Felejtsd el a Powerpointot!

Gyakran látom tréningeken, hogy a Powerpoint beitta magát a résztvevők bőre alá. Reflexből használják sokan. Pedig nem csak a „bulletpoint”-jai gyilkolnak.Hasonló veszélyt hordoz az a működési modell, amikor gondolkodás nélkül ebben kezdjük meg a munkát. A prezentáció készítés legelső fázisában ez a program kifejezetten káros, mert mintákat ad, egyetlen sémában dolgozik. Mit tegyünk hát?

A következőkben bemutatók néhány módszert arra,  hogyan (és mivel) dolgozzunk, mielőtt a prezentációnk a ppt-ben testet ölt.

  1. Felejtsd el a gépedet! Az első komoly lépés, ha felállunk a géptől és keresünk egy kényelmes helyet, ahol gondolkozhatunk arról, mit is akarunk előadni. Ez előadónként nagyon különböző lehet. Van akinek egy jó kávétól, van akinek egy szép tájtól indul be a gondolkodása. Lényeg a távolság. Nekem például sokszor a vezetés és a porszívózás 🙂  teremti meg ezt a közeget.
  2. Rajzolj forgatókönyvet! Még az oviban tanultuk meg azt, hogyan lehet egy történetet képekben elmesélni. Csupán papír és ceruza kell hozzá. Nem kíván kézügyességet, hiszen a végleges vizualizációra ott lesz majd a Powerpoint (vagy a Keynote). Nekem gyakran segít, hogy megpróbálom lerajzolni a mondanivalómat, mert ez nem lehet túl bonyolult (az én rajzkészségemmel pláne:-))
  3. Fehér fal és egy kis post-i: A Powerpoint elvonási tünetekkel rendelkezőknek segít leginkább ez a módszer. Kicsi post-it-ekre szedem össze az előadás vázlatát. Sokat segít abban, hogy átlássuk az egésznek az ívét és abban is, hogy ne legyen túl bonyolult a mondanivalónk, mert post-itre nehéz sokat írni.
  4. Mind-map: Sokat megénekelt módszer, amit jól mutat, hogy tucatszámra érhetők el olyan programok, melyekkel „gondolati térképe”-et lehet készíteni. Véleményem szerint a prezi.com is jól használható ennek a megvalósítására. A módszer legnagyobb előnye, hogy jól mutatja a logikai összefüggéseket és a globális képet egyszerre. A klasszikus programok közül én jelenleg a Conceptdraw nevű, ingyeneset használom, ezt ajánlom mindenkinek.
  5. Goalscape: Ezt a programot ma találtam meg. Éppen egy 14 napos verzió fut a gépemen. Nagyon tetszik. Fantasztikus kiegészítője a Powerpointnak. Ebben érdemes elkészíteni az előadás vázát. A program nagyon könnyen használható, ugyanakkor tisztán és üzenetközpontúan lehet vele megalkotni az üzenet-keretet. Egy próbát mindenkinek megér.

dr. Zed

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

0 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük