Non-verbális II.:szemkontaktus

„Ahol a szemek beszélnek ott szavakra már nincs szükség”, „A szem a lélek tükre”, „Szemébe hazudik”, „Farkasszemet néz” , „Úgy vigyáz rá, mint szeme fényére” – és még lehetne hosszan sorolni a szem fontosságát bizonyító magyar szólásokat, közmondásokat.

A mai napon a testbeszéd egyik legfontosabb elemét a szemkontaktus kerül górcső alá.

(mielőtt belekezdünk szeretném felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy a testbeszéd is egy nyelv, annak klasszikus szabályaival együtt. Mi most egyetlen elemét vizsgáljuk, kiszakítva a környezetéből, mert ez segít bizonyos felismerésekben. A gyakorlatban mindig a többi elemmel együtt kell értelmeznünk a szemet is.)

Mi a szemkontaktus fogalma?

  • A szemkontaktus közvetlen vizuális kapcsolat két személy szeme között. (American Heritage College Dictionary)
  • A szemkontaktust használva tudjuk megmutatni a másik személynek legkönnyebben, hogy érdekel amit mond.
  • A szem az elsődleges kapu a lelkünkhöz, gondolatainkhoz.

Hogyan működik a szemünk? Mit mutat meg?

A szem kifejezőképességét alapvetően a pupilla nagysága határozza meg. Ezt nem kizárólagosan a fényviszonyok befolyásolják  – t.ti erős fénynél összeszűkül, sötétedéskor kitágul –, hanem az ember érzelmi állapota is . A pupilla mellett a szem mérete is kulcsinger. A csecsemők és a kisgyermekek viszonylag nagy szeme mindenkiből kiváltja a gondozási ösztönöket. A szem kifestése is kicsit ezt célozza: akinek nagyobb a szeme, arról szívesebben gondoskodunk. (nem is beszélve a belladona alkalmazásáról a középkorban).  Ezt a trükköt jól ismerik a nők már évezredek óta 🙂 .

Az összeszűkült pupilla szintén az érzelmekről tanúskodik, mégpedig arról, hogy az illető dühös vagy megijedt. A „sunyi” nézést mindenki ismeri: amikor valaki összeszűkíti a szemét, de a tekintete gyorsan cikázik, és igyekszik elrejteni, hová néz.

Tekintet:

Tekintetünket – éppen úgy, ahogy a pupilla méretét – nem igazán tudjuk akaratlagosan befolyásolni. Abban az esetben, ha zavarban vagyunk, nem szívesen nézünk a másikra, lesütjük a szemünket, oldalra tekingetünk, kerüljük a szemkontaktust.Ha valaki sokáig néz a másik ember szemébe – kivéve a szerelmeseknél –, az egy idő után agresszióról tanúskodik. Gondoljunk arra, milyen zavaró tud lenni, ha valaki mereven bámul minket, hiszen ekkor úgy érezhetjük, hogy erőszakkal betolakszik a személyes terünkbe.Egy beszélgetés során a tekintetek találkozásának a gyakorisága sok mindent elárul a kapcsolatról. Akkor mondhatjuk, hogy harmonikus a kapcsolat, ha mindkét fél nagyjából ugyanannyiszor néz a másikra.

Miért fontos nekünk az előadásokban?

A szemkontaktus a legfontosabb eleme a testbeszédnek. Ennek oka, hogy az alapfunkciói mellett ez biztosítja a hallgatóság valós érzékelését. Ha nem tartunk szemkontaktust, akkor a hallgatóságtól felénk áramló nem verbális információk befogadását teljesen ellehetetlenítjük így nem látjuk a reakcióikat, gondolataikat, érzéseiket.  A jó szemkontaktus esetén – mint a radar képernyőjén – folyamatos visszajelzést kapunk a hallgatóság viselkedéséről, „mozgásáról”. Ez biztosítja, hogy idejében tudjunk reagálni rájuk, változtatni ha kell és valóban velük együtt élni.

Az egyes emberek szemkontaktusát olvasva pedig (összefüggésben a többi jellel) dühöt, ijedtséget, meglepődést stb . olvashatunk ki a csapatból.

Melyek a használatának alapszabályai?

  1. Mindenkinek-folyamatosan: Ha valakinek a szemében nézünk úgy érzi, neki beszélünk, érdeklődünk iránta. Ennek megfelelően figyelnünk kell arra, hogy mindenki kapjon a szemkontaktusunkból. Ez gyakran jelent problémát akkor, ha egy helyre beállunk, mert ilyenkor kikerülhet valaki a látókörünkből. (tréneri szlenggel élve, a jobb 1-essre mindig érdemes figyelni.). Sokszor veszélyt jelent a szimpatikus, bólogató, támogató egyén is, akinél leragadhatunk.
  2. Röviden: A jó szemkontaktus 2-3 másodpercig tart. Az ennél hosszabb nézés kihívó, a következmények kiszámíthatatlanok. Ha ennél rövidebb, akkor nem adunk időt a hallgatónak, hogy érezze és érzékelje: neki beszélünk.
  3. Pásztázva: A legegyszerűbb módszer, hogy oda vissza pásztázzuk a tömeget. Ezzel biztosíthatjuk, hogy valóban mindenkire figyelünk.
  4. Nagy tömegben:  100 fő feletti előadások esetén ugyanúgy pásztázunk, de képzeletben szektorokra osztva a hallgatóságot.

Trükk: Kisebb csoportok esetén (20 főig), én általában asszimetrikusan rendezem be a termet. Ez azt jelenti, hogy a jobb kezemhez közel eső székeket kiveszem, vagy blokkolom. Így kényelmesebben pásztázok és nem veszítem el a korábbiakban már emlegetett jobb 1-es figurát.

Amikor ne használjuk? 🙂

  • Ha bűncselekmény alatt, éppen áldozatok vagyunk.
  • Egyes állatokkal szemben, különösen medvénél 🙂
  • A VIII. kerületben 🙂
  • Olyan helyzetekben, amikor a szemkontaktus az agresszivitás vagy a kihívás jele lehet.

Zárógondolat: „The cheapest, most effective way to connect with others is to look them in the eye.” ~ Nicholas Boothman

dr. Z

ps.: A cikket egy vállalati prezentációs klub inspirálta.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

2 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük