Létezik előadói karizma – avagy egy képességkombináció, amitől vezető(bbé) válhatsz?

Lehet, hogy te is azt gondolod, hogy ebben bizony nem tudsz fejlődni. Te nem vagy karizmatikus. Akkor most figyelj! Habár egyetlen képzés sem tud hirtelen egy Churchillt vagy Barack Obamát varázsolni belőled, de a karizmatikusságnak van egy igen fontos titka, amihez neked is közöd lehet. Ráadásul a tanulmányok szerint „jóval nagyobb vezető lehetsz mások szemében is”.

Egyáltalán mi a karizma?

Sokak szerint egy olyan dolog, amire születni kell. Mint ahogy valaki extrovertált lesz, úgy lesz belőle karizmatikus egyén is. Mert nem taníthatsz meg valakit, hogy Winston Churchill legyen.

Van, aki szerint viszont tanulható. Kinek van akkor igaza?

A karizma az értékekben és az érzésekben gyökerezik. Arisztotelész hármas receptjéből fakadóan a logos, ethos és a pathos főztjéből jön létre; erős retorikával, hitelességgel és az érzelmek felkorbácsolásával.

Ezért van az, hogy szinte megigézve ülsz és nézed a legnagyobb karizmák legjobb fogásaikat, titkos ritusaikat, rejtett nehézségeiket, hogy tanulhass tőlük. Vagy rájöjj végre: vajon létezik-e előadói karizma?

A karizma vajon összefüggésben áll a személyiséggel, vagy egy különálló, fejleszthető rész?

Mert a hegyet meg szeretnéd mászni te is.
Igen, a Himalája-jellegűt. Ott tuti a kilátás.

Mert te is tudod, hogy a hegymászás után már nem fogsz izzadó tenyerekkel állni a színpadon, ahol veled szemben több száz ember figyel várakozva.

Vagy egy meetingen mindig fáradt és demotivált csapat vár téged, akiknek nem ártana egy kis üzemanyagot nyomni. Netán a főnököd előtt szeretnél kiemelkedően teljesíteni.

Mert az üzenetet te is érzelemdúsan, inspiráló módon szeretnéd eljuttatni…valahová, valakinek.

Egyszerű képlet, vagy inkább csak annak tűnik.

 

Szóval, akkor most megtanulhatsz karizmatikusnak lenni vagy sem?

Richard Wiseman pszichológus szerint három tulajdonságban rejlik a karizmatikusság titka.

 1. Megélni az érzelmeket.
 2. Mások számára is lehetővé tenni ezeket az érzelmeket
 3. Ellenállni mások befolyásának. (Ne azokra akarj hasonlítani.)

Miközben Ronald Riggio, pszichológus 5 összetevőbe sűrítette mindezt. Azaz a karizmatikus egyének esetében az alábbi jellemzők megléte fedezhető fel:

 1. Társas kifejezőkészség megléte: egy nyilvános fellépéskor magabiztosak és ékesszólóak tudjunk lenni – a közönséget is bevonva a beszélgetésbe.
 2. Érzelmi kifejezőkészség megléte: az érzéseinket hitelesen tudjuk kifejezni és megosztani.
 3. Társas kontroll megléte: gyorsan tudjunk alkalmazkodni az emberekhez és az adott helyzetekhez.
 4. Érzelmi kontroll megléte: saját érzelmeink irányításának tudása.
 5. Társas érzékenység megléte: gyorsan vegyük le és adott esetben változtassuk meg a közönség hangulatát.

Tényleg ennyi volna a recept? Most akkor mi van?

A különböző szakértők tulajdonképpen olyan képességkombinációkról beszélnek, amiket leírni nem nagy durranás. Azonban általában nem úgy működik, hogy ma olvastam róla, majd holnap empatikusságtól túlfűtöttként ékesszólóan kelek fel reggel.

Ez egy többlépcsős, folyamatos és kemény munka. Azonban  a tudás elsajátítható. Csak akarni kell és tudatosan foglalkozni vele.

A Harvard Business Review cikkében egy olyan kutatásról is olvashatsz (AOM-Academy Of Management), amiben olyan laboratóriumi és a mezőgazdasági vezetőkkel folytattak le, ahol egy ún. „karizmatikus vezetői taktikáknak” (CLT-k, magyarul Karizmatikus Vezető Taktikák=KVT) köszönhetően befolyásosabbak, megbízhatóbbak és „vezetőkebbé” lehettek mások szemében.

A tanulmányok eredményei azt mutatták, hogy a kutatásban a bizonyos képzés jelentős hatást gyakorolt ​​a vezetői karizmák értékelésére, és hogy a karizma jelentős hatást gyakorolt ​​a vezető prototípus jellegére és megjelenésére.

Faék egyszerűséggel: karizmatikus taktikák alkalmazásával jóval „vezetősebb” lehetsz mások szemében.

Mik is ezek a karizmatikus technikák, taktikák?

Ha a vezető jól tudja ezt a három dolgot elvégezni, azaz:

 • erőteljes és indokolt retorikát használni,
 • személyes és erkölcsi hitelességet létrehozni,
 • majd feltúrbózni a követői érzelmeit és szenvedélyeit;

akkor célt adhat nekik. Inspirálhatja őket, hogy nagyobb dolgokat érjenek el. Számos tanulmány kimutatta, hogy a karizma minden munkakörnyezetben felbecsülhetetlen érték lehet.

A politikusok tudják ezt leginkább.
Ezért a CLT vagy magyarul KVT (Karizmatikus Vezetői Taktikák) minden apró kis mozzanatát elhivatottan gyakorolják.

Richard Wiseman pszichológus „ellenállni mások befolyásának” értelmezése inkább arra hasonlít, hogy egy egyén legyen magabiztos és véletlenül se hasonlítgassa magát senkihez. Ne egy jelmezt öltsön, inkább ismerje meg a tulajdonságait és fejlessze azokat, amik fejlesztendőek.

A titokzatos KVT-t jellemzők, amik közül sok fejleszthető prezentációs technika

Ilyen verbális jellemzők, amiket tudatosan használhatsz te is:

 • a metaforák,
 • hasonlat,
 • analógiák,
 • történetek és anekdoták,
 • kontrasztok (szembeállítások),
 • retorikai (vagy költői) kérdések,
 • retorikai hármasok
 • az erkölcsi meggyőződés kifejezése;
 • a csoport érzelmeinek tükröződései (a közönség hozzáállásával kapcsolatban szóban történő reagálás);
 • a magas célok meghatározása;
 • magabiztosság kommunikálása

Pár taktika nem verbális, azaz nonvervbális:

 • animált és élő hang („ő”-zés és töltelékszavak nélkül)
 • arckifejezések
 • gesztusok
 • testtartás
 • alapállás

Vannak más KVT-k is, amiket használhatnak a vezetők: mint a fontosság érzésének megteremtése, történetmesélés, ismétlés vagy humor használata – de a fenti taktikák bizonyultak a leghatásosabbnak és minden kontextusban használhatóaknak.

Az AOM szerint, akik jól tudják használni ezeket a taktikákat, azok úgy tudnak egyesíteni embereket egy vízió körül, ahogyan mások nem.

Aki mindezt jól tudja csinálni, az karizmatikusabb.

Ronald Riggio azt állapította meg, hogy olyan karizmatikus politikusok – mint Franklin D. Roosevelt vagy Barack Obama – kétszer annyi metaforát használnak, mint más előadók.

És mindig érzelmi szinten vonják be a hallgatóságot.

A tudósok régóta tanulmányoznak vezető-személyiségeket, akik esetében a megfigyelés mindig közös: a testbeszédnek nagy hatása van a karizmára.

Színészek, zenészek, művészek és politikusok.
A közös, hogy mindegyiket megigézve nézed.

Inspirálnak téged a mosolyukkal, kiállásukkal, testbeszédükkel, arckifejezéseikkel. Gyakorta veszik át a beszélgetőpartnerük testbeszédeit, gesztusait; ezzel is barátságosabb képet festve.

Azonban mindezt te is el tudod sajátítani.

Ha már azt tudod, milyen esetekben szükséges a hangremegést, a dörmögő hangot vagy a hadarást kezelni az esetedben; és tudod, hogy miként szükséges változtatnod rajta; akkor  hatás nem marad el.

És habár a beszédstruktúra vagy tempó, a hangszín, a tiszta kiejtés, a jól érthető nyelvezet is rendkívül fontos egy beszéd felépítése során; az olyan „hozzávalók”, mint a fentebb említett KVT-k az AOM szerint sokkal nagyobb hatással vannak arra, hogy kit gondolsz igazi vezetőnek.

 

„Vezetőszerűbb”-nek lenni tehát igenis lehetséges. Mint ahogy karizmatikusnak lenni sem lehetetlenség. Tanulj meg beszélni tanulni; ezáltal megtanulod, hogy az értéket hogyan fejezd ki és hogyan használd tudatosan. Önbizalmat növelsz azáltal, hogy megtanulsz jobban előadni.

Tanulj az itthon legtöbbet foglalkoztatott prezentációs előadótól és csapatától. Október végétől testközelből is megtapasztalhatod mindezt a “FESZTELEN ELŐADÓ” elnevezésű nyitott képzésünkön, mely másfél évtized tréningtapasztalatát és négy fantasztikus szakértő tudásának legjobbját adja majd. 

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük