Nyitóformula

Az első néhány perc, mindig kulcsfontosságú egy előadás szempontjából. Sokan küzdenek vele, hogyan lehet jól elkezdeni egy prezentációt. A következő hetekben megjelenik majd egy sorozat a hatásos kezdés egyes technikáiról és trükkjeiről, de most három egyszerű kérdéssel fogom kezdeni, ami a nyitás tudatosításában segít.

A három kérdés megfogalmazása segít a pontos nyitás megvalósításában, abban hogy még jobban átgondoljuk az előadás miértjeit.

1. Miről fogsz beszélni?

Próbáld meg egyetlen mondatban megfogalmazni az előadásod témáját. Ez néha önmagában is komoly feladat, de ha megvan sokat segít az előadás nehéz perceiben. Nekem olyan mintha meglenne a kikötő, ahova tartunk a vitorlázás közben.

2. Miért figyeljen rád a hallgatóságod?

Az előadás a hallgatóságnak átadott üzenetekről szól. Miért éri meg nekik odafigyelni rád? Próbáld meg összeszedni az érveket emellett és közben gondold át, ezeket megvalósítja-e az előadásod. Ha elsőre nem találsz, akkor sincs gond. Gondold végig, hogy mik lehetnek ezek.

3. Miért TE beszélsz nekik erről?

A pozicionálás (ethos megteremtése) fontos része a nyitásnak. Fogalmazd meg, miért Te adod elő ezt a témát. A tapasztalatod? A tudásod? Vagy valami más? Ha megvan, akkor nyugodtan mond is ezt el az előadásod legelején. Ezáltal már az elején szélesre tárhatod a hallgatóságod befogadási terét.

.

Három egyszerű kérdés, három válasz. Szerintem megéri a ráfordított néhány percet, mert élesíti a prezentációnk nyitását.

dr. Z

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük