A nyilvános beszéd arisztokratái

Ma végre volt alkalmam meglátogatni egy általam sokat hallott nemzetközi prezentációs klub egyik hazai összejövetelére. A Toastmasters Club (www.budapesttoastmasters.org)  egy szimpatikus csapat, ahol a rutinos előadók mellett az újakat és vendégeket is mély tisztelet övezi, már az első találkozáskor. A klub célja, hogy mindenki fejlessze előadói készségeit, melynek fontos módszere az egyéni előadások mellett a visszajelzések adása másoknak.

Miért tetszett? Az egész program szigorúan meghatározott keretek között zajlik, de egyben maximális rugalmasságot nyújt a résztvevőknek. Egy-egy alkalom másfél órát ölel fel, ahol 2-3 ember tart egy 4-6 perces prezentációt előre meghatározott témában és még egyéb kisebb feladatokat is oldanak meg együtt. A Toastmasteri rang eléréséhez 10 előre meghatározott témájú prezentációt kell abszolválni az arra vállalkozónak. Ez átlagosan 8-12 hónapot vesz igénybe, de a tempó mindenkinek a saját döntése. A meetingeken többféle érdekes szerep is megfigyelhető.

  • Toastmester : ő vezeti le az adott meetinget
  • Időmérő: minden fajta beszédnek meghatározott időkerete van, ő ezt felügyeli, jelzi vissza
  • Nyelvész: a helytelen nyelvtant figyeli és minden találkozón egy új szót ismertet a tagokkal, amit a rögtönzött beszédekben használni is kell
  • Ühm” számláló: zavaró szavakat számlál, mint pl.: ühm/ahm, ‘hogyismondják”, szóval stb. – és van egy kis síp/jelző, amit megszólaltat, ha ilyet hall
  • Asztali-téma mester: ő vezeti a rögtönzött beszédeket és találja ki a feladatokat
  • Értékelők: értékelik a résztvevőket, hogy ki hogyan beszélt

A tegnapi részvételem minden perce  a tanulásról szólt. Nekem külön szívet melengető volt, hogy a talákozó hangulata az ókori retorikát idézte újra. Egyszerre tanulható hordószónoklat és a egy politikai beszéd megalkotása, megvalósítása. A résztvevők nagyon kevés technikai eszközt használtak, a sokat emlegetett „gyilkos” Powerpoint teljesen száműzött. (vélhetően egy osztrakiszmosz áldozata lett :-))

Szóval összefoglalva bátran ajánlom mindenkinek, aki a „public speaking” témakörben fejlődni akar és közben egy hangulatos klub-csapat részese is kíván lenni.

dr. Z

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük