Az 5 legnézettebb magyar nyelvű TEDx előadás

Gyakran szomorúan szembesülök a ténnyel, hogy még mindig kevesen ismerik a hazai TEDx rendezvények termését.

Pedig az itthoni gyümölcs mindig finomabb, természetesebb és sokkal inkább nekünk való. Ez nem egy verseny, de azért a legnézetettebb TEDx videók listája érdekes. A mérés időpontja 2017. február 4. volt, azóta a pontos számok változhattak kissé.

Íme a legnézetettebb TEDx videók:

1.helyezett , 80.000 néző – Joós Andrea: Márpedig a tanári pálya menő (TEDxDanubia 2015)

Joós Andrea szerint tanárnak lenni márpedig menő. Magával ragadó előadásában bemutatja, miként dönthet egy pedagógus arról, hogy a tanterem ajtaját börtönajtónak vagy egy varázsterem ajtajának tekinti-e, ahol valóban a jövőt alkothatja meg a jövő szakembereinek inspirálásával. Bár közhely, hogy válságban az oktatás, mégis amellett érvel, hogy ha a probléma részesei vagyunk, akkor a megoldói is lehetünk.

Volt szerencsém személyesen is látni az előadást, mely a címéne híven a tanári pálya napsütötte oldalairól beszél, kissé feledtetve az árnyékos részeket. A beszéd valóban lelkesítő, motiváló.

Érdemes mellé megnézni hasonló témában a nagy kedvencemet, Rita Pierson-t: ITT.

2.helyezett, 64.000 néző – Nógrádi György: Új világ, új hatalom (TEDxDanubia 2014)

Nógrádi György előadásában a rövid huszadik század vége óta eltelt negyed század történéseit elemzi. Következtetése szerint a Szovjetúnió szétesését követően látszólag az USA maradt az egyetlen szuperhatalom, de napjaink történései alapján is jól látszik, hogy Oroszország nem tett le nagyhatalmi ambícióiról. Kína közben globális hatalommá válik, gazdaságilag már most is az, erre reflektálva az USA a Csendes-óceáni térségre koncentrál, és próbál stratégiai szövetséget kiépíteni Kína ellenében. Az EU nem játszik globális szerepet. Sommázva: nincs új a nap alatt, a nagyhatalmak globális stratégiák mentén teszik a dolgukat, a játszma – örök, emberi, – tovább folyik.

A „tanár úr” – mert engem is tanított – a szokáso, érdekes fordulatokkal adta elő, eredeti gondolatait a már megismert laza stílusban.

3.helyezett,  39.000 néző – Hankiss Elemér: Életstratégiák a bizonytalanság korában  (TEDxDanubia 2011)

A Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének korábbi igazgatója, jelenleg számos külföldi egyetem vendégprofesszora. Az utóbbi években érdeklődése a globális civilizációs kérdések felé mozdult el, de továbbra is folyamatosan kommentálja a hazai társadalomfejlődés problémáit.

Sajnos azóta eltávozott közülünk Hankiss Elemér, mégis ez az előadás jól visszaadja személyiségét, műveltségét és a rá oly jelemző – néha kritizált – beszédstílusát.

4.helyezett,  30.500 néző – Havasi Balázs  (TEDxDanubia 2011)

Havasi Balázs egy „ífjúkori” előadása, melyből azóta országos show is kerekedett. Jó volt a szinpadon egy őszinte, hiteles, a magyarságát vállaló fiatalembert látni.

5.helyezett, 25.600 néző – Dr. Németh Zoltán: A „szavak ereje” szabadíts ki magad (TEDxNagyerdő) 

Change your words. Change your world – az előadás egyik legfontosabb üzenete szerint nem csupán az a fontos, hogy mit, hanem az is, hogyan mondunk. Sokan elfelejtünk jól, kreatívan, játékosan beszélni, pedig a magyar nyelvre jellemző, képszerű és ezáltal rendkívül kifejező metaforák használatát mindannyian, mindennap gyakoroljuk.

Ehhez nincs megjegyzésem 🙂

 

A lista folytatása:

24.200 Korom Gábor: Ariadné fonala (TEDxDanubia2011)

22.200, Nemes Orsolya: Mit kezdjünk a fiatalokkal (TEDxDanubia2014)

21.600 Zeitler Ádám: Tanulás határok nélkül (TEDxYouth2014)

21.500, Hermann Gábor: GMT+2 (TEDxDanubia)

21.500 Freund Tamás: Agyhullámok és a kerativitás (TEDxDanubia2011)

 

 

 

 

 

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük