TEDx II. Téma és váz

Közeledik a következő TEDx rendezvény. Ha még nem regisztráltál, akkor nincs még késő: jelentkezés. Szeptember 23-a maradjon üres a naptáradban. 🙂

Most pedig folytatjuk sorozatunkat, mely a kulisszák mögött próbálja feltárni a TEDx rendezvény titkait, pontosabban az aprólékos, fáradtságos munkát, ami 500 ember színvonalas szórakozásának, fejlődésének hátterében áll.

Az előző részben a célokat elemeztük ki. A mai nappal a témaválasztás és a logikai váz felépítésének érdekes kérdéseit járjuk körül. Révkalauzaim a mai nappal is Mánya Csaba és Szénási Zoltán voltak.

Téma:

Az adott konferencia témájának megtalálására nincsenek szabályok, de azért működnek alapelvek. A témának olyannak kell lennie, amely:

  • Izgalmas és rendelkezik aktualitással
  • Elég tágnak kell lennie, hogy minden beleférjen
  • Szűknek, hogy össze tudjon fogni egy napot.

Mint megtudtam a következő konferenciának már megvan a témája, sőt a felvonások is összeálltak. (de ez még titok :-))

Nyelv?

Ha megvan a téma, akkor utána következik a Felvonások megfogalmazása és az előadók kiválasztása. Itt mindig dilemmát okoz az angol-magyar előadások aránya. A TED nyelve az angol, mely igazi híd szerepet tölt be. Ugyanakkor a hazai angol tudás mértéke és az ismeretátadás követelménye inkább a lokális nyelvnek adna zöld utat. Ráadásul magyarul az üzenetek is jobban célba találnak. A jelenlegi tervek szerint 40-60-as arány tartanak ideálisnak a rendezők.

Ritmus és ív

A szervezés egyik legnagyobb kihívása, hogy az előadók végig képesek legyenek fenntartani a figyelmet, ugyanakkor az egészben érezhető legyen egy fejlődés. Tavasszal ez fantasztikusan sikerült a Foppe, Havasi záróelőadásokon keresztül. Ez is mutatja, hogy a nap végét mindig az érzelmek kell, hogy uralják.

A szekciók eleje általában „agyintenzívebb” témákat takar és ezeket követik az érzelmibb, bevonóbb témák. A legnehezebb pont persze ebéd után van (nemrég írtam erről egy bejegyzést). A mostani rendezvény ebéd utáni előadója Tunyogi Henriett balettművész lesz. Reméljük sikeresen küzd majd az emésztésben óriási energiákat elvesztő közönséggel.

Röviden ennyit a témáról és logikai vázról.

Persze a kép akkor válik teljessé, ha részt veszel egy TEDx rendezvény-en. Érdekes lesz jövő pénteken ezen a szemüvegen keresztül is nézni a napot.  🙂

dr. Z

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük