A Powerpoint prezentációk „aranyszabálya”

A legtöbb Powerpoint felhasználó folyamatosan keresi az útját a jobb és jobb anyagok készítésének, felhasználva a nagy „guruk” legfontosabb aranyszabályait. Ezek az elvek  sok területre adnak jó tanácsokat és sok helyen megtalálhatók az interneten és számos prezentációs könyvben. A legismertebb szabályok az alábbiak:

  • Soha ne használj „X” slide-nál többet a prezentációdban
  • Soha ne használj több bullet pointot, mint „X”
  • Soha ne használj minden oldalon bulletpointot
  • Soha ne használj több szót egy oldalon, mint „X”
  • A betűméreted, mindig legyen nagyobb, mint „X”
  • Mindig képeket használj clipart helyett

Sokan szeretnének jó prezentációkat tartani, ezért próbálják követni ezeket a szabályokat, elkerülni a „klasszikus” powerpointos hibákat. A szabályok követése azonban könnyen válik csapdává, hiszen azok egy-egy megfelelő helyzetben működnek jól. Ilyenkor éppen ezek a csapdák termelik ki a hatékonytalan prezentációkat.

Egy jó példa Guy Kawasaki híres 10-20-30-as szabálya a Powerpoint prezentációkhoz. Ez a szabály azt mondja ki, hogy a hatékony prezentáció 10 slide-ból áll, nem hosszabb, mint 20 perc és nincs benne kisebb betűméret, mint 30-as. Sok internetes szakíró és blogger ezt a szabályt tekint a Powerpoint új aranyszabályának. Amit sokan elfelejtenek megemlíteni, hogy Kawasaki ezt kifejezetten kockázati tőkebefektetők bemutató prezentációira találta ki. Ezekben a helyzetekben jól működik, de sok másokban nem.

De akkor mi a Powerpoint prezentációk aranyszabálya?

Szerintem a „hüvelykujj” szabályok, elvek, irányelvek és bármi más, csak másodlagos fontosságú. Ami az elsődleges elv, hogy mire van szüksége a hallgatóságnak. Ha ez van szem előtt, akkor arra sem kell figyelned, hogy melyik szabály milyen helyzetre lett kidolgozva, mert nem követhetsz el hibát.

Összefoglalva, követhetsz bármilyen elvet vagy szabályt soha ne veszítsd szem elől, hogy a hallgatóidnak mire van szüksége. Ez kell, hogy vezessen minden alkalommal.

Dr. Z

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

0 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük