Retorikai Edzőtábor Fiataloknak

2017.07.10. reggel 8 óra. Több hónapos előkészületek, szervezés és ötletelés után elstartolt az első Retorikai Edzőtábor Fiataloknak. Nem csak az érkező ifjúság és szüleik voltak izgatottak és kíváncsiak, hanem bizony mi magunk is. Személy szerint nem tudtam pontosan, hogy mire számítsak, mi fog ebből kisülni. Percről-percre egyre több vidám, lelkes táborozó érkezett a Grundra.

HÉTFŐ

A Retorikai Edzőtábor Fiataloknak egy közös csapatépítő játékkal indult, majd a két csoport különvált. A zöld csapatot a „fiatalabb”, a sárga csapatot pedig az „idősebb” korosztály képviselte. Minden napnak megvolt az irányvonala, a fő csapásiránya.

Hétfőn a beszédstratégia, témaválasztás állt a reflektorfényben. Első előadónk Szűcs Laci volt, aki a 2016-os Retorika Európa bajnok. Ő segítette a lelkes táborozókat abban, hogy hogyan építsék fel a beszédüket, mi kell egy jó beszédhez, hogyan válasszák ki a témájukat.

Lantos Lili és Lakatos Dániel TedxYouth vendégelőadók jöttek el, és számoltak be arról, hogy hogyan készültek fel az előadásukra, hogy kezelték a lámpalázat, és adtak hasznos tanácsokat a leendő előadóknak. Sokat tanulhattunk mindhárom előadótól.
Végül csoportokban megbeszéltük a hallottakat, és mindenki lázas ötletelésbe kezdett, hogy milyen témáról beszéljenek a szombati előadáson, miről is szóljon a beszédük. Örömmel hallgattam őket, ahogy lelkesen sorolták az ötleteiket, és jobbnál-jobb témák merültek fel. Szuper volt látni, hogy mennyire nyitottak, érett gondolkozásúak.

KEDD

Új nap, új kihívás.

Második reggel nyitásként felelevenítettük az előző nap történésit, mit tanultunk aznap, mit vittünk magunkkal. Zoli jóvoltából a táborozók közösen megtanulták a mindmap módszert. Személtetésképpen mi más volt a kulcsszó, mint a nyár legnagyobb slágere a Despacito! 🙂 Majd ők is elkészítették csoportban a maguk mind mapjét egy megadott szó alapján.

Ezután párhuzamosan két workshop is zajlott. Előadástechnika és stresszkezelés. Neisz Laura segítette a fiatalokat abban, hogyan küzdjék le a lámpalázukat, és hogy kezeljék a szereplés előtti stresszt. Németh Zoli pedig a testbeszéd fontosságáról, a színpadi kiállásról beszélt, valamint különféle interaktív feladatok keretében gyakorolt velük. Előkerült a bűvös klikker is. Na de mire is jó az? Ha valaki ő-t, vagy egyéb töltelékszót használ, akkor jelzésérték szerűen egy kattintással jelzi neki a másik. Több se kellett a csapatnak, lázasan kattintottak, és árgus szemekkel figyelték a „hibákat”.Onnantól kezdve bizony kíméletlenül lecsaptak a nem megfelelő szavakra!:) Összességében termékeny napot zárt mind a két csapat, megszületett mindenkinél a beszéd váza, és az ütős nyitás.

SZERDA

Szerdán sem volt lazsálás! Egerszegi Anna, voice coach és beszédtechnika-tanár, elkalauzolta a fiatalokat a beszédtechnika világába. Hasznos feladatokon keresztül gyakorolhatták például a helyes légzést, az artikulálást. Ezzel párhuzamosan a másik csapat belekóstolt az improvizáció és a Chaplini néma filmek világába.

Délután külön örömmel hallgattam végig az érdekes és intelligens vitákat, melyek megadott témákról folytak. Ezután kisebb csoportokban, egy-egy tanár vezetésével elindult a beszédek csiszolgatása, gyakorlása. Látszódott, hogy egyre jobban oldódnak fel a diákok, egyre interaktívabbak, és a csapatokat elkezdte összefonni egy láthatatlan összetartó erő.

CSÜTÖRTÖK

A hét felén már túl vagyunk, lassan itt a vége. Csütörtökön a történetmesélésé volt a főszerep. Ki más is jöhetett el erről előadást tartani, mint Győrffy Kinga? Egyetemei oktató, akinek a szakterülete a történetmesélés, és az „Add elő magad” könyv szerzője.

Számtalan jó tippet és tanácsot adott a fiataloknak, hogy hogyan tegyék a történetüket érdekesebbé. Délután ők is lehetőséget kaptak, hogy gyakorolják a tanultakat, hiszen különféle interaktív feladatok lehetőséget adtak, hogy kibontakoztathassák a tehetségüket.

PÉNTEK

Elérkezett a főpróba napja.

Egy nagy csapatként közösen a színházteremben egész napos próba! Ismerkedés a színpaddal, színpadbejárás, tapsrend elgyakorlása, stb. Mindenki többször is elmondta a beszédét, és egymásnak írtak visszajelzést, hogy hogyan lehetne még jobb a beszélő és a beszéde. Igazi támogató közösség lettek. Jó volt látni, ahogy nagyról-napra fejlődött az önbizalmuk. 

FINÁLÉ

Végül, de nem utolsó sorban, felvirradt az előadás napja! Eljött a pillanat, hogy mindenki színpadra álljon, és előadja a beszédét, amire egész héten aktívan és kitartóan készült! Egy csapat egy szívként dobbant és izgult a másikért és biztatták egymást. Mindenki fantasztikusan teljesített, igazán érett és mély témákról is hallhattunk, volt, hogy többen megkönnyezték az egyik beszélő előadását. Örömmel töltött el, hogy ilyen szuper beszédeket adtak elő! Számomra hatalmas élmény volt látni az egész hetes fejlődést, azt hogy egyre jobban megnyíltak a fiatalok, és a végére igazi csapatszellem alakult ki.
Egytől-egyig mindenkire nagyon büszke vagyok, óriási élmény volt, köszönöm mindenkinek, hogy a részese lehettem!

(Udvardi Gabriella, a tábor főszervezője)

https://drprezi.hu/retorikai-edzotabor-fiataloknak/

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük