Shaker és prezentáció

Ma este átfutottam a holnapi TEDx előadói névsorát.

Megakadt a szemem Honti Pál bemutatkozásának egy mondatán: Részt vett a Shaker online prezentációkészítő szoftver megvalósításában, amely 2003-ban New York-ban elnyerte a Flashforward Technical Merit díját. Azonnal utánanéztem a programnak. Kicsit megdöbbentett, hogy egy 2003-as történetről beszélünk. Persze akkor még én sem foglalkoztam ilyen aktívan a prezentációkkal. A másik döbbenetem az volt, hogy egy flash alapú programról beszélünk. Az igazi döbbenet azonban akkor jött el, amikor megnéztem az árakat. Az egyéves előfizetés 88 ezer forint. Ez komolyan befektetés manapság, főként a prezi.com árainak ismeretében. Az oldalon van egy 15 napos regisztrációs lehetőség, úgyhogy a kipróbálás mellett töltöttem. A regisztrációs kód pár percen belül megvolt. Elkezdtem használni. A belépés és az első lépések kicsit nehézkesek, persze lehet, hogy csak nekem :-). A továbbiakról még beszámolok. Pár gondolat a készítőktől…

Miért jött létre?

A program készítőinek az alapgondolata az volt, hogy a nagy cégek előszeretettel készítenek egységes megjelenésű, tartalmában is vonzó prezentációs anyagokat, azonban erre mindenki a PowerPoint rendszert használja. Ennek az lett az eredménye, hogy a prezentációs anyagok egyhangúak lettek, ha meg valaki mégis mozgalmasabb illusztrációt akart készíteni, akkor ki kellett lépnie a vállalati arculatépítők által megszabott, kényszerűen szegényes keretekből. Ezen változtat a Flash alapú online prezentációkészítő rendszer, mely egyrészt egységes vállalati arculati hátteret ad a dokumentumoknak, másrészt széleskörű animációs lehetőségeket kínál az előadást tervező személyeknek. A rendszer alapja, hogy a nagy mennyiségű, vállalati arculattal ellátott elem a cég szerverén található és a prezentációk elkészítése is ott történik. Ezzel máris adott az egységes megjelenés, a globális hozzáférés és a hordozhatóság. Elég egy Internet eléréssel rendelkező tetszőleges gép és a prezentáció arról bárhol megtartható. A vektor-alapú grafika és a konverziómentes alkalmazás minden technikai gikszertől megóvja az előadót. Bármely gépen tűéles képek és garantáltan a megfelelő betűkészlet fog megjelenni, vége van az olyan problémáknak, hogy az ékezetes karakterek helyén fityiszek, az ábrák helyén szétesett vonalhalmazok jelennek meg a beállítások különbségei miatt. Ráadásul a prezentáció még az alatt is frissíthető, amikor az előadó már a repülőgépen ül és az előadás helyszínére tart.

Előnyök a használatban

Látványos technológia

 • kimagasló animációs képessége és interaktivitás
 • vektorgrafikus technológia – a képernyőfelbontás szót elfelejtheti, és búcsút mondhat a „szőrös” kontúroknak, amikor prezentációja elemeit animálja.
 • webre kifejlesztett technológia – a fájlok viszonylag kis méretűek, és egy átlagos konfiguráción is jól futnak.

Hordozhatóság

 • bármikor, bárhonnan elérhetők prezentációi – nem kell szoftvert installálnia, ha prezentációit más gépeken akarja megtekinteni – csak egy felhasználónévre és egy jelszóra van szüksége.
 • platformfüggetlen – a prezentációk szinte minden PC rendszeren használhatóak, online és offline módon egyaránt.
 • beágyazásos módszert használ – soha többé nem kell szembenéznie a „hiányzó betűkészlet” hibajelzéssel
 • a prezentációk eleve az interneten készülnek, elfelejtheti az e-mail csatolmányokat és a CD-ROM kiadványokat – kész anyagait könnyedén felrakhatja céges weboldalára, illetve partnerei közvetlenül a SHAKER®weboldaláról is megtekinthetik prezentációit.

Egyszerű használat

 • teljes mértékben felhasználó-kompatibilis
 • fejlett, dinamikus felhasználói felülete révén minden szerkesztőfunkció egy kattintásból elérhető.
 • sablon-alapú működése eredményeként a felhasználónak csak ritkán kell döntést hoznia a designt érintő kérdésekben

Ha van egy kis szabadidőtök, érdemes kipróbálni. Dr.Z

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük