Csoportban prezentálva

Az üzleti életben gyakran előforduló jelenség, hogy nem egyedül kell előadnunk, hanem csoportban, a kollégákkal.Ilyenkor spontán próbáljuk kitalálni mi a leghatékonyabb viselkedés, hogyan szerveződjünk, ki mit tegyen. A következő cikkben annak a szabályait gyűjtöttem össze, hogyan prezentáljunk csoportban.

Válassz ki egy” Ceremóniamester”-t, akinek kényelmes ez a szerep! (stresszoldás)

A legmagasabb hatékonyság eléréséhez már a felkészüléskor használd ki a csoporton belül fellelhető erősségeket. Ha van egy magasan extrovertált embered, nevezd ki őt Ceremóniamesternek. Ő lesz a többiek képviselője is, kicsit leveszi a terheket is s többiekről. Persze neki is tudnia kell, hogy egyes szerepeket nagyon jól le tudnak játszani az introvertált emberek is, akik egyébként félénk előadók.

A ceremóniamester egyik fontos feladata, hogy az előadókat felvezesse és a témákat összekösse.

Tervezd meg a forgatókönyvet!

A csoportos prezentáció gördülékenysége kulcs a siker szempontjából. Mivel több embert kell összehangolni, ezért érdemes tervet készíteni. és ha az idő engedi, akkor gyakorolni is.

Ne magad mutasd be, hanem egymást a résztvevők! (hitelesség)

Ha mások mutatnak be Téged, az mindig erősebb ethos-t (lsd korábbi cikkek) tud teremteni. Sokkal hitelesebb ha más mondja rólad „ Amit Zoliról tudni kell, hogy évek óta szenvedélyesen foglalkoztatja ez a téma. Jómagam is sokat tanultam tőle a hatékony prezentációk fogásairól, trükkjeiről.” Magunkat bemutatni az sokszor kényelmetlen feladat, márpedig minek kezdenénk egy prezentációt kényelmetlen dologgal.

További trükkje a bemutatásnak, ha nem egyetlen blokkban történik a bemutatás az előadás elején, hanem amikor valaki sorra kerül, abban a modulban kerül bemutatásra. Így érdekesebb lesz.

Mutass érdeklődést, ha a kollégád beszél!

Amikor prezentálsz a hallgatóságod a csoport egészét fogja értékelni/érezni, nem csak a Te viselkedésedet. Ha valaki a csoportodból unatkozik, esetleg negatívan reagál, az az egész csoport megítélését fogja jelentősen csökkenteni. Ebbe még az is belefér, hogy te magad kérdezel a kollégádtól.

Ha technikai eszközzel adsz elő, légy felkészülve a váratlan problémákra!

Ami el tud romlani, az egyszer el is fog. Ha ez éppen akkor történik, amikor előadsz, akkor képesnek kell lenned kezelni a helyzetet. Ne az legyen benned, hogy most bajban vagy, hanem hogy lehetőséget kaptál megmutatni magad speciális helyzetben. Ezekben a helyzetekben a legjobb az őszinteség.

Ne birtokold a rivaldafényt, tudj visszalépni!

Ha csoportban prezentálsz, adj mindenkinek esélyt a szereplésre. Ne hagyd, hogy egyvalaki legyen szupersztár, mert az nem csapatmunka. Az aktuális előadó kiemelésének fontos eszköze, ha a többiek ülnek. Így még a legalacsonyabb csapattag is fókuszban lesz, ha ő beszél.

Csoportban prezentálni mindig egy kicsit több felkészülést, energiát igényel, de sose feledkezzünk meg a várható hatásokról.

Dr. Z

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük