudást kapnak kézhez, mint a legtöbb nyári táborban.

Igazi csapatmunkában 8 -10 ember dolgozik a kb. 20 fős tinicsapat fejlesztésén nyaranta két alkalommal 6 napon át. A tábor programjainak köszönhetően megtanul a gyermeked magabiztosan felelni, előadni és beszélni. Életre nevel.

Vajon mit tehetsz te szülőként, hogy gyermeked a kamaszkor legnagyobb hullámai mellett is stabilan állhasson saját hajójának kormányánál?

100 megkérdezett serdülőből 47 önbizalomhiányosnak tartja magát (14-18 éves korosztály között).

Egy táblánál történő szereplés, kerületi verseny vagy maga az érettségi szóbeli ugyanolyan szálka tud lenni a körmük alatt a gyermekeknek, mint neked az aktuális prezentáció a jövőheti meetingen.

Az önbizalmát tekintve egyetlen negatív élmény akár egyetlen nap alatt képes elérni, hogy újra a „start-mezőre kerüljenek” és kezdhetnek újra mindent. Mint a Monopoliban, csak üres zsebbel, mínuszos egyenleggel.

A stressztől lefagyva a szóbeli felelések akár 1-2 jeggyel rosszabb eredményt is szülhetnek, mintha írásban felelnének.

 

De van itt még más is.

A nyári szünet egy igazi potenciál: számos kimenetele lehet. És számos befolyás érhet egy fiatalt. Építő és kevésbé építő is.

Én gyermekként imádtam a nagymamámnál a patakparton, a nádasban, a csapáson töltött nyarakat. Igazi, önfeledt, örökemlékes szórakozás volt. Utólag visszanézve nem bántam volna, ha egy-egy hét “hasznos” tábor is becsúszott volna.

Egy fiatal mennyire töltheti hasznosan a nyarat?

A startpisztoly valahol az utolsó sulis napnál vagy dolgozatnál dördül el, aminek hatalmas vigyorral intenek búcsút, mert végre pezseghet a nyár. Az iskolai büfés szendvicset felváltja a Mekis, az ipari mennyiségű üdítőt pedig az alvás és a barátjuk kanapéja a tv-vel.

Talán a nyári szünet olyan nekik, mint novemberben a Black Friday-őrület a plázában.

Azt se tudják hol kezdjék; és úgy esnek neki a nyárnak, mint az egy hete koplaló egyén a nyitott hűtőnek.

Szinte kipárnázott körülmények között ugranak neki a Buli-Balcsi-Fesztiválok hármasának. Ahol ülnek egy pohár üdítővel a kezükben, mellettük egy barátjuk, kicsivel arrébb talán a leendő Facebook-ismerősük.

Pedig lehet szórakozva és kikapcsolódva is fejlődni.
Nyáron is.

Ha úgy érzed megrázol minden bokrot, hogy segíts a gyermekednek hasznosítani a nyári időszakot vagy fiatalként úgy érzed idén nyáron valódi élményeket és tudást szerzenél, mely megkönnyíti a sulis mindennapokat is, akkor van egy jó hírem.

 

Képzeld el, hogy mekkora ÖRÖM az, ha egy fiatal még az érettségi előtt megismerheti és levetkőzheti a félelmeit, melyek ólomsúlyként nyomják őt.

  • Megérti, hogy pontosan hogyan fejezze ki és adja át a gondolatait.

  • Megérti, hogy mitől fél (és hogyan csökkentheti magában ezt a félelmet).

  • Megérti, hogy hogyan tud egy rossz mondattal vagy megnyilvánulással lefagyni egy felvételin, szóbeli felelésen (még akkor is, ha amúgy hibátlanul tudja az anyagot). És hogyan kerülje azt el.

  • Megismeri, hogy milyen eszközökkel növelheti az önbizalmát, hogy egyetlen iskolai nap, vagy a jövőkép körvonala ne egy „Lehetetlen küldetés” legyen a számára Tom Cruise-zal.

 Ez a tudás aranyat ér. 
A feleségem ötlete, a Toastmaster-es társak nyitottsága megszülte a „Retorika Edzőtábort”.

A tábor öt napja alatt izgalmas – egyszerre intellektuális és fizikai kihívásokkal teli – kalandban vesznek részt a fiatalok.
A 9-17 óra közötti napi programban délelőttönként meghívott előadóktól tanulhatjuk az előadástechnika fogásait, ebéd után pedig az aznap tanultakat gyakorolhatjuk.

A tábor programjai egyetlen végcélra vannak felfűzve, ami a szombati közös előadás a szülőknek, rokonoknak.

Retorika Edzőtábor előnyei
− mert a kütyünyomogatástól nem tanul meg egyetlen fiatal sem szóban hatásosan kommunikálni.

Évek óta kutatom, mit adhatok valakinek azzal, ha megtanul jól beszélni. Csaknem 15 éves – felnőttekkel megszerzett – prezentációs tréneri múltam mellett évek óta szervezem e Retorikai Edzőtáborokat a fiataloknak.

A tábor…

Kivételesen nem a testet, hanem az agyat és a lelket edzi − Önbizalmat ad és segít leküzdeni a lámpalázat

Az izgulás leküzdésében és a vizsgaidőszakban a vizsgadrukk csillapításában lesznek győztesek a fiatalok. Ugyanis a felnőttkori viselkedésminták alapjai a gyerekkorban alakulnak ki. Egy szélsőségesen stresszes gyerek egész életében stresszhez köthető betegségekkel küzdhet a jövőben.
A tábor abban segít, hogy hogyan győzzük le a stresszt és a félelmünket a színpadon. Mit kapnak hosszútávon vele a fiatalok? Lámpaláz nélküli előadásokat és szóbeli feleléseket.

Beszélni tanít. Méghozzá hatásosan.

Ohh, hiszen ezt nem tanulják meg az iskolában?

Nem bizony. Maximum a szavak helyes (olykor helytelen) használatát. Azonban a szavak önmagukban szavak, ha mögöttük nem áll egy önbizalommal ittas, és a szavakat mesterien használó egyén; aki ki is meri nyitni a száját.Enélkül egyetlen gyerek vagy fiatal sem tudja sikeresen használni a gondolatait, így hiába ismeri a tananyagot, nem tudja azt átadni. A sikeres beszéd segíthet a továbbtanulásnál, az első állásinterjún vagy akár az első munkahelyen is.

A beszéd egy gondolatkísérlet.

Megtanít arra, hogy miként érjenek el sikereket a történetekkel egy egyszerű kiselőadás során 


A személyes és érzelmileg felfűtött történetek az agy nagyobb részét vonják be, és így jobban emlékszünk rá, mint az egyszerű tények feltüntetésére. Mihelyt egy történet elég hosszú ideig tart fogva minket, azaz a figyelmünket, érzelmileg rezonálhatunk a történet karakterével.

Az agy szereti a történeteket.

Hatást gyakorolhatnak és emlékezetesek lehetnek a hallgatóságuk előtt. „Ugyanis ugyanazon a rádiófrekvencián lesz az előadó és a hallgatóság minden tagja.”

Megtanít arra, hogy miként keltsenek klassz első benyomást a hallgatóságban, akár egy vizsgán vagy az osztály előtt

Ebben beszédtechnika tanár segíti őket felkészülni versenyekre, előadásokra. Az első benyomás ugyanis megismételhetetlen. A körítés pedig azt is befolyásolja, hogy a közönség hogyan áll a befogadandó témához.

Hitelesnek véli-e az előadót, vagy sem.

Vajon a Retorika miért képes olyan hatékonyan begyógyítani az önbizalomhiányos gyerekek (és szülők) sebeit?

A retorika nemcsak a fizikai lét világot jelentő deszkáin hoz eredményeket, hanem a legmélyebb belső világunkat is láthatóvá, értékessé teszi.

Öt teljes napon át az adott téma egy-egy szakértője segítségével készül a csapat.

A gyerekek megtanulnak beszédet írni, mindmap-et – elmetérképet – használni a folyamatok segítéséhez, történetet mesélni, lámpalázat kezelni.

Belekukkantanak a beszédtechnika rejtelmeibe, majd a hatodik napon színpadra állva előadást tartanak és könnyeket csalnak a szüleik és a felkészítőik szemébe.
A fejlődő szemlélet teóriája – és a kutatások – szerint, ha a diákok hisznek a tanulás és az erőfeszítések erejében, sokkal jobb jegyeket szereznek az iskolában, mintha csak saját intelligenciájukba, tehetségükbe vetett hitük vezeti őket.

Kik fogják itt jól érezni magukat?

6-12. osztályos tanulók, akik szeretnének még nagyobb önbizalmat, magabiztosabb kiállást, új embereket megismerni.
Szeretnének jobb előadóvá válni, és belemélyedni a retorika csodálatos világába! Itt csoportmunkában a diákok két – kb. 10-12 fős – csoportba osztva dolgoznak majd, csoportonként minimum két trénerrel.

1. korcsoport: 6-8. osztályosok

2. korcsoport: 9-12. osztályosok

A heti menü az „önbizalom finom főztjéhez”

HÉTFŐ

A nap célja a csapatépítés, beszédstratégia, valamint a vendégelőadóink előadásai.

KEDD

A beszédtéma kiválasztása, valamint a történetmesélés ereje lesz a középpontban.

SZERDA

Az előadástechnika rejtelmeivel ismerkedhetnek meg a fiatalok részletesebben.

CSÜTÖRTÖK

A beszédtechnika és a lámpaláz kezelése lesz a fő fókusz.

PÉNTEK

A főpróba és sok-sok gyakorlás kap központi szerepet.

SZOMBAT

Beszédnap, szülőkkel, ahol könnyeket csalnak a szüleik és a felkészítőik szemébe.

Kik az előadók?

dr. Németh Zoltán,
alias dr.Prezi.

Prezentációs tréner, két hazai retorika klub megalapítója, TEDx felkészítő, aki maga is állt már a TEDx színpadán, mint előadó.

Neisz Laura,

szakterülete a lámpaláz kezelése, hogy hogyan győzzük le a stresszt és a félelmünket a színpadon.

Egerszegi Anna
Beszédtechnikatanár, voice coach

Fiataloknak segít a versenyekre, előadásokra való felkészülésben – diákjai még a Nemzeti Színházban is felléptek!

Győrffy Kinga,

egyetemi tanár, szakterülete a történetmesélés (az “Add elő magad” könyv szerzője).

Szűcs László,

Retorika Európa bajnok, aki ennek köszönhetően kijutott Washingtonba a nyilvánosbeszéd világbajnokságra, és az elődöntőben 3. helyezést érte el.

Valamint lesznek még meglepetés vendégelőadók is! 🙂

A tanárok a több mint 93 éve működő nemzetközi Toastmasters Internationalnak (www.toastmasters.org) – a világ legnagyobb retorikai szervezetének – válogatott klubtagjai.
Név szerint: Jeszenszky Zsuzsa, Homolya Emese, Kocsis Zsuzsa, Neisz Laura, dr. Németh Zoltán, Tar Adrienn, Udvardi Gabriella, Tóbiás Éva, Szabó Dominika, Hajdu Péter

Betekintenél kicsit a színfalak mögé?

Kint tombol a nyár, a Harmónia Palotában viszont tombol a retorikai edzőtábor (2018).

Épp lázcsillapítottunk. Itt már mindenki lázasan gyakorolja a megírt beszédét.

Előző nap a lámpaláz volt a középpontban. Szilvási Gabi arra mutatott fogásokat hogyan csillapítsuk a lázunkat.

 

Retorika Tábor MADÁRTÁVLAT (2018)
 Ekkor már túlvoltunk a beszédhangunk képzésén, megvolt az előadásaink címe, a hatásos kezdés és a gondolattérkép is. De közben játszottunk, pihentünk, feszültünk. 

 

Energiákkal teli nap (2018-ból). Megismertük egymást, megtanultuk bemelegíteni magunkat és a hangunkat, dolgoztunk azon a témán, amit szombaton előadunk. És rögtönöztünk, történetet meséltünk, tanultunk arról hogyan találjuk meg az üzeneteket és a témánkat. Sőt megismertük Trunk Tamást, aki 14 évesen többször állt 100 fő feletti közönség előtt, vloggerként nem mellesleg cipőmegszállott-nagykövet-szakértő.

Technikai információk

Időpont

2020. július 27−augusztus 1.

 

Helyszín

Tiliana Hotel,
1021 Budapest, Hárshegyi út 1-3.

Részvételi díj: 75.000 Ft

Az ár háromszori étkezést, a szombati nagyszinpadot valamint a kiosztott anyagokat is tartalmazza.

Jelentkezés

A jelentkezéseket a befizetések sorrendjében tudjuk elfogadni.

Melyik táborba jelentkezel?

Hányadik osztályt fejezed be?

Van valamilyen ételallergiád?

11 + 3 =