Powerpoint: konzervatív vagy interaktív?

A Powerpoint egy merev, konzervatív, de legfőképpen passzív prezentációs eszköz. Előre el kell döntenem mit fogok levetíteni. Ha menet közben vélemények jönnek, legfeljebb felírhatom egy papírra, vagy kiléphetek a vetítésből, de az nagyon nem elegáns módszer. Persze van megoldás 🙂 

Miért lehet fontos? 

Nekem a tréneri munkában régóta problémát jelent a legjobb prezentációs eszköz megtalálása. Nincs tökéletes megoldás, minden eszköznek csak egy oldala van.

A Flipchart nagyon interaktív, de sok vele az utómunka. Fényképezgetni kell és időnként fáradtságosan begépelni a tartalmat. Ez melós. Ráadásul a mérete miatt csak kis létszámú csoporttal működik jól.

A Powerpoint meg merev, mert nem tudok beleírni menet közben. Pedig időnként nagyon hasznos lenne. Így a jegyzeteimet mindig külön kell kezelnem, elvesztem, nem akkor van nálam amikor kell.

Mi a megoldás?

Az A6 Training készített egy makrót, melynek segítségével olyan szövegboxokat tudunk elhelyezni a képernyőn, melyekbe vetítés közben is tudunk írni. A boxokat tetszőlegesen másolhatjuk, nyújthatjuk formázhatjuk, de akár láthatatlanná tehetjük a keretek eltüntetésével. Ha sokat akarunk beleírni, akkor megjelenik egy görgetősáv, szóval fér bele bőven.

Aki ki szeretné próbálni  innen tudja letölteni. 

Miért jó ez nekünk? 

Az prezentációs eszköz többféle helyzetben is nagyon hasznos lehet. (és biztosan Nektek is lesz még ötletetek)

1. Képzéseken: Ha pl. egy SWOT analízist akarok összeszedni a résztvevőkkel, akkor 4 boxot felrakva egymás mellé egyből bele tudok írni a ppt-be. Ráadásul a befejezés után azonnal küldhető az anyag. Ezzel az eszközzel tudok interaktívan dolgozni akár 40 emberrel is.

2. Meetingeken: Ha a vezetői vagy bármilyen értekezleten fontos dolgok hangoznak el, azonnal bele tudom írni a ppt-be így egy helyen kezeljük a dokumentumokat és mindenki megkapja a meeting után. Ehhez érdemes az oldala aljára elhelyezni egy rejtett boxot, amit csak akkor használunk ha kell.

Dr. Z

P.s: Azért a makro-kat engedélyezni kell a gépen 🙂

 

 

 

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük